Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie pomieszczenia hodowlanego - potrzebna pomoc

Gresiu070

Recommended Posts

Na wstępie pragnę się przywitać - jestem tu nowym użytkownikiem i zarejestrowałem się aby doradzić się w pewnej kwestii.

Zatem do rzeczy:

szukam ekonomicznego i wydajnego sposobu na ogrzanie pomieszczenia hodowlanego (będą w nim hodowane ptaszniki). Pomieszczenie o wymiarach 7m na 3m oraz 2,5m wysokości które będzie od wewnątrz wyłożone styropianem 10cm, tworzyć więc będzie coś w stylu pudła styropianowego. Temperatura która ma panować w pomieszczeniu to 28 stopni naturalnie 24 godziny na dobę przez cały rok. Ogrzewanie ma być dość tanie w zakupie/montażu oraz późniejszym użytkowaniu. Coś co szczególnie zwróciło moją uwagę to piecyk gazowy z zamkniętą komorą spalania i wyrzutem spalin przez ścianę na zewnątrz budynku ale czy to rozwiązanie się sprawdzi? Nie mam możliwości podłączyć gazu ziemnego więc korzystał bym z butli propan/butan ale czy wówczas w ciagu miesiąca piecyk nie zje mi 5 butli albo wiecej? Może ktoś ma jakieś sugestie/ propozycje/doświadczenia odnoście wspomnianego piecyka bądź innych metod ogrzewania? Będę wdzięczny za pomoc bo przyznam szczerze jestem trochę zielony w tej kwestii a lepiej doradzić się osób które mają na ten temat szerokie pojęcie.

Pozdrawiam serdecznie

Gresiu070

Gdzieś w tabelce widziałem przedstawione koszty 1kWh energii uzyskane z różnych "paliw" i propan-butan był około 10gr tańszy od prądu więc czy różnica kosztów nie wyjdzie mi kolosalna z uwagi na to, że temperatura musi być utrzymana na wysokim poziomie? Na jaki koszt miesięczny się szykować za ogrzanie takiego pomieszczenia?