מרכבה 06.10.2013 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 podłoge tejże piwnicy. Chciałem zrobić dom "prawie" energooszczędny. Ale ocieplać przestrzeń w której prawie nie wytwarza się ciepła nie ma sensu...? Osobiście ... zrobił bym 10cm wszędzie w piwnicy poza stropem ... i pchał tam powietrze z reku ... o ile będzie. Izolacja ścian stąd aby nie było na niej możliwości skraplania się pary wodnej ... musi być odpowiednio ciepła ... Ty masz bufor .. na straty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 06.10.2013 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 (edytowane) Rekuperacja jest w planach. A na strop U 0.28 i 0.19. To będzie pasować? Czy w takiej piwnicy będzie cieplej niż 8 st.? Czy izolować podłogi?? Dodam taką nowinę że dom jest na stoku i piwnica wystaje ponad grunt pod skosem. Na jednej stronie cała ściana piwniczna jest na powietrzu, druga cała pod ziemią Edytowane 6 Października 2013 przez adrianoos966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.10.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Dodam taką nowinę że dom jest na stoku i piwnica wystaje ponad grunt pod skosem. Na jednej stronie cała ściana piwniczna jest na powietrzu, druga cała pod ziemią i tą bardziej wysuniętą z gruntu na południe ? było by super .. Czy w takiej piwnicy będzie cieplej niż 8 st.? Czy izolować podłogi?? jak dasz tam powietrze ... które będzie zużyte ... na pewno ... tylko warunek ... powierzchnia musi być na tyle ciepła aby nie skraplała się para wodna . Na twoim miejscu zrobił bym anszlus ... piwnicy i wcielił ... do chałupy ... łatwiej Ci będzie zrobić izolację ..podłogi ... chyba że już masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 06.10.2013 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Piwnica jest za duża abym wcielił ją do "rzeszy" choć planuje w jednej części zrobić pralnie i spiżarnie-zamrażarkę Niestety wysynięta jest max na wschód, na południe wystaje trójkąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.10.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Wiesz ... ja nie lubię pół środków ... i nie chcę aby mnie kiedyś zaskoczyło to że nie będę miał jak zapalić w piecu ... stawiam na izolację ..Nikt Ciebie nie goni ... z tym że już ... każdemu radzę jak masz zrobić po łepkach to nie rób wcale ...Rób elewację po elewacji ale konkretnie ... nie byle jak.To że połatasz częściowo izolację ... i z tego co widzę będzie ponad przeciętna ... to jeszcze ta nieszczęsna ciągłość ... Bo tego nie wiem .. fundament od zewnątrz masz ocieplony ? kiedy robisz takie rzeczy sam ... to już jesteś te 30 zł na 1m^2 do przodu z ceną roboty ...a to jest ponad 15cm grafitowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 07.10.2013 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 (edytowane) Wiesz ... ja nie lubię pół środków ... i nie chcę aby mnie kiedyś zaskoczyło to że nie będę miał jak zapalić w piecu ... stawiam na izolację .. Nikt Ciebie nie goni ... z tym że już ... każdemu radzę jak masz zrobić po łepkach to nie rób wcale ... Rób elewację po elewacji ale konkretnie ... nie byle jak. To że połatasz częściowo izolację ... i z tego co widzę będzie ponad przeciętna ... to jeszcze ta nieszczęsna ciągłość ... Bo tego nie wiem .. fundament od zewnątrz masz ocieplony ? kiedy robisz takie rzeczy sam ... to już jesteś te 30 zł na 1m^2 do przodu z ceną roboty ... a to jest ponad 15cm grafitowego. Wiesz, też nie nawidzę takiego cząstkowania zwłaszcza ocieplenia. Dwa pomieszczenia robię bo nie mam miejsca na parterze. Nie było w planach ich ogrzewanie. Ale chyba jednak zrobię dla piwnic U 0.22 Zawsze to będzie na długą przyszłość. Nie? No i bardzo zależało mi połączeniu izolacji parteru z piwnicą. W piwnicy mam dwa grzejniki ale odłączone kilka lat temu, nawet miałem pomysł aby je zamonotować ponownie. I może tak zrobię jeśli będzie ocieplenie. To zrobie tak, na całą piwnicę U 0.22 Dla strpu nad 0.28 i 0.19 A czy podłogi piwnicy izolować Jeśli tak to jak grubo Ogólnie w temacie chce wiedzieć czy opłaca się EKONOMICZNIE ocieplać i grzać piwnicę po to aby na parterze i przyszłym poddaszu było cieplej, czy lepiej ocieplać sam strop i ogrzewać ale mocniej parter. Bo wyższa temperatura w piwnicy nie jest konieczna. Edytowane 7 Października 2013 przez adrianoos966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts