andrzejf01 06.10.2013 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Witam. W zeszłym roku wykopałem piwnicę w budynku gospodarczym.Żeby nie było wilgoci wyprowadziłem z narożnika rurę kanalizacyjną fi 50 na zewnątrz. Lecz niestety to za mało.Zamontowałem więc wentylator fi 100. I tu problem.Po zastosowaniu redukcji z 100 na 50 wentylator nie wciąga powietrza ani nie dmucha na zewnątrz. sprawdzone chusteczką.Nie wiem co jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 07.10.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 A którędy to powietrze ma tam wlatywać? Ta piwnica to nie balon, jeden otwór do usunięcia z niej powietrza to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejf01 08.10.2013 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Zgadzam się. Powietrze dostaje się do piwnicy klapą przez którą wchodzę.Ale chyba nie tu tkwi problem.Zanim zamontowałem ten wentylator ,przetestowałem go jeszcze na zewnątrz. I oto co zauważyłem :redukcji nie ma-powietrze z tyłu wentylatora dmucha,z przodu wciąga. (normalne ) Przykleiłem redukcję-taką zrobioną z lejka- z przodu nie wciąga,ani z tyłu nie dmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejf01 11.10.2013 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Nikt mi tu nie podpowie jak zrobić żeby wentylator spełniał swoją funkcję po zastosowaniu redukcji? Czy może coś takiego jest fizycznie niemożliwe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.10.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) Nikt mi tu nie podpowie jak zrobić żeby wentylator spełniał swoją funkcję po zastosowaniu redukcji? Czy może coś takiego jest fizycznie niemożliwe?? Co to za wentylator? Może to coś analogicznego: Testując przyczepkę do samochodu, normalnie pchałem ją po podwórku. Potem nasypałem na nią tonę piachu i proszę sobie wyobrazić, nie mogłem jej ruszyć! Jak to wytłumaczyć? Edytowane 11 Października 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejf01 11.10.2013 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Wentylator zwykły łazienkowy. Bez redukcji dmucha i wciąga jak trzeba,natomiast po przyklejeniu redukcji nie dzieje się nic,mimo że silnik pracuje bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.10.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Wentylator zwykły łazienkowy. Bez redukcji dmucha i wciąga jak trzeba,natomiast po przyklejeniu redukcji nie dzieje się nic,mimo że silnik pracuje bez zmian. Za słaby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejf01 11.10.2013 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Że za słaby,to na to nie wpadłem. On chyba wymienia ok. 70m3 na godzinkę,a piwnica ma ok. 4m3. To pomyślałem, że taki zapas będzie dobry więc wziąłem ten-bo mniejszego nie było. Ale większa moc wiąże się chyba z większą średnicą wylotu. Co za tym idzie większa różnica między wylotem wentylatora a przewodem wentylacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 11.10.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Że za słaby,to na to nie wpadłem. On chyba wymienia ok. 70m3 na godzinkę,a piwnica ma ok. 4m3. To pomyślałem, że taki zapas będzie dobry więc wziąłem ten-bo mniejszego nie było. Ale większa moc wiąże się chyba z większą średnicą wylotu. Co za tym idzie większa różnica między wylotem wentylatora a przewodem wentylacyjnym. Daj sprężarkę, taką z 10 albo 20 atmosfer to ten wydatek powietrza przeciśnie Ci przez rurkę o średnicy paru mm A tak na poważnie, wentylatory jak i inne urządzenia mechaniczne przepływowe mają kilka parametrów a nie tylko sam WYDATEK...Ważny jest też spręż dyspozycyjny. Jak dałeś tak dużą redukcję, to zwiększyłeś tak opór, że na wylocie nic nie leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2013 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Że za słaby,to na to nie wpadłem. On chyba wymienia ok. 70m3 na godzinkę,a piwnica ma ok. 4m3. To pomyślałem, że taki zapas będzie dobry więc wziąłem ten-bo mniejszego nie było. Ale większa moc wiąże się chyba z większą średnicą wylotu. Co za tym idzie większa różnica między wylotem wentylatora a przewodem wentylacyjnym. Takie cudo może mieć 800m3/h/20-40W a zatrzyma się śmigło palcem - Odkurzacz ma 150m3/h i 1500W - Po redukcji do wielkości rury odkurzacza z tych 800m3/h - nie zostanie praktycznie nic - a z odkurzacza - dalej 150m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejf01 12.10.2013 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Czyli nie da się za pomocą redukcji sprawić, żeby wentylator spełnił swoje zadanie? I jedynym wyjściem jest zwiększenie przewodu wentylacyjnego do rozmiaru wylotu wentylatora? Czyli do 100 mm.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Czyli nie da się za pomocą redukcji sprawić, żeby wentylator spełnił swoje zadanie? I jedynym wyjściem jest zwiększenie przewodu wentylacyjnego do rozmiaru wylotu wentylatora? Czyli do 100 mm.?? Da się, ale: trzeba inny ( mocniejszy ) wentylator, najlepiej kanałowy i trzeba się liczyć ze sporymi stratami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejf01 12.10.2013 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Wentylator kanałowy to ja mogę zrobić z tego co mam łazienkowego ,ucinając kołnierz kwadratowy z kratką. A może by tak jeszcze wydłużyć redukcję np do pół metra,bo obecnie ma ok 5 cm. A o straty się nie martwię.Lepsza jakakolwiek wymiana powietrza niż żadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Wentylator kanałowy to ja mogę zrobić z tego co mam łazienkowego ,ucinając kołnierz kwadratowy z kratką. A może by tak jeszcze wydłużyć redukcję np do pół metra,bo obecnie ma ok 5 cm. A o straty się nie martwię.Lepsza jakakolwiek wymiana powietrza niż żadna. Ten Pana ma 120Pa...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejf01 12.10.2013 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 120 Pa to on nie ma. To jest coś takiego: http://allegro.pl/wentylator-lazienkowy-domowy-fi100-dospel-styl-ii-i3584752310.html A z opisu wynika,że ma on 34 PA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.10.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Jak już masz wprawę w kopaniu to wykop jeszcze rowek prostopadle do budynku na głębokości podłogi piwnicy,wsadź rurę fi 110.Takie mini GWC z 5mb długie.Bez wentylatora będzie chodziło jak rurkę fi 50 wymienisz na 110. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejf01 12.10.2013 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Kopanie raczej nie wchodzi w grę. Nawet nie ma możliwosci powiększenia kanału wentylacyjnego do 100 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.10.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 tu masz charakterystykę tego cudahttp://www.dospel-comfort.pl/Product/product_pl.php?sc=001&mc=B&dc=&stge=69&kind=03&esk= jak napiszesz ile tej rury fi 50 wsadziłes to TB ci napisze ile ona robi w Pa to sobie zobaczysz do czego taki wentylatorek może służyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 tu masz charakterystykę tego cuda http://www.dospel-comfort.pl/Product/product_pl.php?sc=001&mc=B&dc=&stge=69&kind=03&esk= jak napiszesz ile tej rury fi 50 wsadziłes to TB ci napisze ile ona robi w Pa to sobie zobaczysz do czego taki wentylatorek może służyć To akurat Szanowny Pan Andrzej już Sobie zobaczył. Trzeba poszukać czegoś co ma do dyspozycji ponad 100Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejf01 12.10.2013 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Rurę fi 50 mam od narożnika w ścianie piwnicy do kolanka na zewnątrz jakieś 80 cm. Może metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts