Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy!!

Recommended Posts

Proszę o poradę w następującej sprawie. Chcę kupić dom w stanie surowym zamkniętym , na dzień dzisiejszy jest on inny niż projekt tj. z garażu zrobiono pokój i z pomieszczenia gospdarczego również ,u góry nie ma okien w tych miejscach gdzie powinny być itd . Czy jeżeli architekt naniesie zmiany to wystarczy? Jakie zmiany może nanieść kierownik budowy? Czy zmiany może nanieść inny architekt ,jeżeli jest to projekt indywidualny? W projekcie mam ogrzewanie olejowe ,czy mogę je zmienić na węglowe jeżeli warunki zabudowy nic o tym nie mówią ?

1. to że przeznaczenie pomieszczeń się zmieniło to nikogo nie obchodzi

2. Poprzestawianie okien jest zmianą elewacji czyli zmianą projektu na podstawie ktorego udzielono pozwolenia na budowę i może ktoś upierdliwy się czepiać, w zależności gdzie to jest (teren zurbanizowany czy nie) - to załatwi naniesienie zmian przez upr. architekta

3. kierownik budowy nanosi wszelkie znaczące zmiany w układzie ścian działowych itp - tworzy dok. powykonawczą pod którą się podpisuje (zmiany konstrukcyjne - uprawniony konstruktor); może to zrobić architekt

4. zmiana opalania - jeżeli chata stoi wsród innych opalanych inaczej niż węglowo może być problem - z sąsiadami raczej niż z formalnościami