grzesiek8630 06.10.2013 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Witam. Obecnie rozciągam do domku instalację elektryczną i mam pytanie jaki przewód elektryczny zostawić od kominka do pieca gazowego. Kominek z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym firmy Lechma standard 190. Napewno będzie sterownik do kominka regulujący nim. Instalacja przygotowana na zasadzie uzupełniania instalacji. Proszę o podpowiedz czy jeszcze jakieś przewody muszę puścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.10.2013 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Skonsultuj to z osobą, która będzie odpowiedzialna za całość prac i urządzeń hydraulicznych w Twoim domu. Od tego co i jak będzie podłączone, zależy instalacja elektryczna. Mimo pewnych standardów i norm, każdy hydraulik robi to po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 06.10.2013 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Mój hydraulik mówi że nie zostawiać przewodu bo on przewierci się przez ścianę (kotłownia z tylu salonu i 1 m do pieca gazowego). Ja jednak wolałbym zostawić jakiś przewód pod tynkiem (estetyczniej i bezpieczniej). Proszę o szybkie polecenie gdyż jutro muszę dać odpowiedź elektrykom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszal 06.10.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Co mogę powiedzieć na swoim przykładzie: od sterownika kominka umieszczonego na obudowie do kotłowni puściłem przewody: 1. Przewód 3x1,5mm do zasilenia sterownika2. 3 przewody 3x1mm do zasilenia pomp: kominek-bufor , bufor-CO , bufor-CWU3. 2 przewody 2x1mm do termometrów: w buforze i w CWU4. 1 przewód 2x1mm do sterowania kominek-kocioł gazowy. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.10.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Witam. Aleś zaszalał ... Uniwersalna recepta: z kominka z PW do kotłowni trzeba "zapuścić" dwa kable trójżyłowe, powiedzmy 0,75 lub 1 mm, do samego kominka trzeba zapewnić stałe źródło prądu. Reszta okablowania tyczy się już reszty instalacji (niekominkowej) i jej stopnia skomplikowania. Ale tak jak Piotr napisał - na etapie kładzenia elektryki trzeba już mieć ustalony projekt zarówno kominka jak i reszty instalacji wodnej, żeby później nie "dorabiać" bruzd w ścianach lub kombinować gdzie by tu kable puścić ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts