Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka - jak sobie poradzić z ustawieniami, bo nie działa dobrze

igimaks

Recommended Posts

Proszę o pomoc tych, którzy mają wiedzę jak ustawić piec i jak działa podłogówka.

Opiszę mój kłopot.

Mam u siebie zainstalowane na całości domu ogrzewanie podłogowe (170 m2 użytkowej) plus docelowo 4 grzejniki do łazienek i garażu podłączone do układu podłogówki (jeszcze nie założone)

Z uwagi na niskie nocne temperatury dom już ogrzewany i wydaje mi się, że coś nie jest dobrze, bo stosunkowo duże zużycie gazu za dobę.

Temp zewnętrzne nocy + 3 ale w dzień + 13, +15 i za dobę zużycie 10 m3. No tak a co będzie w grudniu przy minus 15 to zużycie wzrośnie pewnie do 30 m3 ? skoro teraz w dzień częściowo nie pracuje, ale w grudniu zapewne będzie pracować całą dobę.

Kłopot z tym, że nie wiem jak to dobrze wyregulować jaka histereza, jaki bieg pompy, jaka temp na sterowniku itp.

Na instalatora i serwisanta nie bardzo mogę liczyć, bo to spychologia

Ustawił temperaturę komfort na 19,5 w dzień i noc chyba 18,5. i niby ok

Histereza 1

Pompę daję na bieg pierwszy, bo jak daję na wyższy lub automat to wyczuwalnie spada temp zasilania podłogówki już po pompie.

Kocioł w dzień się wyłączy na jakiś czas, wieczorem włącza się na ok minuty z temp 29-30 stopni, później chyba palnik się wyłącza na ok 2 min choć on sam buczy jakby pompa pracowała i temp spada tak do 24-25 stopni i znów się załączy do 29-30 stopni i tak co chwilę przez kilka godzin. Częściowo w nocy i rano grzeje non stop po ok 30 stopni.

Zauważyłem, że jak temp dojdzie do 20,5 na sterowniku CAR to w ogóle się wyłącza. (sterownik w pokoju na poddaszu )

Układ cieplny wygląda tak:

Kotłownia kondensat Immergas Victrix 24 kW

bezpośrednio na wyjściu kotła zainstalowany jest prosty rozdzielacz na grzejniki (jeszcze nie założone grzejniki to ma pracować z temp podłogówki, bo to "łamacze temperatury) dalej sprzęgło za nim zawór trójdrożny za nim pompa i to już pcha na obwody podłogówki. Mam 22 obwody, które przeważnie mają ok 50- 60 m, ale niestety nie wszystkie są równe bo mam takie tez takie po ok 30 i 80 m.

Łącznie ok 1400-1600 mb.

Obecnie jest dosyć ciepło na dole w dzień ok 22 stopnie w nocy spada do ok 20 u góry tak ok 20 +/- 0,5 stopnia

Może poradzicie jak to opanować, bo wydaje mi się, że problem może być w prawidłowym ustawieniu kotła i pompy

Mam obawę jak się zachowa w zimie skoro już we wrześniu potrafił "zjeść" ok 10m3 na dobę.

Dom z poddaszem użytkowym dobrze docieplony tj. 15 cm styropianu grafitowego, podłoga (no tak mogłoby być lepiej) 10 cm, fundament wysoki i docieplony 10 cm styroduru. Mam stropodach nad nim na skosach 30 cm styropianu, a nad głową 20 cm. Nie mam balkonów, tarasów, schodów połączonych z domem, itp. Okna owszem duże, ale dobre 3 szybowe.

Biorę poprawkę, ze to pierwszy sezon i musi się nagrzać, choć mokre prace budowlane zakończone rok temu i pewnie to trochę przeschło przez ten czas.

Kolego zrób zdjęcie tego pod kotłem. Moim zdaniem jeżeli grzejniki mają grzać temperaturą podłogówki to są źle podpięte. Powinny być za sprzęgłem i zaworem 3D. A jak był taki zamiar od początku aby te grzejniki pracowały na tem. podłogówki to w ogóle nie powinno być sprzęgła, zaworu 3D i dodatkowej pompy. Co do ustawień kotła ( ja mam inny) ale wydaje mi się że powinieneś dać się wygrzać podłodze. Ustaw na sterowniku jedną temperaturę i szukaj krzywej grzewczej. Temperatura w pomieszczeniu ze sterownikiem ma ci się zgadzać z temperaturą nastawioną na sterowniku. Teraz jest trochę zły czas na szukanie krzywej bo słoneczne dni skutecznie podnoszą temperaturę w domu. Pompę daj na drugi bo jest dość dużo tej podłogi.

Niestety u Ciebie obowiązuje prawo zachowania energii .To co wyprodukuje kocioł dostarczone jest do budynku.

Ilość gazu jest proporcjonalna do strat budynku.

Jedyne co może mieć znaczenie to sprawność kotła .Ale tu dość trudno o małą sprwność.

Czy podłoga grzeje je prawidłowo czy nie ,czy termostat ma histerezę 1 czy 2 C. to tylko kwestia komfortu .

Ale średnia strata energii jest stała.Przy założeniu ,że średnia temperatura w budynku jest rozsądna