untitled 04.10.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Witam, Jeśli podobny temat był już poruszony, to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Zacznę po kolei. Odziedziczyłam dom, stary, ok. 50letni, nieocieplony. Planujemy docieplić budynek w przyszłym roku. Powierzchnia ogrzewana to ok.100m2. Stara instalacja CO, robiona przez lokalnego fachowca, razem z piecem wykonanym przez niego. Układ otwarty, naczynie przelewowe na strychu. W ubiegłym roku rozszczelnił się stary piec, kupiliśmy nowy kocioł, SEKO 1.2, 14 kW. Instalacja przy piecu wymagała małej przeróbki, trzeba było nagwintować starą rurę wychodzącą z pieca. Hydraulik dołożył jeszcze pompę CO, Grundfos, sterownik NewSolar i dmuchawę na dole pieca, z boku. Stary piec działał bez pompy i dmuchawy, temperatura w kotle gotowała się przy temperaturze 80 stopni. Wystarczyło zamknąć piec, puścić gorącą wodę z kranu i temperatura powoli spadała. Dodam jeszcze, że jak woda się zagotowała, to było to słychać, dudniło w rurach. Piec jest zamontowany w wydzielonej, małej kotłowni z boku budynku, niestety, nie było innej możliwości. Ostatnio przeżyłam zagotowanie wody w nowym piecu. Powodem był prawdopodobnie brak prądu i brak zasilania pompy CO. Na szczęście byłam w domu. Poszłam do kotłowni, by obserwować piec, w końcu "nowy", nie wiedziałam jak zachowa się przy braku zasilania. Temperatura na piecu osiągnęła 70 st. Dopływ powietrza odcięty, klapka, która opada po wyłączeniu dmuchawy, zamknięta. Odkręciłam wodę w kranie. Mimo tego, temperatura dalej rosła, gdy zaczęła zbliżać się do 90 st. na piecu, szybko wybrałam zawartość z rusztu, na szczęście, nie było tego zbyt wiele. O dziwo, w rurach cisza, nie było słychać charakterystycznego gotowania się wody, jak przy poprzednim piecu. Po wybraniu zawartosci pieca temp. zaczeła spadac. I teraz pytanie... Czy instalacja przy piecu jest zamontowana nieprawidłowo, czy może to ta nieszczęsna pompka spowodowała ten problem? Nie wiem, czy w razie braku prądu zamknąć jakiś zawór przy pompce, czy nie? Zamieszczam zdjęcia, może ktoś z Państwa będzie mógł mi pomóc, coś może podpowiecie, jak uchronić się przed kolejnym zagotowaniem, w przypadku braku prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.10.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Woda gotuje się w 80*C? Jesteś pewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
untitled 04.10.2013 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Woda gotuje się w 100*C. To wiem Proszę wybaczyć, opisałam tylko sytuację dla porównania. Przy starym piecu był łomot w rurach przy temperaturze 80 stopni, a przy nowym, nawet przy temperaturze 90 stopni, cisza. Nie wiem, czy to normalne, czy nie. Jestem laikiem w tych sprawach, dlatego zwróciłam się do Państwa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof7 04.10.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Przy układzie z pompą i zaworem różnicowym ta grawitacja jest troche ograniczona (mniejszy przepływ wody z pieca do grzejników) Prawdopodobnie w starym układzie bez pompy rury do kotła były 100% grubsze i woda szybciej odpływała z kotła na granicy zagotowania. Sprawa temperatury: jedynym wytłumaczeniem jest wadliwie działający termometr. W pobliżu 80 oC woda jest tylko gorąca, ok 90oC zaczyna wrzec i może być słyszalny szum w kotłowni. Jeśli by się zagotowało, to na 100% byłoby słychać u sąsiada Sprawdź jeszcze czy hydraulik nie założył zaworu różnicowego odwrotnie. Takie cuda także się zdarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magik1602 19.01.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Witam wszystkich i odswiezam temat. Mam podobny problem. Kocioł C.O węglowy 15 kw dom około 120 m2 piec czesto osiaga temperature 100 stopni Obieg otwarty + pompa ostatnio wymieniona pompa na nowa gdyz stara siadła i woda się gotowała a na piecu ponad 120 stopni jakis czas było ok ale teraz powtorka z rozrywki i coraz czesciej 100 na kotle. Co może być przyczyną? Załączam zdjęcia instalacji i proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 19.01.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Pierwsza i podstawowa wada to źle zrobiona instalacja. Co zaś się tyczy 100 na kotle to czy filtr wyczyszczony i czy zawór różnicowy podczas włączenia pompy stuknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magik1602 19.01.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) A co konkretnie trzeba przerobić w instalacji?Zaworu nie słychać przy włączaniu pompki,ale kiedy przymknie sie zawor przed pompka i otworzy to stuknie, a filtr dzis postaram sie odkrecic i wyczyscic. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez magik1602 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magik1602 20.01.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 A więc filtr oczyszczony. Był owszem brudny ale chyba to nie to ;\ właśnie na kotle 90 a ledwo się pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 20.01.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Kula w zaworze różnicowym do wymiany albo cały zawór. Daj pompkę na max i jak nie słychać uderzenia kuli to zawór ten nie domyka się. A co do instalacji jeśli jest otwarta a chyba tak jest bo nie widać wężownicy schładzającej to jest ona wykonana niezgodnie z obowiązującymi przepisami w Polsce.http://www.is.pw.edu.pl/~pawel_kedzierski/Zabezpieczenie%20NW%20otwarte.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magik1602 23.01.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 No to trochę przerabiania jest ;/ a czy powodem gotowania się wody w kotle może być też to że rurki odchodzace od kotła mają na wyjściu średnicę 18 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts