Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka pompa?

shiza34

Recommended Posts

Witam.Mam pytanie na wsi gdzie stoi mój dom nie ma wodociągów i pewnie nie będzie,ludzie wodę mają z potoków zrobiona studnia z kręgów powyżej domów.zamierzam też tak zrobić tylko jest mały problem ze studni do domu jest 1 km różnica poziomów jest około 300m,tylko po drodze robi się syfon tzn w jednym momencie rura idzie pod górę i znowu ostro w dół.żeby zrobić ciśnienie trzeba tą wodę zassać jaką pompkę do tego można użyć?

Witam.Mam pytanie na wsi gdzie stoi mój dom nie ma wodociągów i pewnie nie będzie,ludzie wodę mają z potoków zrobiona studnia z kręgów powyżej domów.zamierzam też tak zrobić tylko jest mały problem ze studni do domu jest 1 km różnica poziomów jest około 300m,tylko po drodze robi się syfon tzn w jednym momencie rura idzie pod górę i znowu ostro w dół.żeby zrobić ciśnienie trzeba tą wodę zassać jaką pompkę do tego można użyć?

Witam,

Przede wszystkim pomocny byłby nawet prosty rysunek schematyczny i naniesionymi odległościami między studnią a domem, między lewarem a domem, oraz różnica wysokości między domem a lustrem wody w studni. Rozumiem że chce się Pan podłączyć pod wspólną studnię czy będzie to nowa studnia kręgowa przeznaczona wyłącznie na Pana zapotrzebowanie na wodę? Warto wiedzieć jak duży jest to lewar i w który miejscu instalacji się znajduje, być może zastosowanie pompy samozasysające będzie wystarczające (maksymalna wysokość ssanie takie pomp to w przybliżeniu 7 m i należy tu uwzględnić opory tarcia dla rurociągu). Dla takiego rozwiązania konieczne będzie również zastosowanie zbiornika hydroforowego, który uchroni instalacji przez ew. skokami ciśnienia przy załączaniu pompy oraz ograniczy jej ilość włączeń w ciągu godziny (standardowo jest to max 20/h dla poprawnej pracy pompy).

Pozdrawiam,

Bartosz.

"Pompka" :jawdrop:

Raczej kawał pompy, na przykład:

Schowek01.jpg

Moc silnika 3 kW, prąd trójfazowy. Może trzeba będzie mocniejszą, zależy, jakie opory wyjdą na rurociągu.

Liczyłeś, ile będzie cię kosztować przeprowadzenie rurociągu i kabla zasilającego? Jak oszczędnie przyjmiesz 150 zł za metr, to masz 1050 x 150 = 157.500 zł. Plus pompa i studnia. To chyba taniej cię wyjdzie kupić nowy samochód za 50 tysięcy i wozić tą wodę w baniaku.

"Pompka" :jawdrop:

Raczej kawał pompy, na przykład:

[ATTACH=CONFIG]217698[/ATTACH]

Moc silnika 3 kW, prąd trójfazowy. Może trzeba będzie mocniejszą, zależy, jakie opory wyjdą na rurociągu.

Liczyłeś, ile będzie cię kosztować przeprowadzenie rurociągu i kabla zasilającego? Jak oszczędnie przyjmiesz 150 zł za metr, to masz 1050 x 150 = 157.500 zł. Plus pompa i studnia. To chyba taniej cię wyjdzie kupić nowy samochód za 50 tysięcy i wozić tą wodę w baniaku.

Beja,

To jest z gorki, nie pod gorke. Nie potrzeba takiego potwora. 300m w dol, to grawitacja wszystko zalatwi, wystarczy dac jej kopniaka. Jak przy sciaganiu paliwa ze zbiornika. Raz zassiesz i samo leci nawet jesli na pocztku ma kawalek pod gorke.

marcin