Pascalt 07.10.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Witam,może ktoś podpowie w czym tkwi problem. Mianowicie pomurowałem kilka kształtek kominowych (komin potrójny) na zaprawę tradycyjną (3:1) - cement czerwony Cemex, plastyfikator w proszku, piasek nie za ostry - taki do murowania. Dwa dni później ten komin rozebrałem rękoma bez większych problemów (mimo że wkładałem w komin druty). Zaprawa kompletnie nie trzymała się bloczków. Czy może to być spowodowane zbyt gęstą zaprawą, zbyt dużą ilością plastyfikatora (jeden plastyfikator na 2 worki cementu, a mi na jeden worek wyszedł cały), a może cementem, który mimo że nie był zbrylony (choć pojedyncze grudki były) był przechowywany na budowie prawie pół roku (oczywiście pod dachem, ale był otwarty).Proszę o podpowiedzi, bo nie chcę po raz trzeci rozbierać ten sam komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 07.10.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Podejrzewam ze wszystko było dobrze. Po prostu zaprawa nie uzyskała jeszcze dostatecznej wytrzymałości, a poza tym powierzchnia styku pustaków jest niewielka i należy je obmurować dla lepszej stabilności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.10.2013 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 zaprawa to nie klej szybkowiążący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts