Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka na gruncie, izolacja przeciiwilgociowa.

rustin

Recommended Posts

Jak wybrnąć z sytuacji i czy to jest jakiś problem , że chudziak do izolacji przeciwwilgociowej poziomej tej co jest na bloczkach fundamentowych nie dochodzi? Został wylany jakieś 8-10cm mimo to brakuje jakieś 5cm do tej izolacji wszystko dlatego, że chcieliśmy mieć poziom podłogi w domu niższy o te kilka cm z racji tego , że dom jest wysoko wyniesiony w górę i chcemy dać grubszy styropian.Dom nie podpiwniczony z poddaszem. Zostało dużo wybrane ziemi i w sumie jest ok 60cm piasku i na to chudziak.

Czy teraz dać izolację tak aby była na całym chudziaku i zachodziła o te parę cm w górę do poziomu gdzie jest izolacja przeciwwilgociowa na bloczkach fundamentowych? I potem damy grubszy styropian i na to już wylewka?

Dzięki bardzo za podpowiedź. Uspokoiłeś mnie.

Czyli na chudziaka dam izolację , jeszcze nie wiem co, czy papę czy jakąś folię i wywinąć ją wysoko na ścianę. Potem dam styropian, na niego znowu folie i wylewkę. Oczywiście przed laniem wylewki zrobię w koło ze styropianu dylatację a nadmiar izolacji od chudziaka co bedzie na ścianie po prostu obetnę. Czy tak będzie dobrze?

Edytowane przez rustin

Która izolacja?

Trochę zemnie :mad: Bo nie pomyślałem , że przecież trzeba policzyć tyle ile trzeba zostawić na drzwi wszędzie od nadproży. Majster mi mówił , że drzwi z ościeżnicą to 207cm i tyle muszę zostawić od góry do dołu i resztę styropian i wylewka.

Zmierzyłem aby zostało 210cm to na posadzkę pozostaje mi ok 17cm. Czyli 10cm styropian i reszta wylewka. Dobrze to wszystko mi powiedział?

będzie, bo podciąganie kapilarne istnieje bez względu na warunki gruntowe

Czyli dawać na chudziaka przed styropianem czy nie?

Druga sprawa, dopiero skojarzyłem , że pod ściankami działowymi nie mam izolacji tej poziomej.Stoją one nie na chudziaku tylko były kopana takie fundamenciki na nie a teraz został zalany chudziak. Czy to będzie problem z wilgocia?

Która izolacja?

Trochę zemnie :mad: Bo nie pomyślałem , że przecież trzeba policzyć tyle ile trzeba zostawić na drzwi wszędzie od nadproży. Majster mi mówił , że drzwi z ościeżnicą to 207cm i tyle muszę zostawić od góry do dołu i resztę styropian i wylewka.

Zmierzyłem aby zostało 210cm to na posadzkę pozostaje mi ok 17cm. Czyli 10cm styropian i reszta wylewka. Dobrze to wszystko mi powiedział?

a to majster Ci będzie drzwi wybierał i zamawiał czy Ty? ;)

Lepiej już dziś rozejrzyj się za drzwiami. Idź do salonu albo zadzwoń, maila napisz i dowiedz się jakie powinny być wymiary otworów.