Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament płytowy pytanie o jego grubość !

creavgda

Recommended Posts

Witam czy ktoś mi odpowie na nurtujące mnie pytanie

Czy zalanie płyty fundamentowej 20cm warstwą betonu B25 W8 wystarczy?

Wykop = 1.2m stary piach (jakiś sypki czarnoziem) wymieniłem na pospółkę

Płyta wykonana w stylu "Legalett"

Naczytałem się rożnych opinii na ten temat i ludzie piszą że zalać można nawet 15cm a są i tez tacy co piszą że powinna ona wynosić minimum 25/30cm jak to się tak naprawdę ma ...

U mnie to i tak już musztarda po obiedzie zalano mi płytę 20cm warstwą betonu B25 W8 i zaczynam się niepotrzebnie a może potrzebnie stresować i zadawać pytanie czy to w ogóle wystarczy :(

Dom = parter + poddasze użytkowe 141m2 parter około 100m2

Edytowane przez creavgda

Witam czy ktoś mi odpowie na nurtujące mnie pytanie

czy zalanie płyty fundamentowej 20cm warstwą betonu B25 W8 wystarczy?

Dodam że wykop zrobiłem na 1.2m i stary piach (jakiś sypki czarnoziem) wymieniłem na pospółkę która wiadomo została zagęszczona

Płyta wykonana została na podobnych warunkach jakie stosuje "Legalett"

Naczytałem się rożnych opinii na ten temat i jedni piszą że zalewają nawet warstwą 15cm drudzy zaś piszą że powinna ona wynosić minimum 25/30cm jak to się tak naprawdę ma ...

U mnie to i tak już musztarda po obiedzie gdyż zalano mi płytę 20cm warstwą betonu B25 W8 i zaczynam się niepotrzebnie stresować i zadawać pytanie czy to wystarczy :(

Dom parter + poddasze użytkowe 141m2 parter około 100m2

A jak jest w projekcie?

Grunt na całym obwodzie płyty jak i poza nim został kompletnie wymieniony na pospółkę oczywiście zagęszczony wykop 1.4m

http://imageshack.us/f/594/xbh1.jpg/

Zbrojenie pręt 18stka + siatki zbrojeniowe oto zdjęcie uzbrojonej płyty przed jej zalaniem

http://imageshack.us/f/841/4n3z.jpg/

http://imageshack.us/f/138/xfaa.jpg/

Mogę spać spokojnie?

w/g Mnie uzbrojenie wydawało się być wystarczające dodatkowo Kiero pozwolił sobie coś poodkładać... ale jednak nie daje mi to spokoju ...

Edytowane przez creavgda

Uświadamiano mnie że projekt owej płyty jest i tak mocno przewymiarowany do mojej konstrukcji został wyciągnięty z budowy domu parterowego o powierzchni 184m2 ...

w/g Kilku kierowników z którymi miałem okazję rozmawiać to

lepsza płyta fundamentowa nawet chudziej wylana a niżeli ławy

Ja jestem właśnie z tych co wchodzą na to forum zaczynają czytać, wertować informacje i po kilku godzinach chwytają się za głowę myśląc jeden mądrzejszy od drugiego ECH :/ ...

Edytowane przez creavgda

Uświadamiano mnie że projekt owej płyty jest i tak mocno przewymiarowany do mojej konstrukcji został wyciągnięty z budowy domu parterowego o powierzchni 184m2 ...

w/g Kilku kierowników z którymi miałem okazję rozmawiać to

lepsza płyta fundamentowa nawet chudziej wylana a niżeli ławy

Ja jestem właśnie z tych co wchodzą na to forum zaczynają czytać, wertować informacje i po kilku godzinach chwytają się za głowę myśląc jeden mądrzejszy od drugiego ECH :/ ...

Wg tego co widze nie jest tak zle. Dom parterowy? Podbudowa sumiennie i warstwowo zageszczona? To nie ma co się martwic. Co masz pod plyta jako izolacje? Rostaw rur grzewczych trochę duzy, ale jakos takos będzie ok, stali masz raczej za dużo niż za mało :) (Owszem, bez statyki domu pewnosci nie mam, ale skoro mówisz ze dom parterowy, to przypuszczam ze nie ma za niekorzystne zebranie sil i obciazen punktowych...)

rozstaw rur za duży rozumiem że masz na myśli to że zachowane są za duże odległości miedzy sobą? (w sensie powinno być węziej)

chmm też się nad tym zastanawiałem jak mi to projektowano wyszło łącznie ok. 650mb rury na parter 100m2 słyszałem o szkołach 100mb na 10m2 stąd też miałem chwilę zawahania