pablojarocin 09.10.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Witam wszystkich budowlańców. Mam mały problem z doborem schodów. Wraz z żoną mamy nietypowy dom w stanie surowym. Problem polega na tym że kiedyś miał mieszkać tam brat z obecnie moją żoną( powiedzmy 2 rodziny). Ja z żoną zajmuję parter i 2 piętro. A żony brat zajmuje 1 pietro. Dom stoi w stanie surowym jest cały wybudowany oprócz jednego schodów. jest w środku otwór na klatkę schodową. Brat ma oddzielne wejście na swoje 1 piętro i my mamy też wejście osobne z parteru. Szukam osoby która by mi doradziła jakie schody ile stopni czy musi być podest czy nie. Chciałbym wiedzieć jaka powinna być wysokość stopnia i z jakiego materiału powinny wykonane do mojego domu. Mam kilka obrazków obrazujący mój problem: parter 1 piętro 2 piętro klatka schodowa Proszę o jakieś pomysły i wsparcie. chciałbym ruszyć z budową. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 10.10.2013 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 widzę temat bardzo ciężki. Dzięki za pomoc. kupie drabinę i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 12.10.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 widzę temat bardzo ciężki. Dzięki za pomoc. kupie drabinę i po problemie Proszę pokazać w którym miejscu jest wejście oraz wyjście z klatki schodowej ponieważ tam muszą być podesty i od tych podestów będą prowadzić schody zabiegowe 34 stopnie na 16,5 cm wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 12.10.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Ta,podesty w dziupli 2x2:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 13.10.2013 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 wejście jest takie. tej jednej sciany nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.10.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Rozważałeś schody kręcone na centralnym słupie? Niewygodne ale w tak małej przestrzeni nic wygodniejszego nie zmieścisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 13.10.2013 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Właśnie myślę o jakiś schodach kręconych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masseffect 14.10.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Też mi się wydaje, że kręcone będą najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 14.10.2013 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 tylko tyle że schody kręcone robią ale w okręgu a ja mam kwadrat bym chciał coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 14.10.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 tylko tyle że schody kręcone robią ale w okręgu a ja mam kwadrat bym chciał coś takiego [ATTACH=CONFIG]218351[/ATTACH] I tak trzeba zacząć do głębokości 1- ego metra a dalej schody zabiegowe lub jak kto woli kręcone na planie kwadratu.Proponuję aby pierwsze 4 stopnie zrobić wg wymiarów : lewa strona na 27 cm a prawa strona odpowiednio 26cm drugi 25 cm trzeci 24 cm i czwarty 23 cm. Następnie stopnie zabiegowe.Schody tego typu są bardzo niewygodne.Jeśli jest możliwość dobudowy klatki schodowej, będzie to lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 14.10.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 No i zmieściłem się Jak na taką dziuplę całkiem przyzwoicie to wyszło:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 14.10.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 No i zmieściłem się Jak na taką dziuplę całkiem przyzwoicie to wyszło:yes: [ATTACH=CONFIG]218432[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]218433[/ATTACH] Całkiem nieźle ale tam jest do pokonania 560 cm wysokości i trzeba dorobić zabieg na pierwszym piętrze a dojść do drugiego - wysokość stopnia 17,5 cm bo wysokość 18,7 to niewygodne chodzenie i jeszcze przy kręconych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 14.10.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 (edytowane) Faktycznie,nie doczytałem że ma być pominięte I piętroWysokość stopnia do 19cm przy znikomej ilości miejsca na schody,to całkiem przyzwoity wynik:)Jeśli zrobisz niższe stopnie to będą one węższe,co przy schodach zabiegowych ma duże znaczenie Edytowane 14 Października 2013 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 14.10.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Jaka powinna być optymalna wysokość i głębokość stopnia?? gdzieś czytałem że najlepiej to wysokość 17,5 i głębokość 25 cm ale pewnie w tej dziupli to nie da rady. 1pezetJeśli jest możliwość dobudowy klatki schodowej, będzie to lepsze rozwiązanie. O jaką dobudowę chodzi?? Otwór na klatkę 2x2 i wysokie na 5,6m. Wszystko było by inaczej gdyby brat był inny. Ale chyba nie muszę mówić jak to jest z rodziną, najlepiej z boku na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariawiejska 15.10.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Najlepiej porozmawiać z jakimś fachowcem, który robi schody na wymiar. On doradzi czy decydować się na spocznik i tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 15.10.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 O spoczniku w "dziupli" 2x2 przy wzniosie 5,60 mowy być nie może i nawet lucyfer tego nie ugryzie;) To muszą być schody zabiegowe na słupie centralnym albo??????????.........winda;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 15.10.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 A czy jest możliwość rozpoczęcia schodów na parterze przed otworem klatki schodowej, chodzi o trzy stopnie?Pomogłoby to przy schodach zabiegowych. Otwór w ścianie musi być wysoki na 260 cm.Mielibyśmy siedem schodów prostych potem zabiegowe i wychodzimy prostymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 15.10.2013 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 1pezet. Jest możliwość 3 stopni na parterze. I otwór jest normalnie 260cm tylko te schody mają prowadzić nie na pierwsze piętro a na drugie czyli ogolna wysokość to 560 cm!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 16.10.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 1pezet. Jest możliwość 3 stopni na parterze. I otwór jest normalnie 260cm tylko te schody mają prowadzić nie na pierwsze piętro a na drugie czyli ogolna wysokość to 560 cm!!! Wiem że do pokonania jest 560 cm, ale te trzy stopnie już nam ujmą około 53 cm i mamy 560-53 =507 cm do rozłożenia wewnątrz klatki na schody zabiegowe i proste na wyjściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts