dzabij 15.10.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Przeciez kociol kondesacyjny skraplacz ma w sobie, to jak wreszcie daje się w kominie skraplacz czy nie, dodaje zdjecie budowy komina [ATTACH=CONFIG]218687[/ATTACH] OK, jeżeli planujesz komin taki jak na tej ilustracji to spokojnie cały kondensat spłynie przez kocioł. Ja mam nieco inaczej stąd zastosowałem na dole komina skraplacz i naprawdę sporo kondensatu stamtąd spływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 15.10.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 (edytowane) ''dzabij''OK rozumie. ''JDT'' Kalkurator doboru kotla na stronie viessmann do moich kryteriów domu podawal mi moc 12kw, a ja planuje kupic vaillanta 14kw a on ma zapas mocy do 16kw wiec spokojnie powinien mi wystarczyc, a wrazie co to go wspomogę sasem bo on już zamontowan Edytowane 15 Października 2013 przez toma1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 17.10.2013 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 przyjechal kominiarz rozkuł wlot i zdiagnozowal problem z uszczelkamizalozyl nowezobaczymy czy sciana bedzie wysychac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 14.11.2013 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 sciana wyschla ale zaczelo sie lac z innego miesca.....a potem z drugiego....kominiarz zdecydowal ze wymieni rury dinak na jakis inny system czy ten problem z uszczelkami to jakis powszechny jest ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.11.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 sciana wyschla ale zaczelo sie lac z innego miesca.....a potem z drugiego.... kominiarz zdecydowal ze wymieni rury dinak na jakis inny system czy ten problem z uszczelkami to jakis powszechny jest ?? Na pewno nie. Chyba, że te rury założono Ci odwrotnie (t.zn. kielichami do dołu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 18.11.2013 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 sa kielichami do gory tzn w strone wylotua cieknie teraz na odcinkach poziomych ( moze za maly spadek do pieca ??)ale tez przy samym piecu, az musialam piec wylaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.11.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Zapłaciłaś raz wykonawcy, drugi raz kominiarzowi i chcesz trzeci raz zapłacić też kominiarzowi. Ile to razem? Ponad pięć tygodni temu napisałem ci wezwij serwis i na pewno zapomniałabyś już o kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 18.11.2013 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 zaplacilam wykonawcy i wiecej nie placezglaszam reklamację na wykonana uslugewszystko odbywa sie w ramach rekalamcji tylko to dlugo trwa i jeszcze problem nierozwiazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.11.2013 03:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 cieknie teraz na odcinkach poziomych Odcinków poziomych nie powinno się robić, bo po jakimś czasie mogą cieknąć nawet przy dobrych uszczelnieniach (efekt końcowy podobny, jak z tymi kielichami do dołu). Jeśli już, to do kąta 45 stopni (od pionu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 21.11.2013 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 jak to ? naprawde ? to piec powinien wisiec przy samym kominie ??poziome odcinki mam od pieca do komina z lekkim spadkiem w strone pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.11.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) poziome odcinki mam od pieca do komina z lekkim spadkiem w strone pieca Jeśli uszczelki są kiepskie np. niezbyt ciasne i z materiału, który po czasie zmienia swą strukturę, to nawet to pochylenie nie pomoże. Lepiej więc dać zawczasu większe pochylenie aby uniknąć przykrych niespodzianek. Inna rzecz, że niewielu producentów produkuje pełną gamę kolanek. Najlepiej posłuchaj gersika - niech Ci zdiagnozują prawdziwą przyczynę, bo my tu sobie dużo możemy dywagować a bez oglądu sytuacji na miejscu, to tylko jakiś wizjoner będzie mógł pomóc Edytowane 21 Listopada 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 25.11.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 byla ekipa od producenta i wymienili wszystkie elementy poziome, ustabilizowali caly poziomy odcinek z zachowaniem spadku zobaczymy czy nie bedzie nic kapalo jak piec troche dluzej pogrzeje wczesniej wejscie do pieca wygladalo tak jak na zdjeciu tzn kondensat zbieral sie przed redukcją i przeciekał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.11.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) kondensat zbieral sie przed redukcją i przeciekał Tylko nie wiadomo po jakiego grzyba wsadzono Ci większe rury w komin, niż tego wymaga kocioł. Przez to musiano wpakować tę redukcję. A zasada jest zawsze stała i znana instalatorom od dawna - im więcej połączeń, tym więcej możliwości przecieków Poza tym zauważ, że z powodu tej redukcji utworzony został "zbiorniczek" bez możliwości odpływu i w nim kondensat będzie zawsze (czekał na okazję wycieku ). Dlatego pisałem Ci wcześniej, że lepszy byłby wznios rur pod kątem minimum 45 stopni, aby cały kondensat spływał do kotła (i dalej do kanalizy). Czy nadal (po przeróbce) też masz różną średnicę rur? Pozdrawiam Edytowane 26 Listopada 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 01.12.2013 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 no wlasnie po wymianie odcinka od pieca do komina teraz wyglada tak: i od ponad tygodnia nic nie kapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.12.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 no wlasnie po wymianie odcinka od pieca do komina teraz wyglada tak: ....i od ponad tygodnia nic nie kapie No to już lepiej Ale jako malkontent spytam: czy nie można było tego kotła zamontować bliżej komina? Niepotrzebnie dłuuuuuga ta rura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 02.12.2013 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Nie można było To jest jednocześnie małe Wc/łazienka W drugiej części mam jeszcze dłuższa rurę Teoretycznie dla pieca jest ok I mam nadzieje ze jak prawidłowo połączone rury to będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts