flyer2 08.10.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Nowy hydrofor ze zbiornikiem 150l.Kilka dni po zainstalowaniu.Na początku wszystko ok.Dzisiaj po odkręceniu kranu z wodą Hydrofor załączył się ale już się nie wyłączył .Musiałem odłączyć go od prądu bo pracuje cały czas,natomiast nie pompuje wody do zbiornika.Jaka może być tego przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.10.2013 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Może brak wody w studni albo dostało się powietrze do rury miedzy studnią a hydroforem. Może jest uszkodzony zawór zwrotny w koszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.10.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Nowy hydrofor ze zbiornikiem 150l.Kilka dni po zainstalowaniu.Na początku wszystko ok.Dzisiaj po odkręceniu kranu z wodą Hydrofor załączył się ale już się nie wyłączył .Musiałem odłączyć go od prądu bo pracuje cały czas,natomiast nie pompuje wody do zbiornika.Jaka może być tego przyczyna? Za wysokie cisnienie wylaczenia pompy ustawione? Wyzsze niz ta pompa moze dac? Uszkodzony wylacznik cisnieniowy? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x5d 09.10.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Mam taki sam problem. Cisnienie ustawione na 4 - pompa max 6, tak jest w instrukcji. Woda tez jest bo pompa ja pompuje jak najbardziej, tyle ze tylko do ujscia, do zbiornika nie. Cisnienie staje na 1,5 i dalej nie idzie. Pomaga wylaczenie pompy, spuszczenie wody i zalaczenie na odkreconym kranie, wtedy zalapuje. Kolejne razy tez, ale po krotkim czasie bo jak odstoi godzine to pupa. O co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 10.10.2013 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Napisz gdzie masz wstawiony zawór zwrotny na lini studnia- pompa czy hydrofor instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 10.10.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Jeśli silnik trójfazowy, to sprawdź kierunek obrotów. Może się kręcić w drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 10.10.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 A może tak jak Jastrząb pisał ciśnienie wyłączenie na LC ustawione poza zakresem pracy pompy. Nie wiem czy chodzi o pompę głębinową czy też samozasysającą. Jeśli głębinowa to może jest zapuszczona głęboko i razem z niskim poziomem lustra wody może występować taki objaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x5d 10.10.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 U mnie hydrofor z silnikiem 1-faz. Zawor zwrotny w domu przed pompa. Jezeli chodzi o nastawy wylacznika cis. To 2 dolna a 4 gorna granica wiec w zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x5d 20.10.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Flyer2 pisał że nie wyłącza mu sie hydrofor i nie pompuje calego ciśnienia do zbiornika. U mnie jest tak że nie wiem już jak, ale ucieka mi woda z przed pompy. Po nocy w rurze mam powietrze które po załączeniu sie pompy jest wtłaczane do zbiornika i to jest powód dla którego ciśnienie nie dochodzi do ustawionej górnej granicy i nie wyłącza sie pompa. Wystarczy zalać pompe, zaciągnąćwodę, ze zbiornika spuścić wszystko do zera - przy wyłączonej pompie - i załączyć. U mnie tak to działa. Niestety nie mam już pomyslu jak zatrzymać słup wody przed pompą. Jeżeli to zwrotny - nowy - to skąd powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 21.10.2013 03:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Albo nie masz albo jest uszkodzony zawor zwrotny na koszu ssawnym w studni i dlatego schodzi woda i zapowietrza pompe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x5d 22.10.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 To studnia głębinowa. Sama rura bez żadnej osłony zakończona filtrem. Ponoć teraz nie dają smoków na dole. Ręce mi już opadają. Idzie zima, chciałbym się wprowadzić a położył mnie taki banał. Wszystkie połączenia wykonałem jeszcze raz, zwrotny nie puszcza bo ciśnienie w pompie jest a woda przez noc ucieka. Skąd bierze sie tam powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 22.10.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Podaj typ pompy albo obrazek. Jeśli to studnia głębinowa to pompa powinna być w studni wraz z zaworem zwrotnym. Chyba że masz inna pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x5d 22.10.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 http://allegro.pl/hydrofor-150l-pompa-mhi-1300-inox-mhi1300-mh-omni-i3619363685.htmlCoś w tym stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 23.10.2013 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jeśli masz taki hydrofor to na końcu rury w studni musi być kosz z zaworem zwrotnym (może masz go uszkodzonego). Jak głęboko masz wpuszczoną tą rurę w ziemię bo ta pompa ssie tylko do 8 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x5d 24.10.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 No właśnie na dole nie mam smoka, sam filtr. Jak zakładałem pompę i zwrotny bezpośrednio na rurę idącą pionowo do ziemi zwrotny trzymał. Problem pojawił się gdy dołączyłem poziome 5 m i ze 2 m pionu w domu. Nie uśmiecha mi się umieszczać zwrotnego w ziemi ale chyba nie ma wyjścia. Plan jest taki, że założe go przed poziomym odcinkiem do domu (w pionie oczywiście). A studnia ma 30 m, lustro na 5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.10.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Jeśli nie ma zaworu zwrotnego to woda cofnie się do studni. Spróbuj dać tam gdzie piszesz i może wystarczy tyle słupa wody aby pompa zassała wodę a nie powietrze. Bardziej mnie martwi 5+2m bo to jest prawie maksymalna możliwość tej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x5d 24.10.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Ja wiem? Te 5 m w poziomie sie nie liczy. Zresztą pompa pompuje bez problemu, problem jest z uciekającą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.10.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Chodziło mi o lustro wody i wysokość w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 25.10.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Autor wątku może mieć hydrofor z pompą innego typu a także ze zbiornikiem innego typu niż x5d . Nic na ten temat nie wiemy .Wypadało by flyer2 napisać coś więcej o typie pompy, zbiorniku i całej instalacji .Ten zbiornik z zapodanego linku przez x5d ma prawdopodobnie membranę więc powinien być napełniony powietrzem do określonego ciśnienia . Powinien mieć wentyl samochodowy do napełniania . Wystarczy zmierzyć ciśnienie manometrem do kół samochodowych . Poza tym każde 10 m rury w poziomie to spadek ciśnienia wody o około 1 atm . To samo w pionie . Woda zawsze dąży do wyrównania poziomów . Ma to ułatwione gdy instalacja jest nieszczelna lub zawór zwrotny nie działa oraz gdy poduszka powietrzna w zbiorniku jest za mała lub jej nie ma i nie trzyma wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.10.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Poza tym każde 10 m rury w poziomie to spadek ciśnienia wody o około 1 atm . To samo w pionie .wody . W pionie zgoda bo to prawa fizyki. W poziomie zdecydowanie nie. Moze w jakims szczegolnym przyapdku spadnie 1atm na 10m. Ale zalezy to od srednicy rury, materialu rur itp. Jesli to co mowisz byloby prawda, to jesli od wodociagu do odbiorcy jest np 1km, to wodociag musialby pompowac do ...100atm. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts