rafal162 07.10.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Witam chciał bym zaczac produkcje płyt ażurowych ... mam stół wibracyjny i na poczatek pare form. chciałbym sie doradzic jjaka powinna byc odpowiedna mieszanka betonowa aby te plyty były w miare silne, jaki do tego odpowiedni przepis jest, i czy z form plastikowych powinno sie wyrzucać odrazu czy poczekac az mieszanka wyschnie. był bym wdzięczny za porady i wskazówki co do tego, z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 07.10.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Zaraz po ukończeniu liceum miałem krótki bo trwający chyba dwa miesiące epizod pod tytułem "produkcja płyt ażurowych". Nie podpowiem ci jakie były proporcje betonu, ale mogę powiedzieć, że formę przez załadowaniem smarowaliśmy pędzlami namoczonymi w oleju opałowym lub napędowym. To oczywiście zapobiegało przywieraniu przy wyjmowaniu. Co do kolejnego pytania to oczywiście po nałożeniu mieszkanki do formy, "zwibrowaniu" jej przez kilka, kilkanaście sekund natychmiast się je opróżniało tj. układało na takich specjalnych długich paletach. Palety były tak skonstruowane, aby można je układać po kilkanaście sztuk na sobie bez uszczerbku dla płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal162 08.10.2013 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 no tak przed nałozeniem mieszanki forma zostala nasmarowana a do betonu dodany plastyfikator dodam ze formy sa plastikowe i po 3 dniach jak chcialem wyciagnac to niedosc ze nie chciały wyjsc to jeszcze popekały... co robie zle ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal162 26.10.2013 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Witam próbuje robic płyty ażurowe mam do tego formy plastikowe lecz mam problem z wyciaganiem tych płyt. forme przed zalaniem zostały dokładnie nasmarowane do betonu zostal dodany plastyfikator lecz nie mogę ich wyciągnac z form. pierwsza partia wszystkie mi popękały teraz zrobiłem inne proporcje nie pekaja ale nadal nie chca wyjść z formy. probowalem podgrzewac forme ale to na nic sa jakies inne sposoby zeby wyciągnac je w całosci i nie uszkadzajac form ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiukirl 26.10.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Jak napisal daviddur, formy sie oproznia zaraz po zawibrowaniu.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 01.11.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Powtórzę jeszcze raz, przez napełnieniem, jeszcze na stole wibracyjnym smarujesz formę pędzlem z olejem opałowym/ napędowym. Żadnych plastyfikatorów nie używaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts