Gresiu070 09.10.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Na wstępie pragnę się przywitać - jestem tu nowym użytkownikiem i zarejestrowałem się aby doradzić się w pewnej kwestii. Zatem do rzeczy:szukam ekonomicznego i wydajnego sposobu na ogrzanie pomieszczenia hodowlanego (będą w nim hodowane ptaszniki). Pomieszczenie o wymiarach 7m na 3m oraz 2,5m wysokości które będzie od wewnątrz wyłożone styropianem 10cm, tworzyć więc będzie coś w stylu pudła styropianowego. Temperatura która ma panować w pomieszczeniu to 28 stopni naturalnie 24 godziny na dobę przez cały rok. Ogrzewanie ma być dość tanie w zakupie/montażu oraz późniejszym użytkowaniu. Coś co szczególnie zwróciło moją uwagę to piecyk gazowy z zamkniętą komorą spalania i wyrzutem spalin przez ścianę na zewnątrz budynku ale czy to rozwiązanie się sprawdzi? Nie mam możliwości podłączyć gazu ziemnego więc korzystał bym z butli propan/butan ale czy wówczas w ciagu miesiąca piecyk nie zje mi 5 butli albo wiecej? Może ktoś ma jakieś sugestie/ propozycje/doświadczenia odnoście wspomnianego piecyka bądź innych metod ogrzewania? Będę wdzięczny za pomoc bo przyznam szczerze jestem trochę zielony w tej kwestii a lepiej doradzić się osób które mają na ten temat szerokie pojęcie. Pozdrawiam serdecznieGresiu070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.10.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Koszt eksploatacji propanu jest podobny do ogrzewania prądem.Zamuntuj ogrzewania elektryczne i daj 15 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gresiu070 09.10.2013 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Gdzieś w tabelce widziałem przedstawione koszty 1kWh energii uzyskane z różnych "paliw" i propan-butan był około 10gr tańszy od prądu więc czy różnica kosztów nie wyjdzie mi kolosalna z uwagi na to, że temperatura musi być utrzymana na wysokim poziomie? Na jaki koszt miesięczny się szykować za ogrzanie takiego pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gresiu070 16.10.2013 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Pomoże ktoś? Będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts