Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich użytkowników FM. To jest mój pierwszy post, ale czytam zawartość forum już od dawna.

Od kilku lat posiadam wkład Unico Hermes 1, z racji przeprowadzki poprzednia zabudowa została rozebrana (ytong + wełna z folią, nie wykonywana przeze mnie) i kominek trafił do producenta celem przeprowadzenia renowacji. Obecnie kominek wrócił i planuję go samodzielnie zabudować.

Przewertowałem wiele obszernych postów na temat zabudowy kominkowej, wiele burzliwych dyskusji, lecz mimo wszystko posiadam pare pytań które mnie dręczą. Chcę aby obudowa się nagrzewała i promieniowała ciepłem na pomieszczenie, chcę ją zrobić z prostek szamotowych, a sam kominek będzie z systemem DGP. Obudowa pod sam sufit z komorą dekompresyjną nad wejściem rury dymowej w ścianę. Prostki wybrałem z racji dostępności w lokalnych sklepach.

Czy konstrukcja obudowy z prostek o takich wymiarach będzie stabilna?

Czy takie prostki będą dobrze się nagrzewały, a może za mocno?

Proszę o wskazówki

zdjęcie.jpg

https://forum.murator.pl/topic/183593-zabudowa-wk%C5%82adu-kominkowego-unico-hermes-1/

...producent jest niemową?...;)

producent mimo że miły i rzeczowy - przynajmniej jeśli chodzi o wykonanie renowacji wkładu, to odnośnie zabudowy nawet się nie zająknął i kazał skontaktować się z " kimś kto buduje obudowy".

Mnie po wyczerpującym finansowo remoncie hacjendy niestety nie stać na skorzystanie z usług takiej osoby dlatego chcę wykonać obudowę samodzielnie.

https://forum.murator.pl/topic/183593-zabudowa-wk%C5%82adu-kominkowego-unico-hermes-1/#findComment-6124595