Rabin 07.10.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Witam. Mieszkamy w starym ok 200-letnim domu. Dom bez piwnicy, parter z nieużytkowym poddaszem, mury ok 75 cm grubości. Latem mamy problem z wilgotnością powietrza wewnątrz budynku. Potrafi sięgnąć nawet 80%. Temp. max 22-23 st. w upały. I nie ma tu zależnośc od pogody, czy upał, czy deszczowe lato. Niestety latem mamy problem z pleśnią. Zimą nie ma problemu, gdy palimy w CO wilgotność w granicach 50 %. Jak sobie poradzić z wilgotnością latem. Pojawiająca się pleśń ma odbicie niestety na naszym zdrowiu. Ostatnio wyburzyłem jednokanałowy komin dymowy i w jego miejscu zrobiłem dwukanałowy wentylacyjny. Mam nadzieję, że pomoże. Czy ktoś może mi wytłumaczyć skąd ta wilgoć latem??? I jak sobie z nią poradzić? Czy to kwestia wentylacji?? Może jak ciepłe powietrze wpada do zimnego budynku (mury naprawdę grube, monolit) to powstaje wilgoć.. Proszę o pomoc.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wachlarzyk 08.10.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Mi się wydaje, że rzeczywiście może być problem z wentylacją. Na początek można spróbować używać jakichś osuszaczy powietrza, może to da jakieś efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.10.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Niestety latem osuszanie z pomocą wentylacji nie działa. Bo jak ma działać, gdy na zewnątrz jest więcej wilgoci w powietrzu (w gramach na metr sześcienny, nie w procentach wilgotności względnej), niż w domu? Latem działa klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rabin 10.10.2013 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 WItam. Czy sądzicie, że wentylacja pomoże w likwidacji bądź ograniczeniu pleśni. Nowy komin wentylacyjny jest 2-kanałowy 16x8 cm ma każdy z kanałów, wysokość 10,5 m. Mam nadzieję, że poprawi cyrkulację powietrza, a chyba ma wpływ na zagrzybienie. Czy dawać na górę komina nasadę kominową, aby poprawić przepływ powietrza w kanałach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 11.10.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 a jaką masz podłogę? drewnianą na legarach zasypaną piaskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rabin 11.10.2013 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 a jaką masz podłogę? drewnianą na legarach zasypaną piaskiem? Dokładnie tak. Podłoga to dechy na legarach, trochę pustki powietrznej i potem piasek lub gruz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 20.10.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 tędy może podchodzić wilgoć, a jej źródłem mogą być fundamenty, które nie mają izolacji przeciw wodnej (stary domu)Chyba konieczne będzie odkopanie fundamentów i położenie izolacji.innym sposobem może być zrobienie odpływów/głębokich studni chłonnych/ głębokiego drenażu od odwodnienia terenu wokół domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_czeczot 21.10.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Ja też uważam, że w tak starym domu wilgoć podchodzi "od dołu" - to jest stary problem i niestety trudny do rozwiązania - piwnicę trzeba by było osuszyć i od nowa zaizolować, czyli de facto przygotować nową podłogę. Kupa roboty niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 25.10.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Witam. Mury ceglane są higroskopijne (w okresie "grzewczym" chłoną wilgoć a przy wyższych temperaturach wzmaga się parowanie) , podłoże pod budynkiem też oddaje wilgoć do wnętrza. Należałoby zapewnić wentylację przestrzeni pod podłogą (nawet wymuszoną wykorzystując kanał wentylacyjny + kratki nawiewowe w ścianach zewnętrznych). Izolację fundamentu pomijam (zewnętrzna to nie problem ale pozioma przy 75 cm grubości to trudne do wykonania) a zagrzybienie to wynik wilgotności i temperatury, o ile głębokie trzeba będzie usunąć tynki i użyć środków grzybobójczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rabin 28.10.2013 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Witam. Mury ceglane są higroskopijne (w okresie "grzewczym" chłoną wilgoć a przy wyższych temperaturach wzmaga się parowanie) , podłoże pod budynkiem też oddaje wilgoć do wnętrza. Należałoby zapewnić wentylację przestrzeni pod podłogą (nawet wymuszoną wykorzystując kanał wentylacyjny + kratki nawiewowe w ścianach zewnętrznych). Izolację fundamentu pomijam (zewnętrzna to nie problem ale pozioma przy 75 cm grubości to trudne do wykonania) a zagrzybienie to wynik wilgotności i temperatury, o ile głębokie trzeba będzie usunąć tynki i użyć środków grzybobójczych. Dzięki za dobre porady. Czy jeśli zdecydowałbym się na izolację pionową fundamentów (folia kubełkowa) to dawać steropian czy nie? Z jednej strony ochroni on fundamenty przed przemarzaniem, z drugiej jednak ograniczy oddawanie przez fundamenty wilgoci i tym samym wilgoć w murach pójdzie wyżej, powyżej izolacjji pionowej. Izolacja pozioma jest raczej niemożliwa: grube mury no i koszt konkretny. No i czy warto takie ściany zewnętrzne ocieplać wełną?Co do tynków w środku to faktycznie zastanawiam się czy ich nie skuć. Są w całkiem dobrym stanie, więc może walnąć na nie gładź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 30.10.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Gładź na pleśń ? O ile fundament jest "ceglany" to przy odkopaniu położyć styropian (nawet 2 cm) do poziomu przemarzania gruntu. Jedna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts