Betka 08.10.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Buduje taras zimowy ocieplany i ogrzewany grzejnikami. Problem mam z kominem. Mąż chce mieć też kozę na tym tarasie na zewnętrznym rogu. Taras zimowy ma dach z dachówki ceramicznej i doklejony jest do domu gdzie na górze są okna dzieci, dom parterowy z poddaszem użytkowym. Okna dzieci są na ścianie poddasza normalne nie połaciowe bo dach jest bo bokach mansardowy. Moje pytanie jest: Czy mogę mieć komin wyniesiony ponad dach tarasu ale poniżej dachu domu i jeżeli nie bo wiatry będą zawiewać na okna i ścianę czy jest jakaś możliwość zamontowania kozy? Dach tarasu na wysokości 2,50, a dach domy prawie 9 metrów. Nie jestem chętna do wstawienia kozy bo boję się o elewacje, ale mąż mówi że palić będzie w niej kilka razy na rok i nic się nie stanie ze ścianą i dachem. Co myślicie na ten temat. Nie da się wynieść wyżej komina aby był ponad okna dzieci bo to będzie brzydko wyglądało. Komin chce nieocieplany systemowy mam taki w budynku ,, ala garaż,, obok domu i świetnie działa tylko dach wyższy i komin 150 metrów od domu a nie 4 metry. Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.10.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Tak skomponować architekturę komina z dobudówką, żeby komin brzydko nie wyglądał wystając 1-1,5 m ponad dach przybudówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 10.10.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 PN-EN 12391-1:2004 Kominy -- Wymagania dotyczące wykonania kominów metalowychTaki sobie dokument techniczny, wg którego... komin ma mieć wylot 40 cm nad kalenicęKalenicę wyższego budynku oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 10.11.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 A mogę prosić o fotki bo choruje na coś podobnego na tarasie tylko ze ja bym chciał obudować jakoś taras (nie wiem jak ) i dać tam kominek i ogrzewać powierzchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.11.2013 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 PN-EN 12391-1:2004 Kominy -- Wymagania dotyczące wykonania kominów metalowych Taki sobie dokument techniczny, wg którego... komin ma mieć wylot 40 cm nad kalenicę Kalenicę wyższego budynku oczywiście. Czyli jak sąsiad ma kalenicę 2 m wyżej, to ja mam mieć lufę 2,40 m nad swoją?!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts