Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ma wyglądać prawidłowo wykonana studnia?

Moncislaw

Recommended Posts

Witam. Wykonałem studnie z 3 szt kręgów.

odkąd pamiętają dziadkowie w jednym miejscu było źródełko, na szczęście okazało się ,że jest na mojej działce, ponieważ na wsi jest bardzo duży problem z wodą ucieszyłem się i zrobiłem w tym miejscu studnię.

woda płynie z 2 miejsc okolo 40cm głębokości a druga okolo 100cm. Osoba ktora robiła tą studnię wykopała otwór stawiła kręgi obłożyła kamieniami i zasypała dookoła.

Woda przedostaje się przez miejsca połaczeń kręgów, okazało się ze woda po osiągnięciu poziomu gruntu zaczęła się wybijać obok studni i zrobiło się bagienko a woda w studni stała i była mętna .

Chciałbym mieć prawidłowo wykonaną studnie dlatego proszę o pomoc.

Około 10 cm poniżej gruntu wykułem w studni otwór odpływowy i wkopałem rurkę odprowadzającą wodę to pozwoliło na to aby woda przestała być mleczna , Zrobiła się czysta.

Moje pytania:

1- Ponieważ woda naplywa z boku , czy mam zacementować połączenia kręgów i np zrobić otwór napływowy gdzieś z boku?

(obawiam się ,że woda która jest w studni i np "stoi" między kręgami po stronie odpływowej będzie się zanieczysczać )

2- po właczeniu mocnej pompy woda mentnieje, Jezeli się nie mylę to prawdopodobnie mocny napły też jest od dołu studni i podności cały szlam. Woda staje się mentna.

jak się tego pozbyć skoro nie jestem w stanie wypompować wody aby oczyścić studnię.

Bardzo proszę osoby które mogą mi coś doradzić o wypowiedź. Niestety pierwszy raz mam do czynienia z studnią i nie mam nikogo kto może mi pomóc.