Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda pomiędzy fundamentami starego domu

Kekele

Recommended Posts

Dzień dobry,

Chodzi mi po głowie generalny remont starej, opuszczonej chałupki (ok 65 lat). Jestem na etapie oględzin i odkrywek. Budynek nie jest podpiwniczony.

Zrobiłem wykop w rogu jednego z pokoi (do tej pory były tam deski ułożone na włókninie i to wszystko bezpośrednio na glinie- wszystko przegniło). Ściany na szczęście są suche ponieważ istnieje izolacja pozioma.

Zrobiłem wykop na ok 100 cm od izolacji poziomej. Z zewnątrz izolacja pozioma znajduje się jakieś 20cm nad poziomem gruntu czyli fundament ma 80cm w ziemi i jest to beton do którego wrzucano sporo kamieni.

Wykop który zrobiłem sięgał 2-3 cm poniżej fundamentu. W ciągu 4-5 dni napełnił się prawie do połowy wodą. Glina którą wybierałem podczas kopania też była wilgotna.

Co o tym sądzicie?

Ale o co chodzi ?

To przecież standardowy temat, takich domów jest dużo....

Fakty:

1. Wykonałeś wykop próbny - rozpoznałeś poziom wód gruntowych.

2. Ściany mają izolację przeciwwilgociową.

Wyciągnięcie wniosków:

Likwidacja podłóg, beton równo z izolacjami ścian, izolacja przeciwwilgociowa,ocieplenie, wylewka, posadzki z płytek czy parkiet.

Problemy:

mogą być problemy co do wysokości pomieszczeń po tych operacjach, ale tego z sufitu nie wymyślę.