Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno w gara?u?

Recommended Posts

U mnie są zaplanowane dwie witryny/fixy jak zwał tak zwał.

Ale cały czas namawiam żonkę na luksfery - światło i krata w jednym.

Ale żonka nie trawi luksferów i mam problem. Wiercę jej dziurę w brzuchu, ale stoi twardo, choć ostatnio argument bezpieczeństwa troszeczkę nadszarpnął jej opór.

Cały problem w tym, że te cholerne okna wychądza na "jej" ogród, który jest pod jej nadzorem i podobno luksfery popsują jej widok. Ale garażem zarządzam ja i chcę tam mieć luksfery. Pat. Ale luksfery muszą być i basta.

Pozdrawiam

Ja chciałem luksfery, ale przemyslałem sprawę, że współczynnik przenikania ściany z luksferów jest duzo większy niz okna 1,1 i dużo ciepla bedzie uciekało przez luksfery, druga sprawa to właśnie przewietrzanie garażu i światło w garażu, ściana z luksferów wygląda ładnie jak jest nowa później trochę gorzej jeżeli idzie o fugi pomiędzy nimi, aż w końcu może kiedyś z garazu będę chciał zrobić może dodatkowy pokój, a wtedy okienko juz masz itp. W garażu będzie roleta zewnętrzna + folia na oknie i już.

Mam zupełnie inne zdanie. Okno w garażu nie jest niezbędne. Do wietrzenia służą kratki wentylacyjne a nie okna. Ja zamontowałem czujkę ruchu włączającą światło gdy ktoś jest w garażu. Małe okienka, które się montuje zwykle i tak nie dają zbyt wiele światła i do każdej pracy trzeba użyć sztucznego. Pewnym rozwiązaniem są oczywiście luxfery, ale zrezygnowałem z nich ze względów estetycznych.

nurni, w calości popieram Twoją żone 8)

Całe szczęście, że Ona wogóle nie wchodzi na to forum. :wink:

A co ja Ci takiego zrobiłem ? :(

Przecież, żeby je dojrzeć to trzeba będzie się specjalnie postarać, pójść na tył domu, zajść od strony garażu i patrzeć - no nonsens.

Z tarasu to już ich wogóle nie widać.

Na razie przekonuję dalej :D

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Ja dałem dwa okna o wymiarach 60cm wys. i 120cm szer. umieszczone wysoko pod sufitem z obu stron garażu. Zamontowałem do nich rolety zewnętrzne.

Ja mam wręcz identycznie /za namową wykonawcy, bo najpierw okna w projekcie gotowym kazałem wykreślić/...

Tylko szerokość 60 cm (czyli 60 x 60) no i też roletki...

... i też pod sufitem...

... + czujki ruchu /ktoś mi ostatnio mówił, że ma się to znaleźć w jakiejś normie...?/