Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydrofor nie pompuje

flyer2

Recommended Posts

Nowy hydrofor ze zbiornikiem 150l.Kilka dni po zainstalowaniu.Na początku wszystko ok.Dzisiaj po odkręceniu kranu z wodą Hydrofor załączył się ale już się nie wyłączył .Musiałem odłączyć go od prądu bo pracuje cały czas,natomiast nie pompuje wody do zbiornika.Jaka może być tego przyczyna?

Nowy hydrofor ze zbiornikiem 150l.Kilka dni po zainstalowaniu.Na początku wszystko ok.Dzisiaj po odkręceniu kranu z wodą Hydrofor załączył się ale już się nie wyłączył .Musiałem odłączyć go od prądu bo pracuje cały czas,natomiast nie pompuje wody do zbiornika.Jaka może być tego przyczyna?

Za wysokie cisnienie wylaczenia pompy ustawione? Wyzsze niz ta pompa moze dac? Uszkodzony wylacznik cisnieniowy?

marcin

Mam taki sam problem. Cisnienie ustawione na 4 - pompa max 6, tak jest w instrukcji. Woda tez jest bo pompa ja pompuje jak najbardziej, tyle ze tylko do ujscia, do zbiornika nie. Cisnienie staje na 1,5 i dalej nie idzie. Pomaga wylaczenie pompy, spuszczenie wody i zalaczenie na odkreconym kranie, wtedy zalapuje. Kolejne razy tez, ale po krotkim czasie bo jak odstoi godzine to pupa. O co chodzi?

• 2 weeks później...
Flyer2 pisał że nie wyłącza mu sie hydrofor i nie pompuje calego ciśnienia do zbiornika. U mnie jest tak że nie wiem już jak, ale ucieka mi woda z przed pompy. Po nocy w rurze mam powietrze które po załączeniu sie pompy jest wtłaczane do zbiornika i to jest powód dla którego ciśnienie nie dochodzi do ustawionej górnej granicy i nie wyłącza sie pompa. Wystarczy zalać pompe, zaciągnąćwodę, ze zbiornika spuścić wszystko do zera - przy wyłączonej pompie - i załączyć. U mnie tak to działa. Niestety nie mam już pomyslu jak zatrzymać słup wody przed pompą. Jeżeli to zwrotny - nowy - to skąd powietrze?

To studnia głębinowa. Sama rura bez żadnej osłony zakończona filtrem. Ponoć teraz nie dają smoków na dole. Ręce mi już opadają. Idzie zima, chciałbym się wprowadzić a położył mnie taki banał. Wszystkie połączenia wykonałem jeszcze raz, zwrotny nie puszcza bo ciśnienie w pompie jest a woda przez noc ucieka. Skąd bierze sie tam powietrze?

No właśnie na dole nie mam smoka, sam filtr. Jak zakładałem pompę i zwrotny bezpośrednio na rurę idącą pionowo do ziemi zwrotny trzymał. Problem pojawił się gdy dołączyłem poziome 5 m i ze 2 m pionu w domu. Nie uśmiecha mi się umieszczać zwrotnego w ziemi ale chyba nie ma wyjścia. Plan jest taki, że założe go przed poziomym odcinkiem do domu (w pionie oczywiście).

A studnia ma 30 m, lustro na 5 m.

Autor wątku może mieć hydrofor z pompą innego typu a także ze zbiornikiem innego typu niż x5d . Nic na ten temat nie wiemy .

Wypadało by flyer2 napisać coś więcej o typie pompy, zbiorniku i całej instalacji .

Ten zbiornik z zapodanego linku przez x5d ma prawdopodobnie membranę więc powinien być napełniony powietrzem do określonego ciśnienia . Powinien mieć wentyl samochodowy do napełniania . Wystarczy zmierzyć ciśnienie manometrem do kół samochodowych . Poza tym każde 10 m rury w poziomie to spadek ciśnienia wody o około 1 atm . To samo w pionie . Woda zawsze dąży do wyrównania poziomów . Ma to ułatwione gdy instalacja jest nieszczelna lub zawór zwrotny nie działa oraz gdy poduszka powietrzna w zbiorniku jest za mała lub jej nie ma i nie trzyma wody .

Poza tym każde 10 m rury w poziomie to spadek ciśnienia wody o około 1 atm . To samo w pionie .wody .

W pionie zgoda bo to prawa fizyki. W poziomie zdecydowanie nie. Moze w jakims szczegolnym przyapdku spadnie 1atm na 10m. Ale zalezy to od srednicy rury, materialu rur itp.

Jesli to co mowisz byloby prawda, to jesli od wodociagu do odbiorcy jest np 1km, to wodociag musialby pompowac do ...100atm.

marcin