igimaks 06.10.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Proszę o pomoc tych, którzy mają wiedzę jak ustawić piec i jak działa podłogówka. Opiszę mój kłopot. Mam u siebie zainstalowane na całości domu ogrzewanie podłogowe (170 m2 użytkowej) plus docelowo 4 grzejniki do łazienek i garażu podłączone do układu podłogówki (jeszcze nie założone)Z uwagi na niskie nocne temperatury dom już ogrzewany i wydaje mi się, że coś nie jest dobrze, bo stosunkowo duże zużycie gazu za dobę.Temp zewnętrzne nocy + 3 ale w dzień + 13, +15 i za dobę zużycie 10 m3. No tak a co będzie w grudniu przy minus 15 to zużycie wzrośnie pewnie do 30 m3 ? skoro teraz w dzień częściowo nie pracuje, ale w grudniu zapewne będzie pracować całą dobę. Kłopot z tym, że nie wiem jak to dobrze wyregulować jaka histereza, jaki bieg pompy, jaka temp na sterowniku itp.Na instalatora i serwisanta nie bardzo mogę liczyć, bo to spychologia Ustawił temperaturę komfort na 19,5 w dzień i noc chyba 18,5. i niby ok Histereza 1 Pompę daję na bieg pierwszy, bo jak daję na wyższy lub automat to wyczuwalnie spada temp zasilania podłogówki już po pompie. Kocioł w dzień się wyłączy na jakiś czas, wieczorem włącza się na ok minuty z temp 29-30 stopni, później chyba palnik się wyłącza na ok 2 min choć on sam buczy jakby pompa pracowała i temp spada tak do 24-25 stopni i znów się załączy do 29-30 stopni i tak co chwilę przez kilka godzin. Częściowo w nocy i rano grzeje non stop po ok 30 stopni. Zauważyłem, że jak temp dojdzie do 20,5 na sterowniku CAR to w ogóle się wyłącza. (sterownik w pokoju na poddaszu )Układ cieplny wygląda tak: Kotłownia kondensat Immergas Victrix 24 kW bezpośrednio na wyjściu kotła zainstalowany jest prosty rozdzielacz na grzejniki (jeszcze nie założone grzejniki to ma pracować z temp podłogówki, bo to "łamacze temperatury) dalej sprzęgło za nim zawór trójdrożny za nim pompa i to już pcha na obwody podłogówki. Mam 22 obwody, które przeważnie mają ok 50- 60 m, ale niestety nie wszystkie są równe bo mam takie tez takie po ok 30 i 80 m.Łącznie ok 1400-1600 mb. Obecnie jest dosyć ciepło na dole w dzień ok 22 stopnie w nocy spada do ok 20 u góry tak ok 20 +/- 0,5 stopniaMoże poradzicie jak to opanować, bo wydaje mi się, że problem może być w prawidłowym ustawieniu kotła i pompy Mam obawę jak się zachowa w zimie skoro już we wrześniu potrafił "zjeść" ok 10m3 na dobę. Dom z poddaszem użytkowym dobrze docieplony tj. 15 cm styropianu grafitowego, podłoga (no tak mogłoby być lepiej) 10 cm, fundament wysoki i docieplony 10 cm styroduru. Mam stropodach nad nim na skosach 30 cm styropianu, a nad głową 20 cm. Nie mam balkonów, tarasów, schodów połączonych z domem, itp. Okna owszem duże, ale dobre 3 szybowe.Biorę poprawkę, ze to pierwszy sezon i musi się nagrzać, choć mokre prace budowlane zakończone rok temu i pewnie to trochę przeschło przez ten czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.10.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Kolego zrób zdjęcie tego pod kotłem. Moim zdaniem jeżeli grzejniki mają grzać temperaturą podłogówki to są źle podpięte. Powinny być za sprzęgłem i zaworem 3D. A jak był taki zamiar od początku aby te grzejniki pracowały na tem. podłogówki to w ogóle nie powinno być sprzęgła, zaworu 3D i dodatkowej pompy. Co do ustawień kotła ( ja mam inny) ale wydaje mi się że powinieneś dać się wygrzać podłodze. Ustaw na sterowniku jedną temperaturę i szukaj krzywej grzewczej. Temperatura w pomieszczeniu ze sterownikiem ma ci się zgadzać z temperaturą nastawioną na sterowniku. Teraz jest trochę zły czas na szukanie krzywej bo słoneczne dni skutecznie podnoszą temperaturę w domu. Pompę daj na drugi bo jest dość dużo tej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.10.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Niestety u Ciebie obowiązuje prawo zachowania energii .To co wyprodukuje kocioł dostarczone jest do budynku.Ilość gazu jest proporcjonalna do strat budynku.Jedyne co może mieć znaczenie to sprawność kotła .Ale tu dość trudno o małą sprwność.Czy podłoga grzeje je prawidłowo czy nie ,czy termostat ma histerezę 1 czy 2 C. to tylko kwestia komfortu .Ale średnia strata energii jest stała.Przy założeniu ,że średnia temperatura w budynku jest rozsądna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts