Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

produkcja płyt ażurowych

rafal162

Recommended Posts

Witam chciał bym zaczac produkcje płyt ażurowych ... mam stół wibracyjny i na poczatek pare form. chciałbym sie doradzic jjaka powinna byc odpowiedna mieszanka betonowa aby te plyty były w miare silne, jaki do tego odpowiedni przepis jest, i czy z form plastikowych powinno sie wyrzucać odrazu czy poczekac az mieszanka wyschnie. był bym wdzięczny za porady i wskazówki co do tego, z góry dziękuje :)

Zaraz po ukończeniu liceum miałem krótki bo trwający chyba dwa miesiące epizod pod tytułem "produkcja płyt ażurowych". Nie podpowiem ci jakie były proporcje betonu, ale mogę powiedzieć, że formę przez załadowaniem smarowaliśmy pędzlami namoczonymi w oleju opałowym lub napędowym. To oczywiście zapobiegało przywieraniu przy wyjmowaniu. Co do kolejnego pytania to oczywiście po nałożeniu mieszkanki do formy, "zwibrowaniu" jej przez kilka, kilkanaście sekund natychmiast się je opróżniało tj. układało na takich specjalnych długich paletach. Palety były tak skonstruowane, aby można je układać po kilkanaście sztuk na sobie bez uszczerbku dla płyt.

• 3 weeks później...
Witam próbuje robic płyty ażurowe mam do tego formy plastikowe lecz mam problem z wyciaganiem tych płyt. forme przed zalaniem zostały dokładnie nasmarowane do betonu zostal dodany plastyfikator lecz nie mogę ich wyciągnac z form. pierwsza partia wszystkie mi popękały teraz zrobiłem inne proporcje nie pekaja ale nadal nie chca wyjść z formy. probowalem podgrzewac forme ale to na nic sa jakies inne sposoby zeby wyciągnac je w całosci i nie uszkadzajac form ??