DorkaB 05.10.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 WitamBudujemy dom, chcemy się wprowadzić na Boze Narodzenie.W miejscowy planie zagospodarowania terenu jest inf dot naszej miejscowości o mozliwości budowy oczyszczalni. W projekcie zawarliśmy inf że ścieki będą odprowadzane-oczyszczane za pośrednictwem przydomowej oczyszczalni. Na planie zagospodarowania działki oczyszczalnia zostało umieszczona.Mam pytanie - jakie przepisy obowiązują przy ubieganiu się o zgłoszenie budowy?Mam już wniosek o zgłoszenie budowy, oświadczenie o dysponowaniu działką na cele budowlane. W starostwie powiedziano że musimy mieć mapkę sytuacyjno-wysokościową i na niej naniesioną oczyszczalnie. Znalazłam inf że w przypadku gdy w projekcie na planie zagospodarowania działki taka oczyszczalnia została umieszczona nie trzeba już tego robić. wiecie coś na ten temat?I nastepne pytanie czy do budowy oczyszczalni musze mieć pomiary geologiczne? Nigdzie nie znalazłam na ten temat inf a w starostwie twierdzą że trzeba.Z góry dziękuję za opd. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 05.10.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Dość optymistycznie podchodzisz do sprawy bo jak rozumiem jeszcze nie masz pozwolenia na budowę a od tego trzeba zacząć( na pozwolenie o ile masz już wszystkie inne dokumenty warunki przyłączy itp czeka się do 60 dni). O ile dobrze pamiętam to mapka sytuacyjna z naniesioną oczyszczalnią potrzebna jest przy zgłoszeniu budowy oczyszczalni jako obiektu nie wymagającego pozwolenia na budowę. Jeśli na projekcie zagospodarowania masz naniesioną oczyszczalnię to ta mapka wydaję się zbędna. W projekcie budowlanym budowy domu powinien też znaleźć się projekt oczyszczalni i w nim ewentualnie zawarte badanie geologiczne. Po wybudowaniu oczyszczalni przed wprowadzeniem się do domu musisz dodatkowo w starostwie zgłosić oczyszczalnię do eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorkaB 11.10.2013 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Faktycznie żle zostałam zrozumiana!Pozwolenie na budowę dostałam w grudniu 2011r.Moje pytanie dotyczyło tego że w wyżej wymienionym pozwoleniu na budowę jest na planie zaznoczona oczyszczalnia a nie ze nie mam jeszcze pozwolenia na budowę.Z tego co się zorientowałam nie we wszystkich powiatach wymagaja badań geologicznych do budowy oczyszczalni. Ciekawe od czego to zależy?A eksploatacje oczyszczalni zgłaszamy nie w starostwie a w gminie. Jeżeli macie jakieś doświadczenie z tym tematem prosze jeszcze o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 11.10.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Faktycznie żle zostałam zrozumiana! Pozwolenie na budowę dostałam w grudniu 2011r. Moje pytanie dotyczyło tego że w wyżej wymienionym pozwoleniu na budowę jest na planie zaznoczona oczyszczalnia a nie ze nie mam jeszcze pozwolenia na budowę. Masz pozwolenie na budowę z oczyszczalnią. Nie musisz nic więcej zgłaszać. Po zakończeniu budowy informujesz gminę o rozruchu oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alanka 10.04.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Też mi się wydaje, że nie potrzebujesz dodatkowej zgody, bo przecież - jak sama piszesz - w projekcie została ona uwzględniona i zaakceptowana. Chociaż wiadomo jak to była z polskimi urzędnikami, więc się nie dziwię Twoim obawom... Podpieram się poradą udzieloną przez prawnika w podobnej sprawie: Pozwolenie na budowę oczyszczalni ścieków Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez alanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts