Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja piwnicy

Recommended Posts

Witam. W zeszłym roku wykopałem piwnicę w budynku gospodarczym.Żeby nie było wilgoci wyprowadziłem z narożnika rurę kanalizacyjną fi 50 na zewnątrz. Lecz niestety to za mało.Zamontowałem więc wentylator fi 100. I tu problem.Po zastosowaniu redukcji z 100 na 50 wentylator nie wciąga powietrza ani nie dmucha na zewnątrz. sprawdzone chusteczką.Nie wiem co jest??

Zgadzam się. Powietrze dostaje się do piwnicy klapą przez którą wchodzę.Ale chyba nie tu tkwi problem.Zanim zamontowałem ten wentylator ,przetestowałem go jeszcze na zewnątrz. I oto co zauważyłem :redukcji nie ma-powietrze z tyłu wentylatora dmucha,z przodu wciąga. (normalne :-) ) Przykleiłem redukcję-taką zrobioną z lejka- z przodu nie wciąga,ani z tyłu nie dmucha.

Nikt mi tu nie podpowie jak zrobić żeby wentylator spełniał swoją funkcję po zastosowaniu redukcji? Czy może coś takiego jest fizycznie niemożliwe??
Co to za wentylator?

Może to coś analogicznego:

Testując przyczepkę do samochodu, normalnie pchałem ją po podwórku. Potem nasypałem na nią tonę piachu i proszę sobie wyobrazić, nie mogłem jej ruszyć! Jak to wytłumaczyć?

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Że za słaby,to na to nie wpadłem. On chyba wymienia ok. 70m3 na godzinkę,a piwnica ma ok. 4m3. To pomyślałem, że taki zapas będzie dobry więc wziąłem ten-bo mniejszego nie było. :-) Ale większa moc wiąże się chyba z większą średnicą wylotu. Co za tym idzie większa różnica między wylotem wentylatora a przewodem wentylacyjnym.

Że za słaby,to na to nie wpadłem. On chyba wymienia ok. 70m3 na godzinkę,a piwnica ma ok. 4m3. To pomyślałem, że taki zapas będzie dobry więc wziąłem ten-bo mniejszego nie było. :-) Ale większa moc wiąże się chyba z większą średnicą wylotu. Co za tym idzie większa różnica między wylotem wentylatora a przewodem wentylacyjnym.

Daj sprężarkę, taką z 10 albo 20 atmosfer to ten wydatek powietrza przeciśnie Ci przez rurkę o średnicy paru mm :D

A tak na poważnie, wentylatory jak i inne urządzenia mechaniczne przepływowe mają kilka parametrów a nie tylko sam WYDATEK...Ważny jest też spręż dyspozycyjny. Jak dałeś tak dużą redukcję, to zwiększyłeś tak opór, że na wylocie nic nie leci.

47076906776a55b7ba2450ff88f77168.jpg Takie cudo może mieć 800m3/h/20-40W a zatrzyma się śmigło palcem - Odkurzacz ma 150m3/h i 1500W - Po redukcji do wielkości rury odkurzacza z tych 800m3/h - nie zostanie praktycznie nic - a z odkurzacza - dalej 150m3/h

Czyli nie da się za pomocą redukcji sprawić, żeby wentylator spełnił swoje zadanie? I jedynym wyjściem jest zwiększenie przewodu wentylacyjnego do rozmiaru wylotu wentylatora? Czyli do 100 mm.??

Da się, ale:

trzeba inny ( mocniejszy ) wentylator, najlepiej kanałowy i trzeba się liczyć ze sporymi stratami .

dil_cat.jpg

Wentylator kanałowy to ja mogę zrobić z tego co mam łazienkowego ,ucinając kołnierz kwadratowy z kratką. A może by tak jeszcze wydłużyć redukcję np do pół metra,bo obecnie ma ok 5 cm. A o straty się nie martwię.Lepsza jakakolwiek wymiana powietrza niż żadna.

Ten Pana ma 120Pa...?

tu masz charakterystykę tego cuda

http://www.dospel-comfort.pl/Product/product_pl.php?sc=001&mc=B&dc=&stge=69&kind=03&esk=

jak napiszesz ile tej rury fi 50 wsadziłes to TB ci napisze ile ona robi w Pa to sobie zobaczysz do czego taki wentylatorek może służyć

To akurat Szanowny Pan Andrzej już Sobie zobaczył.

Trzeba poszukać czegoś co ma do dyspozycji ponad 100Pa