leadgenx 03.10.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Witam, W przyszłym roku zamierzamy zacząć budowę domu, a więc już teraz musimy "załatwić: kwestię przyłączy. Co za tym idzie musimy podjąć kluczową decyzję - jakie ogrzewanie. Ale najpierw założenia projektowe: dom parterowy w konstrukcji szkieletowej (tak naprawdę w technologii SIP) + 25cm styro na ściany, na płycie (około 30cm styropianu), na poddaszu 40cm wełny. Powierzchnia użytkowa około 115m2, bryła budynku w kształcie prostokąta, dach 2 spadowy, żadnych lukarn, wykuszów, balkoników itp. Ekspozycja południowa. Reku, GWC raczej nie. Komfort cieplny przy temperaturze: salon, kuchnia 22st.C, łazienka 27st.C, pozostałe 20 st.C Planujemy kominek z DGP i ogrzewanie podłogowe (wodne) na całości budynku (wszędzie płytki). Jako, że wolałbym uniknąć ogrzewania gazowego chciałbym was poprosić o pomoc w wyliczeniu zapotrzebowania na energię w przypadku zastosowania elektrycznego kotła C.O. oraz, co najważniejsze wasze doświadczenia z tego typu źródłem ciepła dla podłogówki. Może jednak przy moich założeniach projektowych bardziej opłacałyby się maty elektryczne zamiast wody? Będę wdzięczny za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/183450-zapotrzebowanie-na-energi%C4%99-elektrycznego-kot%C5%82a-co/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 04.10.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Zrób OZC, na FM znajdziesz osoby, które się tym trudnią. Tam będziesz miał podane maksymalne obciążenie cieplne (podane dla najniższych średnich temperatur zimą w Twoim regionie - coś w tym stylu, być może lekko przekręciłem). U mnie było to coś koło 2,5 kW (moc zapewniająca komfort cieplny przy -16*C). Ale skoro grzeję tylko w taniej taryfie, to kocioł musi być mocniejszy. Jeśli masz 10h taniej taryfy, a reszta w drogiej, to: 2,5*24/10=6 I takiej mocy (6 kW) mam właśnie kocioł elektryczny Kospel. Jeśli coś interesuje Cię na temat kotła, to pisz. Na FM kocioł elektryczny ma też bitter, Jacekss, pyton79, Drogba i inni, którzy akurat wylecieli mi z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/183450-zapotrzebowanie-na-energi%C4%99-elektrycznego-kot%C5%82a-co/#findComment-6117415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts