creavgda 06.10.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 (edytowane) Witam czy ktoś mi odpowie na nurtujące mnie pytanie Czy zalanie płyty fundamentowej 20cm warstwą betonu B25 W8 wystarczy? Wykop = 1.2m stary piach (jakiś sypki czarnoziem) wymieniłem na pospółkę Płyta wykonana w stylu "Legalett" Naczytałem się rożnych opinii na ten temat i ludzie piszą że zalać można nawet 15cm a są i tez tacy co piszą że powinna ona wynosić minimum 25/30cm jak to się tak naprawdę ma ... U mnie to i tak już musztarda po obiedzie zalano mi płytę 20cm warstwą betonu B25 W8 i zaczynam się niepotrzebnie a może potrzebnie stresować i zadawać pytanie czy to w ogóle wystarczy Dom = parter + poddasze użytkowe 141m2 parter około 100m2 Edytowane 6 Października 2013 przez creavgda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.10.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Witam czy ktoś mi odpowie na nurtujące mnie pytanie czy zalanie płyty fundamentowej 20cm warstwą betonu B25 W8 wystarczy? Dodam że wykop zrobiłem na 1.2m i stary piach (jakiś sypki czarnoziem) wymieniłem na pospółkę która wiadomo została zagęszczona Płyta wykonana została na podobnych warunkach jakie stosuje "Legalett" Naczytałem się rożnych opinii na ten temat i jedni piszą że zalewają nawet warstwą 15cm drudzy zaś piszą że powinna ona wynosić minimum 25/30cm jak to się tak naprawdę ma ... U mnie to i tak już musztarda po obiedzie gdyż zalano mi płytę 20cm warstwą betonu B25 W8 i zaczynam się niepotrzebnie stresować i zadawać pytanie czy to wystarczy Dom parter + poddasze użytkowe 141m2 parter około 100m2A jak jest w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creavgda 06.10.2013 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 (edytowane) Ława 1.4m dom budowany z Ytong'a 24cm + docieplenie 15cm strop Teriva Edytowane 6 Października 2013 przez creavgda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 06.10.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Chcesz powiedzieć, ze nie masz projektu płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 06.10.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 bez obliczen statycznych ciężko powiedzieć, ale tak na oko powiedziałbym ze ok. Bardziej istotne jest raczej grunt i zbrojenia. Styropian tez liczy się jako grunt, co masz pod plyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creavgda 06.10.2013 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 (edytowane) Grunt na całym obwodzie płyty jak i poza nim został kompletnie wymieniony na pospółkę oczywiście zagęszczony wykop 1.4m http://imageshack.us/f/594/xbh1.jpg/Zbrojenie pręt 18stka + siatki zbrojeniowe oto zdjęcie uzbrojonej płyty przed jej zalaniem http://imageshack.us/f/841/4n3z.jpg/http://imageshack.us/f/138/xfaa.jpg/ Mogę spać spokojnie? w/g Mnie uzbrojenie wydawało się być wystarczające dodatkowo Kiero pozwolił sobie coś poodkładać... ale jednak nie daje mi to spokoju ... Edytowane 6 Października 2013 przez creavgda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 06.10.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Wnioskuję, ze nie masz projektu a płytę zrobiłeś ot tak - na Twoim miejscu nie usnął bym przez następne kilka lat plując sobie w brodę - dlaczego nie zrobiłem projektu płyty za około 1200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creavgda 06.10.2013 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 (edytowane) Uświadamiano mnie że projekt owej płyty jest i tak mocno przewymiarowany do mojej konstrukcji został wyciągnięty z budowy domu parterowego o powierzchni 184m2 ... w/g Kilku kierowników z którymi miałem okazję rozmawiać tolepsza płyta fundamentowa nawet chudziej wylana a niżeli ławy Ja jestem właśnie z tych co wchodzą na to forum zaczynają czytać, wertować informacje i po kilku godzinach chwytają się za głowę myśląc jeden mądrzejszy od drugiego ECH :/ ... Edytowane 6 Października 2013 przez creavgda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 07.10.2013 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Uświadamiano mnie że projekt owej płyty jest i tak mocno przewymiarowany do mojej konstrukcji został wyciągnięty z budowy domu parterowego o powierzchni 184m2 ... w/g Kilku kierowników z którymi miałem okazję rozmawiać to lepsza płyta fundamentowa nawet chudziej wylana a niżeli ławy Ja jestem właśnie z tych co wchodzą na to forum zaczynają czytać, wertować informacje i po kilku godzinach chwytają się za głowę myśląc jeden mądrzejszy od drugiego ECH :/ ... Wg tego co widze nie jest tak zle. Dom parterowy? Podbudowa sumiennie i warstwowo zageszczona? To nie ma co się martwic. Co masz pod plyta jako izolacje? Rostaw rur grzewczych trochę duzy, ale jakos takos będzie ok, stali masz raczej za dużo niż za mało (Owszem, bez statyki domu pewnosci nie mam, ale skoro mówisz ze dom parterowy, to przypuszczam ze nie ma za niekorzystne zebranie sil i obciazen punktowych...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creavgda 07.10.2013 04:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 rozstaw rur za duży rozumiem że masz na myśli to że zachowane są za duże odległości miedzy sobą? (w sensie powinno być węziej) chmm też się nad tym zastanawiałem jak mi to projektowano wyszło łącznie ok. 650mb rury na parter 100m2 słyszałem o szkołach 100mb na 10m2 stąd też miałem chwilę zawahania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcbr 07.10.2013 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Witam. Jakiej średnicy są te rury? i jaki rozstaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creavgda 09.10.2013 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 RURA PE-RT/AL/PE-HD ŚREDNICA 16x2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcbr 10.10.2013 03:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts