Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość styropianu zależnie od stron świata

adrianoos966

Recommended Posts

Jest to pomysł mojego autorstwa :D

Powstał on gdy ociepliłem ściany: północna, południowa, zachodnia styrop. graf 12 cm. U 0.20

Zachciało mi się grubszej izolacji na wschodzie U 0.17. Zanalizowałem wiatry itd. pory zimowej

Wyniki

zwykle najważniejsza w zimie jest ściana północa. Okazało się wiatry z zimną temperaturą powstaje na północy :yes:, ten typ wiatrów obecny jest w czasie największych mrozów, jest on rzadki w stosunku do całej zimy.

Wiatry zachodni i południowy jest ciepły, morski. Odwilże i te sprawy, tak że nie są najbardziej narażone na zimny wiatr

Wiatr wschodni, KONTYNENTALNY (front kontynentalny najzimniejszy w zimie, najcieplejszy w lecie) ten typ wiatrów wieje cały czas oprócz okresowych północnych.

Zanalizowałem moje wspomnienia z całego życia. I najczęściej śnieg leżał od wschodu przeszkody, a największe zaspy powstawały od strony północnej.

Tak więc dałem od wschodniej strony 3cm więcej styropianu. Jeśli moja teoria jest do bani to i tak za decyzją grubości stoją same plusy (w moim przypadku)

Co o tym sądzicie :cool:

Powstał on gdy ociepliłem ściany: północna, południowa, zachodnia styrop. graf 12 cm. U 0.20
tyle aż nie będzie przy 12 cm...

będzie 0,12/0,031 = R 3,87 = 0,258 W/m^2*K ... tzw U :)

To dobrze że dałeś więcej ... jednak przy izolacji termicznej ... 95% czasu nie ma najmniejszego wpływu ... straty są ... równe ...

gdybyś miał izolację transparętną to tak ...

http://www.masatherm.pl/technologia/soneczne-panele-grzewcze

tyle aż nie będzie przy 12 cm...

będzie 0,12/0,031 = R 3,87 = 0,258 W/m^2*K ... tzw U :)

To dobrze że dałeś więcej ... jednak przy izolacji termicznej ... 95% czasu nie ma najmniejszego wpływu ... straty są ... równe ...

gdybyś miał izolację transparętną to tak ...

http://www.masatherm.pl/technologia/soneczne-panele-grzewcze

A 28cm pustaka żużlowego

a 4cm zamkniętej pustki powietrzenej

12cm drążonych silikatów

Kalkulator termo organiki wyznaczył mi U ok. 0.20 (no dobra 0.2092)

Sam styropian, tak ma opór cieplny 3.85 a o mostkach termicznych nie mam mowy.

Edytowane przez adrianoos966