adrianoos966 06.10.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Jest to pomysł mojego autorstwa Powstał on gdy ociepliłem ściany: północna, południowa, zachodnia styrop. graf 12 cm. U 0.20 Zachciało mi się grubszej izolacji na wschodzie U 0.17. Zanalizowałem wiatry itd. pory zimowej Wyniki zwykle najważniejsza w zimie jest ściana północa. Okazało się wiatry z zimną temperaturą powstaje na północy , ten typ wiatrów obecny jest w czasie największych mrozów, jest on rzadki w stosunku do całej zimy. Wiatry zachodni i południowy jest ciepły, morski. Odwilże i te sprawy, tak że nie są najbardziej narażone na zimny wiatr Wiatr wschodni, KONTYNENTALNY (front kontynentalny najzimniejszy w zimie, najcieplejszy w lecie) ten typ wiatrów wieje cały czas oprócz okresowych północnych. Zanalizowałem moje wspomnienia z całego życia. I najczęściej śnieg leżał od wschodu przeszkody, a największe zaspy powstawały od strony północnej. Tak więc dałem od wschodniej strony 3cm więcej styropianu. Jeśli moja teoria jest do bani to i tak za decyzją grubości stoją same plusy (w moim przypadku) Co o tym sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.10.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Powstał on gdy ociepliłem ściany: północna, południowa, zachodnia styrop. graf 12 cm. U 0.20 tyle aż nie będzie przy 12 cm... będzie 0,12/0,031 = R 3,87 = 0,258 W/m^2*K ... tzw U To dobrze że dałeś więcej ... jednak przy izolacji termicznej ... 95% czasu nie ma najmniejszego wpływu ... straty są ... równe ... gdybyś miał izolację transparętną to tak ... http://www.masatherm.pl/technologia/soneczne-panele-grzewcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 06.10.2013 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 (edytowane) tyle aż nie będzie przy 12 cm... będzie 0,12/0,031 = R 3,87 = 0,258 W/m^2*K ... tzw U To dobrze że dałeś więcej ... jednak przy izolacji termicznej ... 95% czasu nie ma najmniejszego wpływu ... straty są ... równe ... gdybyś miał izolację transparętną to tak ... http://www.masatherm.pl/technologia/soneczne-panele-grzewcze A 28cm pustaka żużlowego a 4cm zamkniętej pustki powietrzenej 12cm drążonych silikatów Kalkulator termo organiki wyznaczył mi U ok. 0.20 (no dobra 0.2092) Sam styropian, tak ma opór cieplny 3.85 a o mostkach termicznych nie mam mowy. Edytowane 6 Października 2013 przez adrianoos966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts