Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

utwardzanie drogi - utwardzenie drogi gruntowej, ?u?el czy kruszywo, zrobienie drogi

Recommended Posts

Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z utwardzaniem drogi gruntowej (ponad 100m):

a) jakimi sposobami to zrobić ?

b) co się najbardziej opłaca ?

Droga ma spdek więc trzeba zdaje się uwzględnić możliwość wypłukiwania "utwardzacza" przez wodę.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zainteresuj się jakimś np.dużym gospodarstwem ogrodniczym.

Wiele firm czy małych przedsiębiorstw nie wie ci zrobić z pozostałościami żużla.

To najtańsze wyjście.

Tylko ma swoje minusy - kurzy się ździebko ..jak dociśnie się za mocno gaz w samochodzie.

Ale za to na jesień nie zgubisz butów w błocku.

• 2 weeks później...
Sam kupiłem działkę na uboczu, do której musiałem dokupić pas ziemi na zrobienie drogi. Problem jest taki, ze teren przez który będzie prowadziła droga jest przez łąkę, ze znacznym spadkiem do tego teren podmokły. Dodatkowo w połowie przyszłej drogi biegnie rów merioracyjny przez który ostro płynie strumień wody. Cały pas ma ponad 120m. Sam zastanawiam sie w jaki sposób zrobić drogę. Przypadkowo na wyjeździe majowym zobaczyliśmy prawie identyczną sytuację jaka ma miejsce u nas na działce. Jest to bdobry pomysł, nie będe się rozpisywał, mam zrobione zdjęcie, jeśli nadal potrzebny jest jakis pomysł, myśle że to zdjęcie może dać do myślenia.(mogę je wysłać e-mailem) Pozdrawiam

Ja trochę z pobocznym wątkiem, chociaż trochę wiem na ten temat, bo właśnie utwardziłęm 140 m tłuczniem...

... ale na tipo potrzebuję informacji w temacie:

------------------------------------------------------------------------------------

Dostawca wody i odbiorca ścieków "wlazł" na mnie i sąsiadów, że nienależycie wykonaliśmy drogę, gdyż...

... zlicował nam się poziom studzienki i drogi.

Wcześniej wystawały 12 cm betonowe kręgi nad ziemią, a my na te 12 cm podsypaliśmy tłucznia... Teraz wystają tylko narzuty stalowe...

Panowie twierdzą, że zalewa im oczyszczalnię "czarną" wodą i te kręgi mają wystawać te właśnie 12 cm...

... i teraz na nasz koszt chcą to podnosić... Dodatkowy wydatek i utrudnienia we wjeżdżaniu na posesję...

Nie wiem, czy myśleli robiąc sieci, że będziemy jeżdzić po glinie?

Czy wiecie coś na ten temat...

Proszę o pośpiech, bo zaraz mam z nimi spotkanie.

-----------------------------------------------------------------------------------

Obiecuję, że odwdzięczę się odaqtkowymi informacjami, co jak funkcjonuje...

Żużel (zwany czasem szlaką) bardzo dobrze nadaje się do wysypania nawierzchni drogi, a poza tym po pewnym czasie utwardza się. Nie jest żadną tajemnicą że właśnie z żużla wielkopiecowego robi się cement hutniczy (CEM III).

A jest to rozwiązanie tańsze niż tłuczeń.

Świecenie żużla to trochę mit. Promieniowanie tła większe ma wypalona glina niż żużel wielkopiecowy.'

A co do kurzenia się - dopóki się nie utwardzi to trochę się kurzy, potem wiąże się z woda i masz cementową drogę. No prawie cementową :D

Przypadkowo na wyjeździe majowym zobaczyliśmy prawie identyczną sytuację jaka ma miejsce u nas na działce. Jest to bdobry pomysł, nie będe się rozpisywał, mam zrobione zdjęcie, jeśli nadal potrzebny jest jakis pomysł, myśle że to zdjęcie może dać do myślenia.(mogę je wysłać e-mailem) Pozdrawiam

Bardzo poproszę i dzięki

Miesiac temu utwardzalismy droge dojazdowa do naszego domu. Dzialke mamy duza, wiec bylo troche tej drogi do zrobienia (90 m), 5 metrow szerokosci.

Droga najpierw byla korytowana na 50cm glebokosci, 5 metrow szerokosci. Wynajelismy do tego goscia z koparka JCB, korytowanie i rozwozenie ziemi zajelo pol dnia. Nastepnego dnia 2 duze Kamazy i jeden 20t MAN przywozily piasek hutniczy na podsypke, a nastepnie gruzo-beton. Kursow z tym towarem bylo 36! Po miesiacu moge stwierdzic, ze droga spisuje sie wysmienicie, jest pozadnie utwardzona (a grunt na dzialce to duza ilosc torfu, wiec jest miekko). To wszystko (piasek, gruz, transport, praca koparki) kosztowalo nas 11600. Drogo, ale i tak taniej niz by to robila firma, mialam jedna wycene na 24000!

Zycze powodzenia i twardej drogi!

A Wy wszyscy swoje drogi tak utwardzacie? Ja od roku walczę z gminą o utwardzenie drogi gminnej (dojazdowa do mojej działki) i na razie mam obiecane w tym roku wysypanie gruzem i/lub leszem. Ciekawe tylko, kiedy... Póki co, wiosną wszelkie transporty na budowę grzęzły w błocie i wracały, skad przyjechały, co bardzo opóźniało prace :evil: Teraz też wystrczy, że popada i jest bagno. Rrrrrr....

nie wystarczy nasypać żużlu czy też tłucznia - wszystko zależy od klasy gruntu rodzimego, zastosowania tzw.warstwy odsączającej, zagęszczenia podłoża i rodzaju stosowanego materiału. należy pamiętac o tym że lużny materiał zawsze będzie sie "rozjeżdżał"i dalej będziemy mieli na naszej drodze koleiny i nierówności . w wypadku nawierzchni luźnej polecam żużel wielkopiecowy granulacji 0 -40 . ciężkie cholerstwo ale zagęszczane przy zraszaniu wodą tworzy skorupę w którą ciężko po pewnym czasie wbiś kilof ( sprawdzone ) ale to regionalna sprawa okolice śląska - na podlasiu testuję teraz różnego rodzaju żwir - o efektach napiszę w niedalekiej przyszłości :)

. Przypadkowo na wyjeździe majowym zobaczyliśmy prawie identyczną sytuację jaka ma miejsce u nas na działce. Jest to bdobry pomysł, nie będe się rozpisywał, mam zrobione zdjęcie, jeśli nadal potrzebny jest jakis pomysł, myśle że to zdjęcie może dać do myślenia.(mogę je wysłać e-mailem) Pozdrawiam

PABI lub ktoś kto je ma już ja tez prosze o zdjęcia na mail,a! Dzięki!