Kekele 09.10.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Dzień dobry, Chodzi mi po głowie generalny remont starej, opuszczonej chałupki (ok 65 lat). Jestem na etapie oględzin i odkrywek. Budynek nie jest podpiwniczony.Zrobiłem wykop w rogu jednego z pokoi (do tej pory były tam deski ułożone na włókninie i to wszystko bezpośrednio na glinie- wszystko przegniło). Ściany na szczęście są suche ponieważ istnieje izolacja pozioma.Zrobiłem wykop na ok 100 cm od izolacji poziomej. Z zewnątrz izolacja pozioma znajduje się jakieś 20cm nad poziomem gruntu czyli fundament ma 80cm w ziemi i jest to beton do którego wrzucano sporo kamieni.Wykop który zrobiłem sięgał 2-3 cm poniżej fundamentu. W ciągu 4-5 dni napełnił się prawie do połowy wodą. Glina którą wybierałem podczas kopania też była wilgotna.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 09.10.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Co o tym sądzicie? Sądzę że masz fundamenty zalane do połowy wysokości:yes: A poważniej zastanów się jeszcze czy bardzo chcesz tam mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kekele 10.10.2013 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Faktycznie moje pytanie powinno być inne Skąd ta woda? Przedostała się przez te 2-3cm które odkopałem poniżej poziomu fundamentu? czy ta woda przeszła przez fundament? Izolacja i drenaż powinny chyba załatwić sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.10.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Ale o co chodzi ? To przecież standardowy temat, takich domów jest dużo.... Fakty:1. Wykonałeś wykop próbny - rozpoznałeś poziom wód gruntowych.2. Ściany mają izolację przeciwwilgociową. Wyciągnięcie wniosków: Likwidacja podłóg, beton równo z izolacjami ścian, izolacja przeciwwilgociowa,ocieplenie, wylewka, posadzki z płytek czy parkiet. Problemy:mogą być problemy co do wysokości pomieszczeń po tych operacjach, ale tego z sufitu nie wymyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts