Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

utwardzanie drogi - utwardzenie drogi gruntowej, ?u?el czy kruszywo, zrobienie drogi

Recommended Posts

popytajcie w okolicznych elektrowniach o żużel ze spalania węgla. z reguły kosztuje kilka zł. za tonę, więc praktycznie kosztuje tyle co transport. może trochę pylić na początku, więc najlepiej kłaść tuż przed "porą deszczową". po zmoczeniu wiąże. To chyba najtańszy sposób na wzmocnienie większych odcinków dróg.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a co myślicie o cegle czerwonej kruszonej - mam po 600 za 17m3 - i rozsypią od razu ładnie :)

taki kamień z torów kolejowych mam po 700 za taką samą brykę

gruz mielony straaasznie drogi - ponad 40zł za tonę

Cegla jest kiepska pod droge gdyz wpija mocno wode. Pozniej przychodzi mroz i ja rozsadza. Po 2-3 latach z cegly pozostaje proszek.

Ja robilem ponad 100m. Najpierw wykorytowalem na glebokosc 30cm i wysypalem najgrubszym klincem. Jak po tym pojezdzily sobie gruszki z betonem i inne ciezkie samochody to wysypalem srednim klincem. Pierwsza zima za nami i jak narazie jest super. Pomysl z plytami betonowymi wydaje mi sie logiczny jesli ma sie do nich dostep no i nie wiem czy tani pomysl.

• 1 year później...
Witam. Chcę utrawdzic drogę prywatną. Mam dziecko niepełnosprawne, poruszające się na wózku inwalidzkim. Jest codziennie dowożony do szkoły, około 6 km. Proszę o pomoc. Do kogo mam się zwrócic z problemem? A sama nie jestem w stanie .

Witam. Chcę utrawdzic drogę prywatną. Mam dziecko niepełnosprawne, poruszające się na wózku inwalidzkim. Jest codziennie dowożony do szkoły, około 6 km. Proszę o pomoc. Do kogo mam się zwrócic z problemem? A sama nie jestem w stanie .

Jeśli droga prywatna a ciebie nie stać na utwardzenie to pozostaje chyba tylko chodzić "po prośbie" , spróbuj w gminie, może mają środki na taki cel.

Gość zibik_eng

Najlepiej zwróć się do BANKU o pożyczkę...

??? 6 km drogi ??? i ty masz jakiś problem z dowozem (autem?). Możne Pani się też przeprowadzić bliżej jakiejś placówki oświatowej...

Ps. Mnie też na wiele rzeczy nie stać... co nie znaczy że latam i żebram gdzie się da.

Najlepiej zwróć się do BANKU o pożyczkę...

??? 6 km drogi ??? i ty masz jakiś problem z dowozem (autem?). Możne Pani się też przeprowadzić bliżej jakiejś placówki oświatowej...

Ps. Mnie też na wiele rzeczy nie stać... co nie znaczy że latam i żebram gdzie się da.

Zszokowana jestem Twoją dobrocią ! Serdecznie dziękuję za Twoją cenna radę ! I do szkoły dziecko to w konie dowożą :D

Tak jak wyżej

Najpierw do gminy

wiemże są jakieś dofinansowania dla osób niepełnosprawnych ruchowo, na zaadoptowanie mieszkania na potrzeby osoby niepełnosprawnej, może też na dojazd.

Popisz troche do różnych fundacji.

Ile w sumie tego dojazdu chcesz utwardzić? Bo rozumiem że te 6km to jest droga a tylko część jest Twoja.

Ja utwardzałem drogę na odcinku ok. 100m, najpierw wybraliśmy całe błoto warstwa 20-30cm na to poszedł gruz ceglany szamotowy całe cegły i inne duże kawałki po 400zł za 18m3, po "ujeżdżeniu" ciężkim sprzętem- gruszki, wywrotki z ziemią i dostawy cegieł powierzchnia była prawie idealnie równa.

Później udało mi się załatwić wywrotkę frezowanego asfaltu i teraz mam drogę prawie jak z asfaltu. Mogę śmiało powiedzieć, że w okoli8cy są drogi asfaltowe dużo gorsze :D. Zdjęcia z budowy drogi w dzienniku.

• 1 month później...

Piterek_Wołomin

coś takiego mnie właśnie interesuje. Ciekawa jestem jaki był koszt wykonania tej drogi. My mamy na osiedlu 300m drogi wewnętrznej i jesteśmy w kropce, bo jesień sie zbliża i droga nie będzie przejezdna. Słyszałam że frezowany asfald jest super ale nie wiem jaki jest koszt takiej drogi z przygotowanie gruntu. Masz jakieś namiary na firmę która Ci to robiła?

• 6 months później...

mozecie mnie oswiecic bo albo mnie wprowadzili w blad wykonawcy albo projektanci bo jedni i drudzy mowia mi co innego

potrzebuje zrobic okolo 50 metrow drogi, spadek minimalny , moze metr na calej dlugosci

jedni sie upieraja zeby wysypac jakies kamienie tluczen itp itd i sie to samo ubije i bedzie ok a drudzy:

odkopac 30cm ziemi, potem ubic to , potem wylozyc to geowloknina, potem zasypac 15 cm piasku, potem 10 cm kamienia i potem po jakims czasie kolejne 10cm kamienia i znow ubic

jak mam wydac kase w bloto to wole dac raz wiecej niz sie z tym babrac kilka razy, moze ktos doradzic?

• 3 weeks później...