Zdzisiek 09.05.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Zamierzam w domu postawić piec kondensacyjny, a instalator przygotował mi odprowadzenie kondensatu do kanalizy. Zamierzam jednak postawić porzydomową oczyszczalnię ścieków - pytanie brzmi czy kondensat z pieca nie "zlikwiduje" mi bakterii w oczyszczalni? Jakie to są bakterie? A jakie związki zawiera kondensat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 09.05.2004 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 nie przejmuj się kondensatem ph na poziomie 3-5 to jak dave poza tym jeśli porównasz to z proszkiem do prania płynem do naczyć czy jakimś domestosem to od razu przestaniesz się przejmować kiedyś spróbowałem jak smakuje kondensat .... jak woda dla ścisłości to był kocioł wiszący 60kW firmy Buderus nic nietypowedo w smaku praktycznie dobre na herbatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruner 09.05.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 według mnie nie powinno sie odprowadzac kondensatudo oczyszczalni sciekow.bedzie to mialo zabojczy skutek dla bakterii w POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 09.05.2004 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Tekst skopiowany Silne schłodzenie spalin w kotłach kondensacyjnych jest przyczyną reakcji chemicznej pomiędzy tlenkami węgla, azotu i siarki z kondensującą parą wodną. Powstające kwasy mieszając się ze skroplinami, tworzą kondensat o odczynie kwasowym. Podczas spalania gazu ziemnego lub płynnego pH skroplin osiąga 3,5 do 5,5; wskazuje to na słabo kwaśny roztwór wodny, nie zaś na agresywny kwas. Teoretycznie ze spalania 1 m3 gazu ziemnego może powstać 1,2 l wody. W praktyce kondensacji ulega 0,8-1,01. W domu jednorodzinnym wyposażonym w kocioł kondensacyjny np. mocy 20 kW skrapla się przeciętnie 20 litrów kondensatu w ciągu doby. Ilość produkowanych ścieków domowych wynosi 300-600 litrów dziennie. Skropliny stanowią zatem niewielką część odprowadzanych ścieków i traktujemy je jako nieszkodliwe dla systemów kanalizacyjnych. Kondensat gromadzony jest zazwyczaj w specjalnym zbiorniczku z syfonem. Stamtąd odprowadzany jest na zewnątrz kotła - do instalacji kanalizacyjnej lub burzowej. Kondensat, który powstaje w takich kotłach, można bez problemów odprowadzać bezpośrednio do kanalizacji. Trzeba pamiętać, że przewód łączący kocioł z kanalizacją nie powinien być stalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamkom 09.05.2004 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Zgadzam sie w zupełnosci z VPS , ładnie to wyjasnił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts