Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie schody??? pomoc w doborze.

pablojarocin

Recommended Posts

Witam wszystkich budowlańców. Mam mały problem z doborem schodów. Wraz z żoną mamy nietypowy dom w stanie surowym. Problem polega na tym że kiedyś miał mieszkać tam brat z obecnie moją żoną( powiedzmy 2 rodziny). Ja z żoną zajmuję parter i 2 piętro. A żony brat zajmuje 1 pietro. Dom stoi w stanie surowym jest cały wybudowany oprócz jednego schodów. jest w środku otwór na klatkę schodową. Brat ma oddzielne wejście na swoje 1 piętro i my mamy też wejście osobne z parteru.

Szukam osoby która by mi doradziła jakie schody ile stopni czy musi być podest czy nie. Chciałbym wiedzieć jaka powinna być wysokość stopnia i z jakiego materiału powinny wykonane do mojego domu.

Mam kilka obrazków obrazujący mój problem:

parter parter.jpg

1 piętro1 piętro.jpg

2 piętro2 piętro.jpg

klatka schodowaklatka schodowa.jpg

Proszę o jakieś pomysły i wsparcie. chciałbym ruszyć z budową.

pozdrawiam

tylko tyle że schody kręcone robią ale w okręgu a ja mam kwadrat bym chciał coś takiego

[ATTACH=CONFIG]218351[/ATTACH]

I tak trzeba zacząć do głębokości 1- ego metra a dalej schody zabiegowe lub jak kto woli kręcone na planie kwadratu.Proponuję aby pierwsze 4 stopnie zrobić wg wymiarów : lewa strona na 27 cm a prawa strona odpowiednio 26cm drugi 25 cm trzeci 24 cm i czwarty 23 cm. Następnie stopnie zabiegowe.Schody tego typu są bardzo niewygodne.Jeśli jest możliwość dobudowy klatki schodowej, będzie to lepsze rozwiązanie.

No i zmieściłem się

Jak na taką dziuplę całkiem przyzwoicie to wyszło:yes:

[ATTACH=CONFIG]218432[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]218433[/ATTACH]

Całkiem nieźle ale tam jest do pokonania 560 cm wysokości i trzeba dorobić zabieg na pierwszym piętrze a dojść do drugiego - wysokość stopnia 17,5 cm bo wysokość 18,7 to niewygodne chodzenie i jeszcze przy kręconych.

Faktycznie,nie doczytałem że ma być pominięte I piętro

Wysokość stopnia do 19cm przy znikomej ilości miejsca na schody,to całkiem przyzwoity wynik:)

Jeśli zrobisz niższe stopnie to będą one węższe,co przy schodach zabiegowych ma duże znaczenie

Edytowane przez LasekD

Jaka powinna być optymalna wysokość i głębokość stopnia?? gdzieś czytałem że najlepiej to wysokość 17,5 i głębokość 25 cm ale pewnie w tej dziupli to nie da rady.

1pezet

Jeśli jest możliwość dobudowy klatki schodowej, będzie to lepsze rozwiązanie.

O jaką dobudowę chodzi?? Otwór na klatkę 2x2 i wysokie na 5,6m.

Wszystko było by inaczej gdyby brat był inny. Ale chyba nie muszę mówić jak to jest z rodziną, najlepiej z boku na zdjęciu.:cool:

1pezet. Jest możliwość 3 stopni na parterze. I otwór jest normalnie 260cm tylko te schody mają prowadzić nie na pierwsze piętro a na drugie czyli ogolna wysokość to 560 cm!!!

Wiem że do pokonania jest 560 cm, ale te trzy stopnie już nam ujmą około 53 cm i mamy 560-53 =507 cm do rozłożenia wewnątrz klatki na schody zabiegowe i proste na wyjściu.