dwie_lewe_rece 05.10.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Witam serdecznie, Obecnie posiadam wiertarkę udarową Bosch PBS 450 RE (moc chyba 530W o ile dobrze pamiętam) . Wiercenie w ścianie w bloku z wielkiej płyty to dramat tą wiertarką. Proszę pomóżcie w doborze lepszego sprzętu. ps. z góry dziękuję za wyjaśnienie co to za ściany(jak to się nazywa itd. przyda się żeby nie wyjść na głupka w praktikerze;) Kilka faktów: - jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o remonty, wierciłem trochę tu i tam ale żaden ze mnie majster. - 3 otwory średnica 8mm na głębokość 6cm wierciłem ok. 4-5h (na zmianę z waleniem młotkiem bo czasami natykałem się na jakiś kamień z tą prędkością i brakiem wolnego czasu, półkę (8 potrzebnych otworów) zamontuję za jakieś 2 miesiące. dodatkowo zjechałem już 2 wiertła... - mogę wydać powiedzmy do max 400zł - słyszałem o młocie udarowym ale czy sąsiadka mnie nie zabije jak wylecę z czymś takim w bloku? a może coś o większej mocy niż to co mam? Z góry dziękuję za odpowiedzi Dwie lewe ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dafi Pe 05.10.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Ja już nie potrafię wiercić zwykłą udarówką w betonie Jeżeli przewidujesz prace w betonie - tego z czego są bloki z wielkiej płyty , to jedynym wyjściem jest zakup młotowiertarki. Zależy co chcesz, ile robić - od tego możesz uzależnić cenę zakupu młotowiertarki. 1. Jeśli prace typu wiercenie od czasu od czasu "pod obrazek", to możesz zdecydować się na sprzęt w kwocie 200 a 300 zł i tu polecałbym: - http://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertarki-wkretarki-mloty-udarowe/mlotowiertarki-mloty-udarowe/mlot-udarowy-pbh-2000-sre-bosch,p185643,l166.html - miałem okazję wiercić tym sprzętem i mogę śmiało stwierdzić, że daje radę. Oczywiście nie ma tak wydajnego udaru jak młoty z serii gbh, czy inne odpowiedniki konkurentów, ale dla majsterkowicza jest ok - http://www.skileurope.com/pl/pl/diyocs/Elektronarz%C4%99dzia/1198/516/mloty-udarowo-obrotowe/mlot-udarowo-obrotowy/ - to też jest dobra opcja, mocniejszy niż ww. Bosch. Ja mam odpowiednika tego Skila robionego dla Graphite i już dużo dziur nim nawierciłem, kułem. Oczywiście nie ma co go porównywać do profesjonalnego sprzętu, ale na krótkie prace, gdzie mogę na luzie coś robić jest ok. - możesz pomyśleć też na Macallisterem z Casto - kumpel ma i zrobił remont kuchni - Parkside z Lidla 2. Częstsze prace, więcej podkuwania, to dołożyłbym 100 zł do Twojego budżetu i kupiłbym to: - http://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertarki-wkretarki-mloty-udarowe/mlotowiertarki-mloty-udarowe/mlotowiertarka-dh24pc3-hitachi,p45600,l166.html - dobry udar, sprzęt z klasy profesjonalnej, pracowałem wiertarką z tej serii i jeśli miałbym kupić coś za około 500 zł, to byłby taki wybór. - W L&M widziałem jeszcze Celmę w podobnej cenie jak Hitachi, też wyglądała konkretnie Reasumując - sam musisz wiedzieć ile będziesz pracować takim sprzętem. Młotowiertarki mają dużo zalet - poza łatwieszym wierceniem w betonie i możliwością podkuwania, można nimi mieszać kleje, wiercić w metalu w drewnie, wkręcać długie wkręty - ze względu na niskie obroty i większy moment obrotowy. Jeśli będziesz wiercić z głową to u sąsiadki nie wylecisz z wiertłem PS: nie uprawiam żadnej kryptoreklamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwie_lewe_rece 06.10.2013 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 a może mocniejsza wiertarka udarowa ?... ale czy będzie w ogóle jakaś różnica czy od razu lepiej młotowiertarkę. pytam bo zwykłą wiertarka jest chyba bardziej uniwersalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dafi Pe 07.10.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 a może mocniejsza wiertarka udarowa ?... ale czy będzie w ogóle jakaś różnica czy od razu lepiej młotowiertarkę. pytam bo zwykłą wiertarka jest chyba bardziej uniwersalna. Wszystko zależy do czego będziesz używać tej wiertarki i jak często. Jeśli będziesz działać w "wielkiej płycie", to przeczytaj moją wcześniejszą wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 08.10.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Ta hitachi to b. dobra maszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stiv32 08.10.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Zdecydowanie młotowiertarka Parkside z Lidla - jest teraz w ofercie - mam taka od 2 lat i sprzęt jak dla amatora rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.10.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Wszystkimi tymi wiertarkami z udarem pneumatycznym które tu wymieniacie wywierci się otwory w betonie bezproblemowo , wszystkie mają podobną energię udaru , tu tylko kwestia ceny , długości gwarancji i dostępu do części zamiennych decyduje co kupić ( oczywiście mówię o zastosowaniu amatorskim)dwie-lewe-ręce , jeśli przewidujesz wiercenie w betonie , kamieniu i tym podobnych materiałach to tylko wiertarka z udarem pneumatycznym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 05.11.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Młotowiertarka to zupełnie inna konstrukcja niż wiertarka udarowa. Jeśli chcesz mieć, to kup porządną. Przygotuj budżet w okolicy 600 zł brutto Jak masz zawiesić półkę i żyrandol, to weź żonę do sklepu, niech kupi jeszcze karnisze, kilka obrazków i wszystkie pozostałe żyrandole. W drodze powrotnej wstąp do wypożyczalni, weź na jedno popołudnie porządny młotek SDS plus i zrób wszystko za jednym zamachem. Zapłacisz 50 zł a sąsiedzi postawią po flaszce, bo nie będziesz ich katował pierdzeniem udarówki. Udarówka jest fajna, bo uniwersalna - wierci w metalu, drewnie, tworzywach z duża precyzją (nie do uzyskania na zwykłym SDS-ie) i od biedy w cegle i betonie. Młotowiertarka przede wszystkim służy do wiercenia w mat. budowl. typu beton, beton zbrojony, cegła pustaki itp. Od biedy można założyć adapter i stosować wiertła cylindryczne do metalu/drewna/tworzyw. Ale o precyzji zapomnij (poza jednym chlubnym wyjątkiem - info na priv . Jak chcesz kupić, zapraszam na priv po poradę. Sprzedaję elektronarzędzia, więc nie będę robił sobie prostackiej reklamy na porządnym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts