invitro 05.10.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 chcę podnieść poziom podłogi w całej łazience o 50cm aby schować w niej wannę i ukryć rury hydrauliczne oczywiście jest też ważny aspekt wizualny. mieszkanie ma 3m wysokości , znajduje się na 1 piętrze kamienicy istniejąca podłoga jest z desek ( proszę się nie dziwić- takie mieszkanie kupiłem), myślałem aby to zrobić na belkach drewnianych 10x10 a na to płyta OSB-5 25mm.( później prawdopodobnie wylewka) może ktoś mi doradzi czy jest to wykonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gołaczyński 05.10.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Witaj, strop drewniany i wylewka to nie zawsze dobre połączenie. Moim zdaniem wypadałoby podpytać się inżyniera budownictwa, aby obliczył, czy Twoje deski utrzymają ciężar. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invitro 05.10.2013 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 wiem- dlatego chcę zrobić wylewkę samopoziomującą, to chyba nie będzie zbyt duży ciężar, jednak bardziej mi zależy nad rozwiązaniem podniesienia poziomu tej podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gołaczyński 06.10.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Ja bym jeszcze pomyślał nad wykonaniem konstrukcji stalowej, na której umieściłbym płytę osb, a na niej kafelki. Pytanie, na ile wytrzymała jest Twoja drewniana podłoga. Chodzi o to, żeby Twoje podniesienie podłogi nie pracowało razem z niższą podłogą drewnianą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invitro 06.10.2013 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 a jak wygląda sprawa właśnie tych kafelków na płycie osb, czy powinienem dać wylewkę samopoziomującą , czy wystarczy dać jakiś podkład i izolator przeciw wilgoci, słyszałem również o wentylacji takiej podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadjo 06.10.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 pod osb może nie będzie potrzeby sampoziomującej, zależy jakie masz nierówności. Na pewno jednak osb pod kafle, na tej wylewce przy drewnianym stropie może zacząć "pracować". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amca 28.10.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Wylewka nie jest potrzebna. Żeby cała konstrukcja nie zaczęła pracować powinieneś zastosować odpowiednio elastyczne materiały. Mam tu na myśli warstwę sczepną na płytę osb lub mfp (producenci chemii budowlanej mają w ofercie odpowiednie preparaty do konkretnych zastosowań). Dopiero na taką elastyczną warstwę kładziemy klej, w którym dla wzmocnienia podłogi warto zatopić siatkę z włókna szklanego. A na to dopiero kafle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts