Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec kondensacyjny na gaz płynny i kratka wywiewna

marekbo

Recommended Posts

Witam,

Muszę kupić piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania do podłogówki (powierzchnia użytkowa domu 80m2) bez c.w.u.(stary remontowany budynek) Myślałem o Junkers Cerapur Smart zSB 14-3C tylko nie wiem czy wystarczy i czy można go zastosować z gazem płynnym?, może są inne dobre piece do 4 tyś ?. Mam też pytanie o poprawne wykonanie kratki wywiewnej, w pomieszczeniu, w którym będzie piec. Jest tam okno z mikrowentylacją, a piec będzie z zamkniętą komorą spalania. Gdzie powinienem umieścić kratkę wywiewną żeby nie mieć problemu z kominiarzem?, w sumie mam projekt budowlany po inwentaryzacji i zgodę na budowę, ale w projekcie kratka wywiewna jest przy suficie :).

Propan jest cięższy od powietrza.

Prócz wentylacji grawitacyjnej wymagane jest ewentualne odprowadzenie gazu na zewnątrz., stąd wymóg "kratki" w poziomie lub przy podłodze.

Każdy z producentów kotłów przewiduje zamiennie z gazem ziemnym użytkowanie propanu.

Przy wyborze kotła kieruj się również dostępnością serwisu.

Edytowane przez Greengaz
literówka

Propan jest cięższy od powietrza.

Prócz wentylacji grawitacyjnej wymagane jest ewentualne odprowadzenie gazu na zewnątrz., stąd wymóg "kratki" w poziomie lub przy podłodze.

Każdy z producentów kotłów przewiduje zamiennie z gazem ziemnym użytkowanie propanu.

Przy wyborze kotła kieruj się również dostępnością serwisu.

Witam,

Mogę prosić i przepis, który mówi o wentylacji grawitacyjnej przy zamkniętej komorze spalania?, myślałem że wystarczy nawiewnik w oknie:(.

• 4 weeks później...
Witam,

Muszę kupić piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania do podłogówki (powierzchnia użytkowa domu 80m2) bez c.w.u.(stary remontowany budynek) Myślałem o Junkers Cerapur Smart zSB 14-3C tylko nie wiem czy wystarczy i czy można go zastosować z gazem płynnym?, może są inne dobre piece do 4 tyś ?. Mam też pytanie o poprawne wykonanie kratki wywiewnej, w pomieszczeniu, w którym będzie piec. Jest tam okno z mikrowentylacją, a piec będzie z zamkniętą komorą spalania. Gdzie powinienem umieścić kratkę wywiewną żeby nie mieć problemu z kominiarzem?, w sumie mam projekt budowlany po inwentaryzacji i zgodę na budowę, ale w projekcie kratka wywiewna jest przy suficie :).

Witam,

Kocioł Cerapur Smart ZSB14-3C może być zasilany gazem płynnym. Należy jedynie zakupić zestaw przezbrojeniowy, który jest dostępny w ofercie marki Junkers. Aby prawidłowo dobrać Kocioł gazowy polecam Panu kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Junkers. Ich wyszukiwarkę znajdzie Pan na stronie http://www.junkers.pl. Można również zadzwonić pod ogólnopolski numer serwisowy marki Junkers: 801 300 810. Instalator pomoże dobrać urządzenie, które będzie odpowiadało Pana potrzebom. Marka Junkers ma bogatą ofertę kotłów gazowych oraz dobrze rozbudowany serwis. Urządzenia te cechują się niezawodnością działania oraz wysoką sprawnością i mają do 5 lat gwarancji. W kotłowni w której zamontowane jest urządzenie z zamkniętą komorą spalania należy również zamontować kratkę wentylacyjną wywiewną. Miejsce montażu takiej kratki uzależnione jest od rodzaju zastosowanego paliwa. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Rafał Cichocki

Konsultant Junkers