robertokot25 08.10.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Witam, mam spory problem, posiadam piec (od 6 lat) na eko-groszek Witkowski OPAL KMB-R z podajnikiem ślimakowym (programator ognik plus), zasadniczo cały czas było palone EKORETEM i było w miarę OK, ale w tamtym roku wzięliśmy na próbę 500kg drobnego węgla typu "groszek" (ciut grubszy i tańszy od eko-groszku i bardziej kaloryczny) i powiem że spalał się bardzo dobrze i było mało popiołu, w tym sezonie też wzięliśmy ciut tego "groszku" (ten sam sprzedawca zawsze od niego bierzemy opał) i pojawił się problem, nastawy komputera pozostały takie same jak na eko-groszku czyli : - temp zadana 57st. - podawanie 15s - nadmuch 32s -obr. dmuchawy 7 bieg - podtrzymanie co 60min. - praca w podtrzymaniu 45s. - przesłona went. na połowie Problem jest taki że z tego co zauważyłem, jeszcze poniżej linii nadmuchu w palenisku ten żar skleja/topi się większą bryłę i wypychane są takie większe gluty, które rozpadaj się na ciut mniejsze kawałki i kształcie kalafiora, do popielnika spada bardzo dużo większych kawałków niedopalonego węgla - wygląda to jak koks, niektóre kawałki mają jakby brązowo-żółty nalot, próbowałem zmieniać nastawy na komputerze oraz regulować nawiew i dopływ powietrza ale na razie bez powodzenia .... Co może być tego przyczyną? - wadliwe paliwo? - może kolanko żeliwne, którym doprowadzany jest opał do paleniska się przetarło (już kiedyś raz wymienialiśmy) i łapie jakie lewe powietrze?- jakie wypali opał to rozbierzemy i podejrzymy... - ten groszek jest bardzo suchy, może to jest przyczyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.10.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Zanim zaczniesz cokolwiek rozbierać, dowiedz się skąd jest ten węgiel. Znaczy - z jakiej kopalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 08.10.2013 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Z tego co wiem sprzedawca bierze z tej kopalni co EKORET czyli chyba JULIUSZ Katowicki, co do rozbierania to nie jest taki problem, bo już dwa razy go rozbierałem (wymiana kolanka i ślimaka) tyle że zasobnik był cały zasypany i czekam jak się wypali całość żeby nie wybierać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 09.10.2013 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Miał może ktoś podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 09.12.2013 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Tak wygląda to na fotkach : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 09.12.2013 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 cd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 09.12.2013 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Tak to wygląda na powyższych zdjęciach, jakby coś to mogę jeszcze wrzucić filmik, Obecne ustawienia to : - temp zadana 56st. - podawanie 5s - przerwa w podawaniu (nadmuch) 12s - obr. dmuchawy 6 bieg (zakres 2-10) - podtrzymanie co 60min. - praca w podtrzymaniu 45s. - przesłona went. prawie cała odsłonięta dziś jak mierzyłem to podawał około 40 raz x 5 sekund i trzymał temp. około 20 minut Tak jak widać na foto żar skleja się już głębiej poniżej linii nadmuchu (dysz) i następnie wypychana jest taka sklejona bryła (przeważnie przewraca się na przód retorty i blokuje przepływ powietrza co skutkuje mizernym i porozrywanym płomieniem, ale i tak ten groszek musi być mocno energetyczny gdyż do zadanej temp. dochodzi, ale oczywiście gdyby to się nie sklejało to płomień byłby dużo większy i sporo szybciej piec dochodził by do zadanej temp., no jak wydać na foto jest dużo odpadu w popielniku w postaci grubego koksu (jest cały popielnik po dobie palenia), ten groszek jest z tej samej kopalni co eko-groszek EKORET, kilka dni temu kupiłem 6 worków Ekoretu żeby zobaczyć jak będzie się palił i nim nie był problemu - nic się nie sklejało i popiół był w większość drobny - jak z papierosa, wygląda jakby ten groszek miało dużo inna temp. topnienia że tak się skleja - może zakryć przesłonę prawie całkowicie? uszczelnić retortę silikonem, ustawiałem specjalnie krótki czas podwania, żeby często się wzruszał żar... już sam nie wiem co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 09.12.2013 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Najnowsze foto tej sklejonej maczugi, akurat wyszła centralnie/środkiem z retorty (wygląda jakby z drobnych kawałków groszku skleił na zaprawę) - jakiś niedługi czas jak kocioł skończył pracę i osiągnął zadaną temp. - jak widać on się już nie żarzy, więc powoli będzie wędrował do popielnika, a dookoła widać prawie odsłonięty pierścień od dysz - prawie całość żaru poszła w tą sklejoną maczugę (np. jak wezmę haczyk i porządnie przegrzebię palenisko i pokruszę ta sklejoną bryłę to płomień jest idealny... ale to by trzeba calą dobę siedzieć w kotłowni i grzebać w palenisku.....).... poradźcie coś czy ustawieniami coś da radę poprawić? bo już zwątpiłem czy nowe nastawy, uszczelnianie retorty na silikon coś radykalnie poprawią, nadmieniam że na eko-groszku EKORET jest wszystko w porządku tzn. : praktycznie nic się nie skleja, każda drobina żaru jest osobno w retorcie, płomień jest długi i ładnie oplata deflektor, popiół drobny. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 09.12.2013 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 09.12.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 pomoże ktoś? ja na początek ustawiłbym małe dawki np. 5/25 itp i zdecydowanie zredukowałbym nadmuch (zarówno siłę nadmuchu jak i przymknąłbym kratkę wentylatora. i obserowwałbym dokonując zmiany w górę np co 12 godzin. po drugie sprawdziłbym czy te sklejone bryły nie tworzą się czasem w trakcie podtrzymania a potem w trakcie palenia wychodzą na powierzchnię --> ja tak swego czasu miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 09.12.2013 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 ja na początek ustawiłbym małe dawki np. 5/25 itp i zdecydowanie zredukowałbym nadmuch (zarówno siłę nadmuchu jak i przymknąłbym kratkę wentylatora. i obserowwałbym dokonując zmiany w górę np co 12 godzin. po drugie sprawdziłbym czy te sklejone bryły nie tworzą się czasem w trakcie podtrzymania a potem w trakcie palenia wychodzą na powierzchnię --> ja tak swego czasu miałem. możliwe że tak u mnie jest, co poradziłeś na to? u mnie na Ekorecie pali się dobrze bo testowałem 2-3 dni temu, mam problem z tym grubszym groszkiem (w tamtym roku było OK - ten sam dostawca) teraz tak ustawiłem: podawanie : 5s przerwa : 15s obroty went. : 6 (skala od 1 do 10) przesłona went na połowie jesli zbyt mocno przesłonie klapką went. to płomień jest bardzo kiepski i kopci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 09.12.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 możliwe że tak u mnie jest, co poradziłeś na to? u mnie na Ekorecie pali się dobrze bo testowałem 2-3 dni temu, mam problem z tym grubszym groszkiem (w tamtym roku było OK - ten sam dostawca) teraz tak ustawiłem: podawanie : 5s przerwa : 15s obroty went. : 6 (skala od 1 do 10) przesłona went na połowie jesli zbyt mocno przesłonie klapką went. to płomień jest bardzo kiepski i kopci Najprostrzą receptą jest wybór takiego wegla, który nie sprawia problemów. sam piszesz, że Ekoret ładnie się pali. Tu musisz kombinować z ustawieniami czy ewentualnie zmieszać ten węgiel z jakimś niespiekającym się. itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 09.12.2013 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 No to niestety pozostają tylko męczarnie, bo nie mam miejsca na więcej opału.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts