Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian 12cm, ocieplenie zewnatrz

mszatko

Recommended Posts

Witam

Mam do ocieplenia 150m2 parterowki zbudowanej z thermopora 25pw i chcialbym wybrac jakis dobry styropian 12 cm kierujac sie wiedza i doswiadczeniem forumowiczow. Czy dostane konkretna odpowiedz bez zbednych postow na temat mojej niewiedzy i zasad ogolnie panujacych w branzy ociepleniowej ??

Z gory dziekuje

Mariusz

12 cm
skromnie ...

mając styropian grafitowy ... o lambdzie 0,031 W/mK ... to da opór cieplny = 3,87 m^2*K/W

dając zwykły biały o lambdzie 0,04 W/mK to da opór cieplny = 3 m^2*K/W ... teraz cenowo ... za grafitowy ... około 1,8zł -2 zł za 1cm grubości ...

za "biały" 1,1-1,2 zł .. za 1cm grubości ... to teraz sobie policz ... ile więcej będzie Cię kosztować .. danie zamiast 12cm ... np 20 cm...

Klej ... tynk, siatki, i robocizna ... nie zmieniają się tu ... ekipa przyjdzie Ci zrobi za taką samą cenę 5cm jak i 20 cm...

W życiu nie dawaj 12 cm!

Ja mam 20 cm białego styropianu 0,038, teraz dałabym albo 25 cm, albo 20, ale grafitowego 0,031. To żaden wydatek względem budowy całego domu, a zasadnicza różnica w utrzymaniu ciepła zimą i chłodu latem.

Oczywiście najlepiej styro z frezem w całości jedna grubość; nie klei się warstwy do warstwy.

Co do firmy to nie wiem, ja miałam ThermoOrganikę i był ok.

dzieki za odpowiedzi, sugerowalem sie tymi 12cm, poniewaz mam tak w projekcie, ale to jest do zmiany...

A odnosnie producenta to za jakim sie rozgladac i czy dawac 20 cm w 1 kawałku czy 2X po 10cm na przekładkę?

Teraz to jaki nie kupisz to będzie krzywy :)

A jeśli chodzi o jakość: Termoorganika, Knauf, austrotherm.

mam jeszcze jedno pytanie, wybralem wstepnie styropian termoorganiki gold fasada 20cm. Na stronie termoorganiki jest kalkulator do wyliczenia wspolczynnika U przegrody. Przy thermoporze 25pw i wspomnianych 20cm golda wspolczynnik ten wynosi 0,1635. Dodatkowo w projekcie mam strop drewniany ocieplony welna. Chce dac 20 cm między legary i drugie 20cm na stelaz od regipsow (5cm dodatkowo na dach). Okna oknoplast ideal 5000 3-szybowe, 5-komorowe, 3-uszczelkowe z zewnetrzna szybą "jakąs tam specjalną" (nie pamietam o co z nia chodzi). Do tego wszystkiego mam zamiar zainstalować mechaniczą wentylację z rekuperatorem i jakąś wężownicą dodatkową do dodatkowego podgrzewania odzyskanego powietrza. Pytanie, które mi się nasuwa to czy nie przesadzam i nie zrobie z tej naszej parterowki termosu, nie wspominajac o gdzies zaczytanym punkcie rosy, o ktorym nie mam pojecia??

Pytanie, które mi się nasuwa to czy nie przesadzam i nie zrobie z tej naszej parterowki termosu, nie wspominajac o gdzies zaczytanym punkcie rosy, o ktorym nie mam pojecia??
Cieszę się że się przyznałeś ... staram się zmuszać ludzi do samodzielnego myślenia.

http://programy.budownictwopolskie.pl/program/termika-pl tu sobie zrobisz obliczenia cieplno- wilgotnościowe ... 2 -3 godziny ...

Właśnie ma być termos ! masz się wentylować przez wentylację nie przez ściany.

Punkt rosy ... jego szybko można poszukać ... wystarczy że przy +20 st ... i 99% wilgotności ... ściana ... ma mniej jak 19,5 st ..

Tak że ten punkt podąża jak cień ...

https://www.google.pl/search?q=wykres+moliera&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=D2VUUr2hAsPBhAf4-YGQCA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1364&bih=683&dpr=1 wynika to z tego .. tu masz jak para wodna ... się zachowuje ..

http://siwinska.zut.edu.pl/fileadmin/Pliki_tekstowe/Cisnienie_czastkowe_pary_wodnej_nasyconej_w_powietrzu.pdf i to jest bardzo ważne ..

Nie masz się czego bać ! jeśli będziesz miał ściany dobrze wymalowane farbą ... co puści bardzo małe ilości pary wodnej już jest ok ...

tak samo przy wełnie skuteczna paroizolacja ... aptekarsko zrobiona ! wszystkie przejścia zaklejone !

Wełna nie potrafi przyjąć wody z kondensacji ! a że para wodna jako gaz przechodzi przez nią bardzo łatwo ... tak samo łatwo ... może się tam kondensować .... Od wewnątrz domu przegroda ma być zaparta na dyfuzję ! a swobodnie ma uchodzić ... do zewnątrz ...

Przez co trzeba wiedzieć ... jaki tynk dać na elewację ...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-(-)-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99/page92 sobie poczytaj ...

co daje izolacja ....

U mnie ... już jest ... tylko fizycznie wstawić ... ekwiwalent ... 70cm grafitowego ... ściany ... i 85cm dach ... grunt tylko 50cm XPS'a ...

to tak na wypadek jak byś się bał więcej jak 20cm :)

Edytowane przez מרכבה

Musisz sprawdzić, czy powiększenie powierzchni zabudowy domu poprzez pogrubienie izolacji nie spowoduje konieczności wykonania projektu zamiennego i nowego POZWOLENIA NA BUDOWĘ.

Wydaje mi się, że to zmiana istotna. a jeśli przekroczysz granicę linię zabudowy w MPZP albo granicę 4m lub 3m od granicy- to samowola budowlana....

Uważaj....

Witam

Mam do ocieplenia 150m2 parterowki zbudowanej z thermopora 25pw i chcialbym wybrac jakis dobry styropian 12 cm kierujac sie wiedza i doswiadczeniem forumowiczow. Czy dostane konkretna odpowiedz bez zbednych postow na temat mojej niewiedzy i zasad ogolnie panujacych w branzy ociepleniowej ??

Z gory dziekuje

Mariusz

Bież frez i patrz i tak na ekipę, szczególnie wszystkie występy, izolacja winna być ciągła!

jak Ci przeszkadza np ściana szczytowa . wykuć.

Balkony jeśli są otulić ile się da 10cm na wskroś ! tu nie ma przebacz ! będziesz płacił potem w rachunkach.

Ekipa i tak swoje zje czy to będzie 10cm czy 20cm. Kołki wkładane w gniazda i zatykane korkiem z EPS'a

Trzeba im przestawić czego będziesz wymagał, co by się nie pluli.

Najlepiej w formie pisemnej uprzednio i zasłona że nie Ty sobie wymyśliłeś itp zwalanie na osoby trzecie tu pomoże.

Pomaga pozostać przy swoim :)

A będzie byle żeby miał wagę jak trzeba :)

Nie wiem czemu ? ale naprawdę nie wiem czemu ekipy od "izolowania" nie mają czegoś takiego jak drut oporowy aby termicznie ciąć EPS'a.

Tylko haratają tymi nożami, tymi piłkami i nie wiem jeszcze czym ! jak kompletne barany ! rozsiewając masę "kulek" styropianowych !

Nie wiem czemu ? ale naprawdę nie wiem czemu ekipy od "izolowania" nie mają czegoś takiego jak drut oporowy aby termicznie ciąć EPS'a.

Tylko haratają tymi nożami, tymi piłkami i nie wiem jeszcze czym ! jak kompletne barany ! rozsiewając masę "kulek" styropianowych !

Bo to są ekipy budowlane? :D Sami eksperci wśród nich, a tak naprawdę wszystkiego trzeba pilnować. Czasem to nawet nie chodzi o ich niedbalstwo - po prostu nie wiedzą, że trzeba robić inaczej niż robili do tej pory.

A będzie byle żeby miał wagę jak trzeba :)

eeeeeeeeeeeeeee !!!!!!!!!!!!!!

JA mam maszynkę - samoróbka ale jest :)

Ale tak prawdę mówiąc to używamy jej przeważnie wtedy kiedy trzeba ciąć płyty z grubości.

Reszta nożem, ew. ostrą piłką.

ewbuxxxo no to supcio.

Ja nie tylko nie lubię ciąć nożem EPS'a czy XPS'a bo na samą myśl dostaję wręcz dreszczy, a włosy na rencach

jeżą się jak bym był przy generatorze wandre grafa czy jak mu tam.

Myślę że staranie o ułatwienie roboty sobie, a jednocześnie podniesienie jakości, jest warte zrobienia samodiełki

za co brawa, bo właśnie o samodiełkę mi chodziło.

Jak kto bystry to sobie zrobi CNC :)

Bo to są ekipy budowlane? Sami eksperci wśród nich, a tak naprawdę wszystkiego trzeba pilnować.
teraz i pogłębiam wiedzę, ponieważ tego nigdy dość, a jednocześnie pilnie się uczę, przekazywania wiedzy i umiejętności rozmów, tak aby zagiąć takiego zielogo oponenta

Jedne pad po haśle wentylacja mechaniczna. było a co to takiego?! rozpłyną się jak kluska.

może jak ktoś takich nie dostanie, to przynajmniej zrobi zatyczki jak robił to J-J w swoim pasywniaku.

Niby detal skromny, a jednak.

Jak widzę szczeliny zapaćkane klejem to skręca mnie okrutnie. Pytam się sam siebie, czy to robią roboty z firmy toyoty ? czy jak ?

zero progresu w jakości. Dziadek tak robił, ociec tak robili, ja też.

Kładzenie płyt na plackach, ok super, do czasu kołkowania, o zgrozo wiercenia udarem w BK! i wgniataniu tych kołków w izolację.

O ile nie naruszy taka operacja spójności między klejem a izolacją będzie dobrze.

Co niby wydaje się w ręcz absurdalne, a w połączeniu z brakiem listwy startowej, izolacja trzyma się ? pewnie tych mocniejszych miejsc.

Empirycznie sprawdzone :(. po roku odspaja się narożnik elewacji. Nie widać tego na powierzchni, ale płyty są trzymane tylko siatką i tynkiem.

To parę gorzkich słów o bezkrytycznych wykonawcach! bierzecie za 1m^2 elewacji tyle ile by sobie ktoś kupił za to 25-30cm białego EPS'a .

to róbcie to dobrze !

fajny wykład:) dzięki kolego :)

tylko powiedz gdzie takie kołki dostać bo jeszcze w PL nie widziałem:/

osobiście myślałem kupić otwornice do styro wymiela on bodajże 2cm i kupić solidne kołki z trzpieniem metalowym potem założyć zaślepki styropianowe oczywiście na piance do styro ???