sqrii 08.10.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) Witam, planuję budowę domu jednorodzinnego. Proszę o poradę jak wykonać izolację hydro i termo zarówno poziomą i pionową fundamentów i ścian piwnicy + drenaż. Projekt indywidualny - ze względu na specyfikę terenu (lekki stok) podpiwniczony. Wg konstrukcji ściany piwnicy są na długości częściowo żelbetowe ( B25 W8 ) + reszta bloczek betonowy (zostanie zamieniony na pustak zalewowy). Geologia: pod 50 cm warstwą gleby zwietrzelinowej piaski średnioziarniste. Do poziomu -3m (sąsiad wiercił do -5m wyszło to samo) nie stwierdzono występowania zwierciadła wód podziemnych. Nie zaobserwowano też sączeń wód śródglinnych pochodzenia opadowego. Sączenia mogą pojawić się po okresach obfitych lub długotrwałych opadów lub w czasie topnienia pokrywy śnieżnej. Ściana żelbetowa na poniższym rysunku to cała ściana "dolna" + odcinki po 2 m na ścianie "lewej" i "prawej" całość tworzy literę C. Reszta będzie z pustaka zalewowego. Ściana dolna i lewa będą obsypane do poziomu 0. Wzdłuż ściany prawej biegnie zjazd do garażu więc praktycznie w ogóle nie będzie obsypana, a ściana górna musi zostać obsypana do poziomu -1m. W piwnicy znajdować będzie się garaż oraz kotłownia - typowe pomieszczenia gospodarcze - niestety bez fanaberii typu: pokój muzyczny, salon video etc Fundament ma budowę schodową (rzut boczny od ściany prawej): Z góry dziękuję za wszelkie informacje, wskazówki, rady, ostrzeżenia etc. Edytowane 9 Października 2013 przez sqrii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptyc 08.10.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 nie ryzykowałbym z bloczkami - policz sobie koszty; ja budowałem piwnicę 2 lata temu i żelbet za m3 nie był dużo droższy od bloczków - których nie brałem w ogóle pod uwagę. Nie potrafię więc wymienić zalet bloczków. Żelbet - sam w sobie jest jedną z barier dla wody nie wspominając o konstrukcyjnym charakterze. Moja izolacja wodna to Botazit BM92 x2 wcześniej podkład Botazit 901 - system rewelacyjny. Izolacja termiczna xps przyklejany Botazitem. Efekt - piwnica sucha czym z tego co wiem nie mogą pochwalić się niektórzy sąsiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sqrii 08.10.2013 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 ptyc - bloczki były w projekcie ale zostają zamienione na pustaki zalewowe co jest (ponoć) pewniejsze. A Na jakim gruncie stawiałeś, jaką grubość masz tego xps-a i do czego służy ci piwnica, jak z temperaturami w zimie? dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptyc 09.10.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 co do bloczków porównaj cenę 1m2 ściany na gotow z bloczków i z żelbetu; plan użytkowania piwnicy ten sam co Ty - garaż, kotłownia, pom gospodarcze grunt xps 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sqrii 09.10.2013 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Czyli reasumując: na beton botazit 901, na to botazit 92x2, na to xps - dalej jakaś folia kubełkowa czy zwykła, papa gdzieś po drodze? A jak robiłeś drenaż opaskowo przy stopie i zasypka kamienna do powierzchni?I jak z tymi temperaturami w zimie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 09.10.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Dowolna masa KMB, jak wymieniony Botazit lub Pecimor 2K lub Okoplast 2K lub... (można tak długo) w zależności od grubości zastosowanej warstwy uchroni nawet przed wodą napierającą. Dlatego z nią można spać spokojnie, choć na beton wodoszczelny to w teorii (np. weg. projektantów) to aż za dużo.Do termoizolacji w gruncie tylko XPS. Folia kubełkowa czy zwykła budowlana gruba ma chronić tylko przy zasypywaniu termo- i hydroizolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptyc 09.10.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 na xps mam folię kubełkową; tak mam drenaż opaskowy przy stopie oraz w połowie ściany trzymającej stok; zasypka zwir drenazowy; temp w zimie jeszce nie znam poniewaz jeszcze nie mieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sqrii 09.10.2013 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Dowolna masa KMB, jak wymieniony Botazit lub Pecimor 2K lub Okoplast 2K lub... (można tak długo) w zależności od grubości zastosowanej warstwy uchroni nawet przed wodą napierającą. Dlatego z nią można spać spokojnie, choć na beton wodoszczelny to w teorii (np. weg. projektantów) to aż za dużo. Do termoizolacji w gruncie tylko XPS. Folia kubełkowa czy zwykła budowlana gruba ma chronić tylko przy zasypywaniu termo- i hydroizolację. dozrc bo zdążyłem się zorientować, że to twoja "działka" - jak oceniasz ideę wymiany bloczka betonoweg na pustak zalewowy? I co z zasypką żwirową drenażu od stopy do poziomu 0 - słyszałem zdanie, że nie jest to dobre "bo w ten sposób sprowadza się wodę do stopy i pod budynek". Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts