leadgenx 03.10.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Witam, W przyszłym roku zamierzamy zacząć budowę domu, a więc już teraz musimy "załatwić: kwestię przyłączy. Co za tym idzie musimy podjąć kluczową decyzję - jakie ogrzewanie. Ale najpierw założenia projektowe: dom parterowy w konstrukcji szkieletowej (tak naprawdę w technologii SIP) + 25cm styro na ściany, na płycie (około 30cm styropianu), na poddaszu 40cm wełny. Powierzchnia użytkowa około 115m2, bryła budynku w kształcie prostokąta, dach 2 spadowy, żadnych lukarn, wykuszów, balkoników itp. Ekspozycja południowa. Reku, GWC raczej nie. Komfort cieplny przy temperaturze: salon, kuchnia 22st.C, łazienka 27st.C, pozostałe 20 st.C Planujemy kominek z DGP i ogrzewanie podłogowe (wodne) na całości budynku (wszędzie płytki). Jako, że wolałbym uniknąć ogrzewania gazowego chciałbym was poprosić o pomoc w wyliczeniu zapotrzebowania na energię w przypadku zastosowania elektrycznego kotła C.O. oraz, co najważniejsze wasze doświadczenia z tego typu źródłem ciepła dla podłogówki. Może jednak przy moich założeniach projektowych bardziej opłacałyby się maty elektryczne zamiast wody? Będę wdzięczny za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 04.10.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Zrób OZC, na FM znajdziesz osoby, które się tym trudnią. Tam będziesz miał podane maksymalne obciążenie cieplne (podane dla najniższych średnich temperatur zimą w Twoim regionie - coś w tym stylu, być może lekko przekręciłem). U mnie było to coś koło 2,5 kW (moc zapewniająca komfort cieplny przy -16*C). Ale skoro grzeję tylko w taniej taryfie, to kocioł musi być mocniejszy. Jeśli masz 10h taniej taryfy, a reszta w drogiej, to: 2,5*24/10=6 I takiej mocy (6 kW) mam właśnie kocioł elektryczny Kospel. Jeśli coś interesuje Cię na temat kotła, to pisz. Na FM kocioł elektryczny ma też bitter, Jacekss, pyton79, Drogba i inni, którzy akurat wylecieli mi z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts