adimax11 09.10.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 właśnie stałem się posiadaczem takiego segmentu czy on ma wystarczającą izolację, jestem zielony ale mam wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.10.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Nie ... koło 10cm izolacji ciepłe nie jest .. raczej jest ukierunkowany aby spełnić min wymagania ochrony cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 10.10.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Tam jest styropian 15 cm i gazobeton..jak mniemam to jest ok, zważywszy że to "segment" czyli sąsiedzi są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.10.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 No ... dobrze ... dobrze ... koszt samego materiału jest niewielki w porównaniu do reszty ...robocizny klejów itp... stąd lepiej dać z 20cm i więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.10.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 dokładnie. jak w systemie ocieplenia można płacić więcej za siatkę, kleje, kołki, robociznę itd. niż za samą izolację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.10.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Nie tylko mało ludzi widzi ... faktyczne koszty wykonania izolacji i obwinia sam materiał izolacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adimax11 11.10.2013 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Okdzięki za komentarze.......to teraz może ktoś podpowie co tu można zrobić szybko i tanio stan to oczywiście surowy zamknięty, więc ani podłogi ani dach jeszcze nieocieplony, ocieplenie tylko na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.10.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 dzięki za komentarze.......to teraz może ktoś podpowie co tu można zrobić szybko i tanio nie stać Cię na luksus błędu to widać ... że się pytasz .. to dobrze. Radzę dołożyć ocieplenia ... i jak masz np ścianę szczytową aż pod blachę ... to zrób lukę na izolację ... co by była ciągła ... przygotuj okna do montażu w izolacji ... Proponuję zaczynać od 20cm ... izolacji na ścianę ... dopłata względem to 1,2 -1,4 zł za 1cm grubości dla styropianu o lambdzie koło 0,04 W/mK... a dla grafitowego ... 1,8-2,0 za 1cm ... to względem kosztów wykonania i innych materiałów nie jest takim obciążeniem ... Przynosi najwięcej korzyści ! Radzę zrobić raz a dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.10.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 z podłogą może nie być już łatwo, bo obniżysz pomieszczenia. nie wiem co chcesz mieć na poddaszu i gdzie ocieplenie. ja w podobnej sytuacji ocieplam strop. warto mieć tam U=0.1. ściany jak wyżej - 20 cm styro to przyzwoicie. jeszcze wszystko zależy od tego czym chcesz grzać ten dom. i najważniejsze - zadbaj o szczegóły, nie klej styropianu na same placki, dbaj o ciągłość izolacji i nie daj sobie wmówić, że ściana musi oddychać. okna wysuń trochę w ocieplenie, tyle ile będzie się dało bez zastosowania kotew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adimax11 11.10.2013 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Dzieki za konkretne podpowiedzi ale niestety okna już są zamontowane, do zrobienia w pierwszej kolejności ocieplenie dachu, elektryka a potem reszta, więc na tym etapie ewentualne ocieplenie ścian...jeśli trzeba a piszecie że TAK. Ogrzewanie to piec Junkers Cerapur Smart i mam nadzieję, że wszędzie da się zrobić podlogówkę, . klucze dostanę dopiero za tydzień:(:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 12.10.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 (edytowane) Szukaj porządnego swojego kierbuda aby odebrał z Tobą budynek i pamiętaj: -weź ze sobą kopie umowy budowy z zakresem ich robót oraz zastosowanych materiałów; -zabierz ze sobą kopie wszystkich zmian, które wprowadzałeś; -zabierz ze sobą murłatę 2m ze sprawną poziomicą, takie są przepisy do odbioru tynków, kątownik 1m x 1m; -kierbud będzie wiedział jak sprawdzać wylewki, są do tego jednoznaczne przepisy; - zmuś ich, żebyś mógł ze dwie godziny pobyć z kierbudem w swoim szeregowcu bez asysty developera, bez świadków i pośpiechu sprawdzaj decymetr po decymetrze; -sprawdź dokładnie każdy kawałek profilu okna, stan uszczelek, stan szyb, stan okuć poprzez dokładne wszystkie otwierania i zamykania, uchylania; -sprawdź parapety, czy są w poziomie i nie uszkodzone; -sprawdź drzwi wejściowe z zamykaniem, otwieraniem, obejrzeniem okładzin na nich!!!! Policz KLUCZE!!! -WSZYSTKIE OTWORY SPRAWDŹ POZIOMICĄ; -policz gniazda, wyłączniki i zmuś ich do włączania oświetlenia, muszą mieć próbny element. Jeśli nie mają, wpisz w protokoł, że nie sprawdzałeś oświetlenia oraz gniazd. Nie wolno się dać sprowokować do atmosfery pośpiechu, nacisków, że inni czekają-weź urlop i wszystkie najmniejsze wątpliwości zgłoś w protokole. I tak gdzieś Cię okują... W 2006r także wszystko sprawdzałam z rzeczoznawcą, z protokołem i wraz wszystkiego nie dopatrzyliśmy: pękniętego słupka w oknie od strony tarasu, porysowanego parapetu z konglomeratu i brakującego zasilania do kuchni elektr Dzieki za konkretne podpowiedzi ale niestety okna już są zamontowane, do zrobienia w pierwszej kolejności ocieplenie dachu, elektryka a potem reszta, więc na tym etapie ewentualne ocieplenie ścian...jeśli trzeba a piszecie że TAK. Ogrzewanie to piec Junkers Cerapur Smart i mam nadzieję, że wszędzie da się zrobić podlogówkę, . klucze dostanę dopiero za tydzień:(:( Edytowane 12 Października 2013 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adimax11 13.10.2013 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Dzięki .....to jest konkretna podpowiedździęki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 14.10.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 nie stać Cię na luksus błędu to widać ... że się pytasz .. to dobrze. Radzę dołożyć ocieplenia ... i jak masz np ścianę szczytową aż pod blachę ... to zrób lukę na izolację ... co by była ciągła ... przygotuj okna do montażu w izolacji ... Proponuję zaczynać od 20cm ... izolacji na ścianę ... dopłata względem to 1,2 -1,4 zł za 1cm grubości dla styropianu o lambdzie koło 0,04 W/mK... a dla grafitowego ... 1,8-2,0 za 1cm ... to względem kosztów wykonania i innych materiałów nie jest takim obciążeniem ... Przynosi najwięcej korzyści ! Radzę zrobić raz a dobrze . Dla mnie to się trochę mija z celem. Kupiony został segment. To co jest tam gdzies na rysunku to jedno, a to co jest w rzeczywistości-to drugie. Ja wiem jak budują developerzy (zakładam że to segment od developera). Nie ma żadnej pewności że na chudziaku jest w ogóle jakikolwiek styropian. A jeśli jest-to jaki? Czy jest izolacja przeciwwilgociowa w postaci papy? Jaka jest wylewka, z czego i jakiej grubości? To są podstawowe sprawy jeśli założyciel wątku chce mieć w całym domu podłogówkę. 20 cm styro na ścianach nic mu nie da, jeśli nie ma izolacji przeciwwilgociowej i termicznej na gruncie. To samo okna w warstwie ocieplenia. Jeśli już w warstwie ocieplenia to i okna powinny być przyzwoite. To są duże koszty. Ale nie to jest najgorsze. Najgorsza jest niewiedza co jest pod spodem... Czy była jakakolwiek izolacja pozioma i pionowa? Czy były izolowane fundamenty? Ponadto, takie rzeczy jak okna w warstwie ocieplenia i 20 cm styro lub więcej (dla mnie głupota, to nie dom pasywny) mają sens jeśli jest również WM z odzyskiem ciepła i inne bajery. Ale ja się nie znam, więc mogę głupoty gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adimax11 14.10.2013 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 (edytowane) witam ponownietak kupiony segment od deweloperajeśli chodzi o fundamenty to jest tak20 cm podsypka piaskowa zagęszczona10cm chudy betonpapa zgrzewalna podkładowa2x falia budowlana łączona taśmą15 cm płyta betonowa zbrojonai nic więcej nie ma reszta robię samjeśli chodzi o ten fundament to tak jest ponieważ jestem jednym z ostatnich to właściciele innych segmentów już to wszystko przerabiali a co po niektórzy kupowalijak tam jeszcze było pole i byli na miejscu w każdej fazie inwestycjitylko nikt nie robił OP na piętrze tylko na parterze ... z tego co wiem pozdr ps to co z tymi ścianami?? Edytowane 14 Października 2013 przez adimax11 mały bład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 14.10.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 witam ponownie tak kupiony segment od dewelopera jeśli chodzi o fundamenty to jest tak 20 cm podsypka piaskowa zagęszczona 10cm chudy beton papa zgrzewalna podkładowa 2x falia budowlana łączona taśmą 15 cm płyta betonowa zbrojona i nic więcej nie ma reszta robię sam jeśli chodzi o ten fundament to tak jest ponieważ jestem jednym z ostatnich to właściciele innych segmentów już to wszystko przerabiali a co po niektórzy kupowali jak tam jeszcze było pole i byli na miejscu w każdej fazie inwestycji tylko nikt nie robił OP na piętrze tylko na parterze ... z tego co wiem pozdr ps to co z tymi ścianami?? Ocieplać ściany, na tyle na ile Cię stać. Niemniej jednak pamiętaj, że to samo w sobie nie jest gwarantem ciepłego domu. Dziwi mnie brak styropianu na gruncie? 15 płyta zbrojona? A styro gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 14.10.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 uważaj na linię zabudowy, przez grubość ocieplenia możesz mieć poważne problemy! witam ponownie tak kupiony segment od dewelopera jeśli chodzi o fundamenty to jest tak 20 cm podsypka piaskowa zagęszczona 10cm chudy beton papa zgrzewalna podkładowa 2x folia budowlana łączona taśmą 15 cm płyta betonowa zbrojona i nic więcej nie ma reszta robię sam jeśli chodzi o ten fundament to tak jest ponieważ jestem jednym z ostatnich to właściciele innych segmentów już to wszystko przerabiali a co po niektórzy kupowali jak tam jeszcze było pole i byli na miejscu w każdej fazie inwestycji tylko nikt nie robił OP na piętrze tylko na parterze ... z tego co wiem pozdr ps to co z tymi ścianami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adimax11 15.10.2013 04:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Dzięki ,dzięki no to proszę o konkrety "Ocieplać ściany, na tyle na ile Cię stać"....czy to znaczy, że jak najgrubiej styro czy chodzi o efekt wizualny "uważaj na linię zabudowy"...mam nadzieję, że tu też chodzi o wysokość jeśli chodzi o fundament i grubość na ścianach " nie klej styropianu na same placki" może mnie ktoś oświeci co to znaczy????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 15.10.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Dzięki ,dzięki no to proszę o konkrety "Ocieplać ściany, na tyle na ile Cię stać"....czy to znaczy, że jak najgrubiej styro czy chodzi o efekt wizualny "uważaj na linię zabudowy"...mam nadzieję, że tu też chodzi o wysokość jeśli chodzi o fundament i grubość na ścianach " nie klej styropianu na same placki" może mnie ktoś oświeci co to znaczy????? "ocieplać ściany na tyle na ile Cię stać" - tzn. policz sobie ile kosztuje styropian grafitowy np. Termo Organiki czy Austrothermu (nie baw się w kupowanie styropianu w markecie, kup dobry styropian), i zobacz ile będzie Cię kosztować 15-17 a może 20 cm. Kwestia ceny, czy Cie na to stać. Czytałam w wielu miejscach, że powyżej 15 cm różnice we współczynnikach są niewielkie, niewarte wydanych pieniędzy, zwłaszcza jeśli dom nie jest energooszczędny bądź pasywny, zwłaszcza jeśli okna nie są porządne i dobrze zamontowane (ciepły montaż)... Decyzja należy do Ciebie. Efekt wizualny też jest bardzo ważny IMO. Mam na ścianach 16 cm i duże te glify wyszły, miałam dać 15, to też byłoby dużo, ale zawsze 1 cm mniej... no ale już po zawodach. Nie wyobrażam sobie mieć 20 lub więcej. To karykaturalnie wygląda, wewnątrz robi się ciemno bo okna otacza glif o grubości ponad 20 cm (dolicz jeszcze z 1 cm na klej i strukturę)... chyba że ktoś ma montaż w warstwie ocieplenia, wtedy zyskuje się te kilka cm. Linia zabudowy.. cytuję: "Ustawowe odległości domu do granicy działki wedle prawa: 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy, 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy" Sprawdź ile masz zapasu, bo zdarza się że projekt nie przewiduje wcale ocieplenia budynku albo przewiduje 10 cm. Jak dasz 20 cm upierdliwy urzędnik może narobić Ci problemów. Co do klejenia styropianu, niech się wypowie specjalista. Generalnie chodzi o to że płytę powinno się smarowa klejem po obwodzie plus kilka placków na płycie. Nie pamiętam dokładnie. Ileś tam % pow. płyty winno być pokryte klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adimax11 15.10.2013 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 wszysko fajnie ale ja już mam ocieplenie zewnętrznejest tam19cm pustak ceramiczny12 steropianu niestety nie wiem jakii tynk mineralny cienkowarstwowyja myślałem , że mówimy o ociepleniu ścian wewnątrzteraz się zastanawiam czy wewnątrz dać jeszcze jakieś ocieplenie na ścianydlatego temat linii zabudowy ...nieaktualnyokna są chyba ok przynajmniej dla mnie laika .....bo trzyszybowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.10.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 ja myślałem , że mówimy o ociepleniu ścian wewnątrz teraz się zastanawiam czy wewnątrz dać jeszcze jakieś ocieplenie na ściany dlatego temat linii zabudowy ...nieaktualny no jak masz już od zewnątrz to śmiało możesz docieplić od środka ! izolacji nigdy dość . okna są chyba ok przynajmniej dla mnie laika .....bo trzyszybowe a izolacja zachodzi na ramę bodaj z 1cm ? im więcej tym lepiej. Nic że 3 szybowe → szyba dobra, rama kiepska - jak nazwać ramę co ma Uf koło 1,0 ? w porównaniu do szyby 0,5 ? Tak wrażliwe miejsca można izolować matą z areogelu, piszę izolacji nigdy dość. Raz zrobiona służy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts