zwil 07.10.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Witam,W instalacji cieknie mi z zaworu bezpieczenstwa-kapie delikatnie, ponoc trzeba zalozyc reduktor i to rozwiaze problem. reduktora zalozonego nie mam. czy to prawda. spec twierdzi ze zaklada "haneywela" ze jest ok. czy to prawda z tym reduktorem? instalacja jest nowa . mieszkam od kwietnia i teraz zauwazylem ze zaczelo pokapywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 08.10.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Mam taką samą sytuację, na początku było wszystko ok. Ale teraz co jakiś czas mi pokapuje. Początkowo myślałem że albo mało powietrza w zbiorniczku wyrównawczym, ale później przemyślenia poszły w kierunku reduktora ciśnienia. Jestem ciekawy czy mam rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.10.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 A w jakiej instalacji cieknie ten zawór? Może za małe naczynie albo brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 08.10.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 U mnie naczynie obecne nie pamiecam ile litrów pojemności ale jest wielkości piłki fudbolowej, a cieknie z zaworu w instalacji ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.10.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Sprawdź ile gazu jest w naczyniu przeponowym. Mogła uszkodzić się przepona w środku naczynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 08.10.2013 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 jest naczynie wzbiorcze. oryginal z aristona jak i kociol. jak w jakiej instalacji? instalacji kotła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.10.2013 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Piszesz o reduktorze to raczej instalacja C W U a nie C O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 09.10.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Sprawdź ile gazu jest w naczyniu przeponowym. Mogła uszkodzić się przepona w środku naczynia. Jak to sprawdzić, są jakieś dedykowane do zbiorniczków ciśnieniomierze? Tam wentyl jakiś mniejszy od samochodowego, no chyba że moja "końcówka" od kompresora za gruba. No i jakie powinno być ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.10.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Jeszcze raz bo czegoś nie rozumiem. Masz kocioł ARISTON czy podgrzewacz wody ARISTON. Naczynie masz w środku w kotle czy dopięte osobno do instalacji. Na naczyniu przeponowym powinna być naklejka z parametrami jakie powinny być w naczyniu. Zaworek powinien pasować do normalnej pompki samochodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 13.11.2013 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) wracam do tematu. mam kociol 1 funkcyjny z zasobnikiem 120 litrów ariston. po 5 miesiacach od wprowadzenia do domu zaczelo mi teraz kapac z zaworu bezpieczenstwa. naczynie wzbiorcze (do CWU) mam dobre bo sprawdzalem- mam powietrze w nim ,wentyl sprawdzilem woda tam nie leci z niego , jest powietrze tak jak ma być. wiec pytam czy powinienem zalozyc reduktor cisnienia wody i to rozwiaze problem czy co mam jeszcze sprawdzac? czy problemem moze byc wielkosc powietrza w naczyniu? bo chyba nie. jak sprawdzałem to bylo z 3 bary teraz sie troche upuscilo jak sprawdzalem pompka z cisnieniomierzem na pustym naczyniu po spuszczeniu z niego wody jak zakrecilem doplyw wody do niego. tu sie nie ma co zepsuc jak wszystko nowe wiec prosze o rady bo hydrulik mi mowi zebym kupil reduktor cisnienia wody najlepiej 1 " honeywel i po temacie. chyba juz wszystko napisalem co trzeba,,,dodam jeszcze ze naczynie mam z pakietu kotła ariston wiec z zestawu. wszyscy pisza i mowia ze w nocy cisnienie jest wieksze i dlatego tak. ale ja widzialem ze kapie intensywniej jak sie włoczylo podgrzewanie CWU. nie bede juz mieszał ale biorac pod uwage to co slysze i czytam reduktor jest wskazany. prosze pisac co i jak w temacie Jeszcze raz bo czegoś nie rozumiem. Masz kocioł ARISTON czy podgrzewacz wody ARISTON. Naczynie masz w środku w kotle czy dopięte osobno do instalacji. Na naczyniu przeponowym powinna być naklejka z parametrami jakie powinny być w naczyniu. Zaworek powinien pasować do normalnej pompki samochodowej. Edytowane 13 Listopada 2013 przez zwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 14.11.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Sprawdź jeszcze na zaworze bezpieczeństwa do ilu atmosfer jest przeznaczony. Spróbuj przekręcić go pokrętłem bo może coś pod niego podeszło tylko podłóż pod niego miskę. Dowiedz się jakie ciśnienie masz na instalacji zimnej wody. Podczas grzania wody więcej kapie dlatego że woda zwiększa swą objętość i wzrasta ciśnienie i po to jest naczynie przeponowe aby przejąć nadmiar wody a zawór zwrotny w ostateczności ma wypuścić wodę. Reduktor na zimnej wodzie pomoże jeżeli ciśnienie wstępne jest za duże. Jak możesz to zrób zdjęcie miejsca podłączenia naczynia i zaworu bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 14.11.2013 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Sprawdź jeszcze na zaworze bezpieczeństwa do ilu atmosfer jest przeznaczony. Spróbuj przekręcić go pokrętłem bo może coś pod niego podeszło tylko podłóż pod niego miskę. Dowiedz się jakie ciśnienie masz na instalacji zimnej wody. Podczas grzania wody więcej kapie dlatego że woda zwiększa swą objętość i wzrasta ciśnienie i po to jest naczynie przeponowe aby przejąć nadmiar wody a zawór zwrotny w ostateczności ma wypuścić wodę. Reduktor na zimnej wodzie pomoże jeżeli ciśnienie wstępne jest za duże. Jak możesz to zrób zdjęcie miejsca podłączenia naczynia i zaworu bezpieczeństwa. do 7 bar jest zawór. zdjecie zrobie wieczorem jak wroce z pracy . ja go juz odkrrecałe, noprmalnie jak spuszczalem z niego wode. czy co calego go mam odkrecic? czy tylko kurek ?jak mam sprawdzic jakie jest cisnienie w ukladzie?jak tam nie mam wpietego manometra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 14.11.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Przekręcić tylko kurek. Woda z wodociągu czy prywatna jak z wodociągu to wiesz gzie zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 14.11.2013 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 ok zapytam- z wodociagu. tak czy siak reduktor załoze bo o 300 zł nie zbiednieje, a bede mial pewnosc ze mi piwnicy nie zaleje itp.. z ludzmi rozmaiwam to wszyscy co mieszkaja w domach maja załozone. ten moj hydraulik taki pyciarz troche bo mi nie zalozyl odrazu...a powinien.. Przekręcić tylko kurek. Woda z wodociągu czy prywatna jak z wodociągu to wiesz gzie zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 15.11.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Czasami się zdarza, że zawór się popsuje i zaczyna delikatnie puszczać wodę. Wymień zawór albo odprowadź wodę do kanalizacji albo naczynia do odparowania jeśli jej jest mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 19.11.2013 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 tak zepsul się po 5 miesiącach -- już to widze...z pewnością...tak i będę płacil z wycieknieta wode- naprawdę genialny pomysł. zakładam reduktor i po temacie, reduktor musi być, pierdzielnie zawór i mi wszystko zaleje w moment., rozmawiałem z kolesiem od wodociągu tam u mnie jest ciśnienie ok 6 bar a nawet może siegac do 7, zawór mam do 7, i wszyscy w okolicy maja reduktory założone.. wiec po temacie już nie odpisuje nara Czasami się zdarza, że zawór się popsuje i zaczyna delikatnie puszczać wodę. Wymień zawór albo odprowadź wodę do kanalizacji albo naczynia do odparowania jeśli jej jest mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 22.11.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Zazwyczaj dziękuje się za radę nawet jeśli ona ci się nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.12.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Zazwyczaj dziękuje się za radę nawet jeśli ona ci się nie podoba. Popieram - tym bardziej, że dalej mi nie pasuje naczynie przeponowe do CWU... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 06.12.2013 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Zazwyczaj dziękuje się za radę nawet jeśli ona ci się nie podoba. zazwyczaj nie znaczy zawsze, w innych postach dziękowałem jak Ktoś mi doradził mądrze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 06.12.2013 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Popieram - tym bardziej, że dalej mi nie pasuje naczynie przeponowe do CWU... . naczynie wzbiorcze jest do cwu i jest już po temacie gdyż Hydraulik założył wczoraj reduktor i wczoraj widziałem ze nie kapało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts