Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział działki rolnej 2000m na której stoi dom, czy jest jakiś sposób?

Accent23

Recommended Posts

Witam.

Mam działkę 2050m.

W wypisie z księgi wieczystej widnieje jako rolna tak samo z wypisu rejestru gruntów, natomiast w gminie na mapkach widnieje jako leśna.

Żeby było jeszcze ciekawiej została ona włączona do kampinoskiego parku narodowego.

Działka jest zabudowana małym domkiem postawionym w roku 1934 mam na niego zatwierdzone plany budowy z tego okresu(aktualnie siostra w nim mieszka).

Jako że działka jest dość spora chcielibyśmy z siostrą ją podzielić na pół i potem ewentualnie ja chciałbym wybudować na niej dom.

Jednak głównie zależy mi na podziale żeby każdy miał "swoje" bo współwłasność jest dla mnie najgorszym wyjściem.

Czy jakaś opcja żeby tą działkę podzielić? Jeśli nie to czy jeśli chciałbym ją sprzedać to mogę ustalić cenę jaką będę chciał czy są jakieś ograniczenia np. że według rzeczoznawcy jest warta mniej?

Pozdrawiam.

No właśnie tak myślałem, tylko notariusz nam powiedział że sąd powoła biegłego geodetę który stwierdzi zwyczajnie że nie można działki podzielić ponieważ ma poniżej 0,3h

Problemem nie jest podział bo to mozna obejść, ale fakt że na tej nowej wydzielonej działce nic nie wybudujesz. Będziesz mieć 10 arówą działkę, na której zgodnie z przeznaczeniem w mpzp będziesz mógł las posadzić.

Edytowane przez aglig