Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy dot budowy przydomowej oczyszczalni ścieków

DorkaB

Recommended Posts

Witam

Budujemy dom, chcemy się wprowadzić na Boze Narodzenie.

W miejscowy planie zagospodarowania terenu jest inf dot naszej miejscowości o mozliwości budowy oczyszczalni. W projekcie zawarliśmy inf że ścieki będą odprowadzane-oczyszczane za pośrednictwem przydomowej oczyszczalni. Na planie zagospodarowania działki oczyszczalnia zostało umieszczona.

Mam pytanie - jakie przepisy obowiązują przy ubieganiu się o zgłoszenie budowy?

Mam już wniosek o zgłoszenie budowy, oświadczenie o dysponowaniu działką na cele budowlane.

W starostwie powiedziano że musimy mieć mapkę sytuacyjno-wysokościową i na niej naniesioną oczyszczalnie. Znalazłam inf że w przypadku gdy w projekcie na planie zagospodarowania działki taka oczyszczalnia została umieszczona nie trzeba już tego robić. wiecie coś na ten temat?

I nastepne pytanie czy do budowy oczyszczalni musze mieć pomiary geologiczne? Nigdzie nie znalazłam na ten temat inf a w starostwie twierdzą że trzeba.

Z góry dziękuję za opd.

pozdrawiam

Dość optymistycznie podchodzisz do sprawy bo jak rozumiem jeszcze nie masz pozwolenia na budowę a od tego trzeba zacząć( na pozwolenie o ile masz już wszystkie inne dokumenty warunki przyłączy itp czeka się do 60 dni). O ile dobrze pamiętam to mapka sytuacyjna z naniesioną oczyszczalnią potrzebna jest przy zgłoszeniu budowy oczyszczalni jako obiektu nie wymagającego pozwolenia na budowę. Jeśli na projekcie zagospodarowania masz naniesioną oczyszczalnię to ta mapka wydaję się zbędna. W projekcie budowlanym budowy domu powinien też znaleźć się projekt oczyszczalni i w nim ewentualnie zawarte badanie geologiczne. Po wybudowaniu oczyszczalni przed wprowadzeniem się do domu musisz dodatkowo w starostwie zgłosić oczyszczalnię do eksploatacji.

Faktycznie żle zostałam zrozumiana!

Pozwolenie na budowę dostałam w grudniu 2011r.

Moje pytanie dotyczyło tego że w wyżej wymienionym pozwoleniu na budowę jest na planie zaznoczona oczyszczalnia a nie ze nie mam jeszcze pozwolenia na budowę.

Z tego co się zorientowałam nie we wszystkich powiatach wymagaja badań geologicznych do budowy oczyszczalni. Ciekawe od czego to zależy?

A eksploatacje oczyszczalni zgłaszamy nie w starostwie a w gminie.

Jeżeli macie jakieś doświadczenie z tym tematem prosze jeszcze o radę

Faktycznie żle zostałam zrozumiana!

Pozwolenie na budowę dostałam w grudniu 2011r.

Moje pytanie dotyczyło tego że w wyżej wymienionym pozwoleniu na budowę jest na planie zaznoczona oczyszczalnia a nie ze nie mam jeszcze pozwolenia na budowę.

Masz pozwolenie na budowę z oczyszczalnią. Nie musisz nic więcej zgłaszać. Po zakończeniu budowy informujesz gminę o rozruchu oczyszczalni.

• 5 months później...
Też mi się wydaje, że nie potrzebujesz dodatkowej zgody, bo przecież - jak sama piszesz - w projekcie została ona uwzględniona i zaakceptowana. Chociaż wiadomo jak to była z polskimi urzędnikami, więc się nie dziwię Twoim obawom... ;) Podpieram się poradą udzieloną przez prawnika w podobnej sprawie: Pozwolenie na budowę oczyszczalni ścieków Edytowane przez alanka