inż. Mamoń 08.10.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 WitamDo tej pory korzystałem z szamba. Ostatnio na mojej ulicy wybudowano kanalizację, na mojej posesji wkopano studzienkę, do której mam podłączyć instalację wewnętrzną. Zacząłem to robić samodzielnie, mam zdjęty pozbruk, zrobione wykopy i zacząłem kłaść rury 160-tki. Do smarowania uszczelek w kielichach użyłem płyn do mycia naczyń, ale łączenie rur w wąskim wykopie idzie ciężko. Jeszcze pół biedy jak trzeba dołączyć kolanko. Zastanawiam się jak podłączyć 2-metrową rurę? Czy rurę należy pchając obracać czy może przyłożyć koniec rury do kielicha i walić w koniec drugi koniec jakimś młotem (przez kawałek deski). Jest na to jakiś dobry sposób? A czy specjalny środek poślizgowy sprzedawany w sklepach znacząco ułatwi zadanie w porównaniu do płynu do naczyń?Proszę o uwagi i sugestie jak sobie ułatwić pracę.Druga sprawa - wyjście z domu jest na głębokości około 30 cm, a podłączenie w studzience na 100 cm. Długość podłączenia około 5 metrów. Przy tej długości wystarczyłaby różnica poziomów 15 cm, a jest aż 70. Jak zaprojektować spadek w tym podłączeniu? Czy lecieć równo po 14 cm na 1 metrze, czy może 50 cm zgubić zaraz po wyjściu ze ściany budynku, a może dopiero przed samym podłączeniem do studzienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 09.10.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Co do łączenia to ja stosowałem płyn do naczyń tak jak ty a dokładnie ludwik. Smarowałem grubo uszczelkę w kielichu i rurę po obwodzie. Wchodziło jak w masło bezproblemowo - nie trzeba było nic pukać. Co do różnicy poziomów to ja bym zrobił po linii prostej bez dodatkowych kombinacji kolanami by nie było dużych załamań gdzie odkładał by się szlam i w efekcie po jakimś czasie mogło by dojść do zapchania przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts