Moncislaw 04.10.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Witam. Wykonałem studnie z 3 szt kręgów. odkąd pamiętają dziadkowie w jednym miejscu było źródełko, na szczęście okazało się ,że jest na mojej działce, ponieważ na wsi jest bardzo duży problem z wodą ucieszyłem się i zrobiłem w tym miejscu studnię. woda płynie z 2 miejsc okolo 40cm głębokości a druga okolo 100cm. Osoba ktora robiła tą studnię wykopała otwór stawiła kręgi obłożyła kamieniami i zasypała dookoła. Woda przedostaje się przez miejsca połaczeń kręgów, okazało się ze woda po osiągnięciu poziomu gruntu zaczęła się wybijać obok studni i zrobiło się bagienko a woda w studni stała i była mętna . Chciałbym mieć prawidłowo wykonaną studnie dlatego proszę o pomoc.Około 10 cm poniżej gruntu wykułem w studni otwór odpływowy i wkopałem rurkę odprowadzającą wodę to pozwoliło na to aby woda przestała być mleczna , Zrobiła się czysta. Moje pytania:1- Ponieważ woda naplywa z boku , czy mam zacementować połączenia kręgów i np zrobić otwór napływowy gdzieś z boku?(obawiam się ,że woda która jest w studni i np "stoi" między kręgami po stronie odpływowej będzie się zanieczysczać )2- po właczeniu mocnej pompy woda mentnieje, Jezeli się nie mylę to prawdopodobnie mocny napły też jest od dołu studni i podności cały szlam. Woda staje się mentna.jak się tego pozbyć skoro nie jestem w stanie wypompować wody aby oczyścić studnię. Bardzo proszę osoby które mogą mi coś doradzić o wypowiedź. Niestety pierwszy raz mam do czynienia z studnią i nie mam nikogo kto może mi pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts