nrtp 04.10.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 (edytowane) Witajcie, Jest to mój pierwszy post na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość. Przeczytałem za pomocą wyszukiwarki kilka podobnych tematów, ale nie znalazłem odpowiedzi. Do rzeczy. Mieszkam w nowym bloku (4 letni) na poddaszu (II piętro). Praktycznie od samego początku mam ten sam problem. Mianowicie gdy nadchodzi mocne ochłodzenie (temperatura spada do ok. 0 st w nocy) na tzw. skosach (ale nie tylko) pojawiają mi się krople wody. W różnych miejscach. Mam też dwa okna połaciowe i tutaj problem również istnieje, od wewnątrz na oknach pojawia się para wodna, która kantem okna się skrapla i woda często cieknie po ścianie robiąc zacieki. Problem wielokrotnie zgłaszałem deweloperowi, ale zawsze odpowiedź miał jedną: trzeba rozszczelniać okna i zapewnić większą wentylację. Twierdzą, że izolacja dachu jest OK i są położone wszystkie warstwy izolacyjne zgodnie (ponoć) ze wszelką sztuką budowlaną.. Problem jest taki, że gdy rozszczelnię okna zużywam dużo więcej pieniędzy na ogrzewanie, gdyż grzejnik musi chodzić praktycznie na podwójnej mocy, a i to wcale nie gwarantuje, że krople się nie pojawiają. Ostatnio zauważyłem nawet taką prawidłowość, że gdy całkowicie wyłączę ogrzewanie problem się potęguje ! Tak więc włączone grzejniki o dziwo poprawiają sytuację. W nocy kiedy wyłączyłem wszystkie grzejniki nad ranem miałem krople nawet w miejscach, gdzie do tej pory się nie pojawiały. Okna oczywiście wtedy były zamknięte (na zewnątrz temp. min usowe). Rozumiem, że ogrzewanie na noc musi zostać włączone ? Czy ktoś z Was ma jakieś sensowne rady jak można poprawić tą sytuację ? Czy po prostu muszę nauczyć się z tym żyć ? Problem nie występuje w okresie wiosna - jesień, a więc dach jest szczelny. Zresztą był sprawdzany pod tym kątem. Pozdrawiam, Edytowane 4 Października 2013 przez nrtp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.10.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Z Twojej strony aby odpowiedź dla pana guślarza dewelopera była prosta ... musisz mieć dowód w postaci ... wskazania wilgotnościomierza ... w miarę dobrego ... jak pokaże Ci 55% ... to jesteś kryty ! to oznacza że oni zawalili ... Bo i tak zawalili ponieważ nawet jeśli było by 90% wilgotności tego nie powinno być ...! ponieważ dobra izolacja utrzymuje wysoką temp powierzchni ściany ! ja aż się boję jak położyli niedbale paroizolację ! Wykres moliera się kłania można zobaczyć że jak powietrze w domu ma 98% wilgotności i temperaturę... 20 st ... to temperatura paroizolacji musi być 19,5 st ... i tak dalej ... jak jest 50% to temperatura musi być koło 15 st ... Jak chcesz mieć dowód kamera termowizyjna ... i zbadanie temp powierzchni ... jak będzie gdzieś mniej jak 16 st.. to bić po karku !!! Okna na mikro uchył ... aby ciut więcej powietrza dochodziło ... ponieważ powietrze z zewnątrz jak ma np ... -5 st .. i 99% wilgotności ... to po ogrzaniu to procentowo ilość spadnie do 15% ... przy 20st .. tak się nie stanie bo jest jeszcze para wodna wewnątrz domu ... ale ona będzie mogła zająć miejsca ... od tych 15% np do 40 ... % nie powodując kondensacji ... raz jeszcze zimne powietrze zewnątrz jako nie posiadające zbyt wiele wilgoci ... ogrzane robi się "suche"... można sobie to odczytać z wykresu moliera ... np jak ma -5 i 99% wigotności ... to ma np 5g pary wodnej ... w stanie pełnego nasycenia ... ale po ogrzaniu do 20 st .. do nasycenia będzie brakować te ... 85% ... choć nadal będzie 5 gram .. To para wodna będzie mogła wypełnić ... tą lukę ... od 15 do 55% ... a nie od 55% do np 90%... I cykl się zamyka bierzesz świeże powietrze ... rozciągasz jego pojemność na parę wodną ...i won ... a cykl ten jest ciągły ... http://www.masatherm.pl/technologia/wentylacja-z-odzyskiem-ciepa może coś takiego https://www.google.pl/search?q=mini+rekuperator&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=PrBOUqaPJaLZ4AS3vIG4Bw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1364&bih=683&dpr=1 lub coś takiego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.10.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Jak wystawisz butelkę piwa z lodówki to pokryje się rosą.To jest właśnie efekt działania pkt.rosy.Dom trzeba tak zbudować aby takie zjawisko nie miało miejsca na ścianach. Zrobił bym tak. Kupił bym wilgotnościomierz,nawet taki z marketu i zmierzył.Jeżeli wilgotność w twoim mieszkaniu nie przekracza 60% to znaczy że masz prawidłową wymianę powietrza. Jeżeli będzie prawidłowa ,to opisał bym w piśmie do dewelopera jej poziom i poprosił o usunięcie usterki. Jeżeli prośba ni poskutkuje ,to wiesz co robić ,ale to długa droga. Takie zjawiska jak opisujesz to w perspektywie grzyby i pleśnie a w konsekwencji choroby.Nie bagatelizował bym tego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.10.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Jak wystawisz butelkę piwa z lodówki to pokryje się rosą.To jest właśnie efekt działania pkt.rosy. no właśnie ... jeden z dobrych argumentów ... na pranie w czapę mitu o oddychaniu. Pomijam ekofiber .czy inne włókna roślinne np takie do co zastosowali w Anglii do ... jakiegoś archiwum... len .. kurcze nie wiem I to naprawdę jest wstanie trzymać mikroklimat ... jak ekofiber Ale to jest 0,1 % przypadków ... stąd rozpatrujemy to co jest w 99,9% ... czyli EPS'y i wełny ... jedne i drugi nie jest wstanie poradzić sobie z kondensacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts