rustin 09.10.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Jak wybrnąć z sytuacji i czy to jest jakiś problem , że chudziak do izolacji przeciwwilgociowej poziomej tej co jest na bloczkach fundamentowych nie dochodzi? Został wylany jakieś 8-10cm mimo to brakuje jakieś 5cm do tej izolacji wszystko dlatego, że chcieliśmy mieć poziom podłogi w domu niższy o te kilka cm z racji tego , że dom jest wysoko wyniesiony w górę i chcemy dać grubszy styropian.Dom nie podpiwniczony z poddaszem. Zostało dużo wybrane ziemi i w sumie jest ok 60cm piasku i na to chudziak.Czy teraz dać izolację tak aby była na całym chudziaku i zachodziła o te parę cm w górę do poziomu gdzie jest izolacja przeciwwilgociowa na bloczkach fundamentowych? I potem damy grubszy styropian i na to już wylewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 10.10.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Nie zawsze izolacja p.wilgociowa ścian wychodzi na tym samym poziomie co chudziak. W takim wypadku trzeba izolację leżącą na chudziaku założyć do góry tak, żeby się połączyła z izolacją ścian.Między styropian a wylewkę też warto dać folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 10.10.2013 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 (edytowane) Dzięki bardzo za podpowiedź. Uspokoiłeś mnie.Czyli na chudziaka dam izolację , jeszcze nie wiem co, czy papę czy jakąś folię i wywinąć ją wysoko na ścianę. Potem dam styropian, na niego znowu folie i wylewkę. Oczywiście przed laniem wylewki zrobię w koło ze styropianu dylatację a nadmiar izolacji od chudziaka co bedzie na ścianie po prostu obetnę. Czy tak będzie dobrze? Edytowane 11 Października 2013 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 11.10.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Ja bym właśnie tak zrobił. Nadmiar izolacji obciąłbym razem z nadmiarem dylatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 12.10.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Zastanow sie czy ta izolacja jest konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 12.10.2013 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Która izolacja? Trochę zemnie Bo nie pomyślałem , że przecież trzeba policzyć tyle ile trzeba zostawić na drzwi wszędzie od nadproży. Majster mi mówił , że drzwi z ościeżnicą to 207cm i tyle muszę zostawić od góry do dołu i resztę styropian i wylewka. Zmierzyłem aby zostało 210cm to na posadzkę pozostaje mi ok 17cm. Czyli 10cm styropian i reszta wylewka. Dobrze to wszystko mi powiedział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 12.10.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 przeciwwilgociowa na chudziaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.10.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 jak kto nie ma co robić z kasą, to wali folii ile popadnie.... bez zastanowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 12.10.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 W projekcie są opisane warstwy posadzki i zastanawiać się nie trzeba czy dawać folię czy nie. Można też samemu kombinować po taniości i nie dawać nic - w końcu kiedyś robiło się polepę i mieszkało się radośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.10.2013 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Czyli dawać na chudziaka przed styropianem czy nie? Druga sprawa, dopiero skojarzyłem , że pod ściankami działowymi nie mam izolacji tej poziomej.Stoją one nie na chudziaku tylko były kopana takie fundamenciki na nie a teraz został zalany chudziak. Czy to będzie problem z wilgocia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 14.10.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 będzie, bo podciąganie kapilarne istnieje bez względu na warunki gruntowe Czyli dawać na chudziaka przed styropianem czy nie? Druga sprawa, dopiero skojarzyłem , że pod ściankami działowymi nie mam izolacji tej poziomej.Stoją one nie na chudziaku tylko były kopana takie fundamenciki na nie a teraz został zalany chudziak. Czy to będzie problem z wilgocia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.10.2013 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Ale co teraz z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariawiejska 15.10.2013 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Tragedia z tą wilgocią dzięki, też wykorzystam te informacje w swoim domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 20.10.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Mam tak samo. Najpierw wysmatowałem dysperbitem chudziak i część widocznego fundamentu potem papa termozgrzewalna wywinieta na ścianę do poziomu izolacji. Na papę gruba folia budowlana potem styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 23.10.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Która izolacja? Trochę zemnie Bo nie pomyślałem , że przecież trzeba policzyć tyle ile trzeba zostawić na drzwi wszędzie od nadproży. Majster mi mówił , że drzwi z ościeżnicą to 207cm i tyle muszę zostawić od góry do dołu i resztę styropian i wylewka. Zmierzyłem aby zostało 210cm to na posadzkę pozostaje mi ok 17cm. Czyli 10cm styropian i reszta wylewka. Dobrze to wszystko mi powiedział? a to majster Ci będzie drzwi wybierał i zamawiał czy Ty? Lepiej już dziś rozejrzyj się za drzwiami. Idź do salonu albo zadzwoń, maila napisz i dowiedz się jakie powinny być wymiary otworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts