Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zestawienie stali z projektu a zamówienie - ile dodatkowo?

Recommended Posts

Witam.

Tak jak w temacie. Chciałbym kupić stal zbrojeniową na dom. Najlepiej jednorazowo, bo transport tego jednak kosztuje i ni da się tego zrobić osobówką. Pytanie jest zastępujące: w projekcie mam załóżmy 3000 m stali fi 10. Są to wymiary wszystkich drutów. Ile mniej więcej trzeba dodać do tego zakładów, odpadów itp?

Tylko chciałbym usłyszeć odpowiedzi merytoryczne, najlepiej osób, które mają już za sobą ten etap budowy i wiedzą, ile im czego zostało. Czy 5% zakładu starczy, czy może to musi być jednak więcej??

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Nikt ci nie wywróży ile stali potrzebujesz. Wg mnie ilu jest projektantów tyle zestawień stali. Najlepiej poświęcić trochę czasu, wziąć projekt do ręki i policzyć wszystko samemu. Jeśli dobrze policzysz i nie będziesz wprowadzał zmian na etapie budowy, to nie zostanie za dużo odpadów, ani nie zabraknie. Wiem to z autopsji, fundamenty, strop i wieńce sam liczyłem nie zerkając do zestawienia, które i tak miałem w kg, a nie w metrach.

Nikt ci nie wywróży ile stali potrzebujesz. Wg mnie ilu jest projektantów tyle zestawień stali. Najlepiej poświęcić trochę czasu, wziąć projekt do ręki i policzyć wszystko samemu. Jeśli dobrze policzysz i nie będziesz wprowadzał zmian na etapie budowy, to nie zostanie za dużo odpadów, ani nie zabraknie. Wiem to z autopsji, fundamenty, strop i wieńce sam liczyłem nie zerkając do zestawienia, które i tak miałem w kg, a nie w metrach.

Ja dopiero zacząłem budowę, mam fundamenty.

Obliczanie zapotrzebowania materiałów zajął się wykonawca który z doświadczenia wiedział jaki ew. powinien być nadmiar.

To co mogę stwierdzić już teraz:

- w zależności od projektu: stal niezużyta na fundamentach wykorzysta się później.

- stali i drewna zawsze zostaną skrawki.

- stali w ilości kilku prętów nawet pełnej długości chyba nawet nie opłaca się oddawać do składu bo za transport policzą więcej niż jest to warte. ale opłaca się oddać komuś komu zabrakło z okolicy.

- drewna nie oddasz ale przyda się na później do np. kominka ale na ognisko :)