andrzejf01 12.10.2013 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Z tego co widzę,wentylatory o średnicy wylotu 150 mają 68 PA. To ja bym musiał mieć wentylator o średnicy wylotu z pół metra żeby Pa było ponad 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 12.10.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Na szybko - trzeba dać za wentylatorem kawałek rury fi100; najprawdopodobniej redukcja jest za blisko wirnika i powstające wiry uniemożliwiają przepływ powietrza. Rurka fi50 spokojnie wystarczy do wentylacji 4m3 piwnicy. Napisz, czy pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejf01 12.10.2013 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Właśnie coś takiego mi po głowie chodziło. Zrobię tak i oczywiście dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.10.2013 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Właśnie coś takiego mi po głowie chodziło. Zrobię tak i oczywiście dam znać. Albo założyć 50mm wentylator 50mm od kompa przez zasilacz - da 15m3/h i będzie cichutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejf01 13.10.2013 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Z wentylatorem od kompa już próby robiłem. Ale że miał ok 80 mm średnicy to też musiałem dać redukcję. No i wtedy po zredukowaniu też nic nie dmuchało więc kupiłem ten łazienkowy. Ale wczoraj dołożyłem za wentylatorem rurę 50 cm. o średnicy 100 mm i za tym redukcję. Okazało się, że zaczęło działać! Fakt, że straty są duże,przy wylocie leciutko tylko dmucha, a jak przyłożyłem kartkę z przodu, to się nawet zatrzymała. .Jednak mina mi dziś zrzedła kiedy po 24 godzinach wyciągania wilgotność spadła o 1%. Z 92 do 91%. To nie tak miało być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 13.10.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Jak w piwnicy jest zimniej niż w domu, to wilgotność będzie spadać bardzo wolno - ciepłe powietrze po ochłodzeniu ma to do siebie, że gwałtownie rośnie mu wilgotność względna. Jeśli jednak na wylocie rury dmucha na tyle, że mocno przegina ogień zapalniczki, to jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejf01 13.10.2013 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 W moim przypadku piwnica jest wykopana w budynku gospodarczym nieogrzewanym. Tak że temp. w piwnicy obecnie jest ok 14 stopni, a w budynku pewnie niewiele większa. I na razie czekam kiedy wilgotność zacznie spadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof684324 07.11.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Rura i wentylator to nie wszystko.Wentylować trzeba inteligentnie. Bo inaczej woda pocieknie po ścianach.proponuję poczytać: http://klimaaa.szczecin.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 07.11.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Witam Proszę o poradę. Planuję WM z reku w domu z piwnicą. W piwnicy będą 3 oddzielne pomieszczenia + korytarz. Pomieszczenia to pralnia, siłownia i kotłownia. Kotłownia będzie nieogrzewana. Siłownia i pralnia oraz korytarz będą ogrzewane ale do ok. 19 stopni, reszta domu pewnie do 22-23 stopni. Projekt WM zakłada nawiew i wywiew w siłowni oraz wywiew w pralni. Co sądzicie o wentylowaniu tej piwnicy tzn. czy wywiewane powietrze o temp niższej o kilka stopni od wywiewanego z reszty domu nie obniży sprawności całego układu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.11.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Zrobiłbym tylko nawiew w salce a wywiew w pralni. Ewentualnie ( jak duży dom) - to centrale zadaniowe, czy strefowe, mała do piwnicy. Chodzi o kilka aspektów. - gdy ćwiczymy czy suszymy nie zwiększamy wentylacji w całym domu - nie obniżamy wilgotności w domu- łatwiej jest zrobić wentylację niesłyszalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts