Maher 09.10.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Witam Proszę o zweryfikowanie poprawności schematu instalacji CO i CWU. Piec będzie na ekogroszek w układzie zamkniętym z zaworem DBV, jest 100% podłogówki 2 rozdzielacze po 7 obwodów na 140m2, rozdzielacze tylko z rotametrami. Nie wiem czy ująłem w schemacie wszystkie elementy, czy zawory zwrotne są dobrze zamontowane (czy jeżeli jedna z pomp obwodu co będzie wyłączona to druga przez nią nie będzie łapała lewego obiegu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 12.10.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Ty tak na serio. Ja Ci to narysuje a zaoszczedzone $$ na materiale za same pompki i zawory 3D i 4D bedzie dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.10.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 (edytowane) fajnie że "140l CWU niby pionowy", a wisi poziomo Edytowane 12 Października 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 12.10.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 (edytowane) Instalacja wypasiona.Ale z zaworu 4d przy kotle na eko nie rezygnuj, tym bardziej przy 100% podłogówki. Dobrze, żeby 4d był z siłownikiem i do tego dobre sterowanie kotła, które będzie umiało tym sterować. Mam podobną instalację.Jedynie pytanie, czy na 140m2 potrzebne ci są aż 2 rozdzielacze OP. Moim zdaniem na jednym z większą ilością obwodów i jedną pompą by to poszło.U mnie są 2 rozdzielacze, ale na 350m2 podłogówki. Edytowane 12 Października 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 13.10.2013 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Instalacja wypasiona. Ale z zaworu 4d przy kotle na eko nie rezygnuj, tym bardziej przy 100% podłogówki. Dobrze, żeby 4d był z siłownikiem i do tego dobre sterowanie kotła, które będzie umiało tym sterować. Mam podobną instalację. Jedynie pytanie, czy na 140m2 potrzebne ci są aż 2 rozdzielacze OP. Moim zdaniem na jednym z większą ilością obwodów i jedną pompą by to poszło. U mnie są 2 rozdzielacze, ale na 350m2 podłogówki. Sterować tym będzie ecoal i on nie możliwości sterowania 4D (głównie zależało mi na sterowniku ze względu na zdalny podgląd po sieci lan a nie siedzenie w kotłowni i na małym ekraniku zmieniać ustawienia jak i sprawdzenie całodziennych wykresów z pracy kotła). 2 rozdzielacze są po to aby w szybko odłączyć/zmniejszyć temperaturę całego poziomu (przeważnie na 1p. jest dużo cieplej, a nie przewiduje montować siłowników na rozdzielaczach tylko sterować globalnie całym poziomem regulując zaworem termostatycznym dla całej pętli lub wyłączając pompę). Pompy biorąc pod uwagę inne koszty przy budowie domu nie jest dużym wydatkiem, za markową energooszczędną klasy A wilo lub grundfosa trzeba dać 430zł (przy stałym nie zmiennym przepływie nie potrzebne mi funkcje jak autoadapt), a zwykła pompę klasy D nowa kosztuje około 100zł lub firmowa po regeneracji z gwarancją. Odnośnie pomp planuje kupić 2 energooszczędne klasy A 25/40-180 na obwody CO tam gdzie będą pracować ciągle, dokładnie takie same tylko klasy D kupić do grzania bojlera i cyrkulacji (cyrkulacja będzie wyzwalana tylko na chwile po wejściu do łazienki lub kuchni). Pisałem na dziale RBR ale po za dwoma forumowiczami którzy pomogli prawidłowo ustawić 4D i zweryfikować np. zawory zwrotne za dużo informacji nie uzyskałem po za tym że sterując proporcjonalnie zaworem 4D i wyłączając zdalnie jedną z pomp nie będzie to działać ( po to dodatkowe zawory termostatyczne na rozdzielacze), włączenie pompy spowoduje zalanie pieca zimną wodą i ecoal zgłupieje i po to dodałem stałą grawitacyjną prace na bojlerze CWU (bez regulacji temperatury zasilania tylko chyba lepsze rozwiązanie - regulacje wody wychodzącej na krany) i grawitacja na drabinkach w łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 13.10.2013 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Ty tak na serio. Ja Ci to narysuje a zaoszczedzone $$ na materiale za same pompki i zawory 3D i 4D bedzie dla mnie. Chętnie poznałbym twoją opinie na temat zminimalizowania schematu tylko nie kosztem straty regulacji danego poziomu lub nieliniową pracą kotła (zalewanie go zimną wodą). Koszty związane z urządzeniem kotłowni nie są jakieś znowu duże licząc np. kolejne wizyty hydraulika i przerabianie instalacji i porównując je do np. ocieplenia budynku, tak samo założenie że 20% inwestycji pójdzie na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 (edytowane) Zawór 4d bez sterowania sprawi, że właśnie częściej będziesz schodził do kotłowni i ciągle go przestawiał.Co chcesz uzyskać przez ten zawór 4d? Stabilną temp zasilania? czy stabilną temp powrotu?Z podłogówki zawsze będziesz miał zimny powrót.Zamiast kombinować z cwu, dał bym małą pompkę na obiegu kotłowym, a Cwu grzał bym normalnie na priorytecie. Edytowane 13 Października 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 13.10.2013 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Zawór 4d bez sterowania sprawi, że właśnie częściej będziesz schodził do kotłowni i ciągle go przestawiał. Co chcesz uzyskać przez ten zawór 4d? Stabilną temp zasilania? czy stabilną temp powrotu? Z podłogówki zawsze będziesz miał zimny powrót. Zamiast kombinować z cwu, dał bym małą pompkę na obiegu kotłowym, a Cwu grzał bym normalnie na priorytecie. Zawór 4D daję po to aby mieć stabilną temperaturę zasilania z możliwością jej regulacji, myślę też że podnosząc/zmniejszając zdalnie temperaturę na kotle proporcjonalnie zmieniać się będzie też temperatura zasilania. Może rozwiązanie z dodatkową pompą na obiegu kotłowym poprawiło by działanie schematu (i likwidacja pompy zasilającej bojler), ale wzrosły by koszty elektryczne ogrzewania, ciągła praca pompy na zasilaniu i ciągła praca 2 pomp do rozdzielaczy (w schemacie pompa zasilająca CWU pracowałaby tylko wtedy gdy temperatura wody w bojlerze znacznie by spadła i grzanie grawitacyjne by nie wyrobiło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 13.10.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 To po Ci możliwość regulacji temperatury zasilania skoro na podłogówkę regulować ją będą zawory 3D termo, wyjście z CWU także 3D termo. Za każdym załączeniem pompy czy od CWU czy podłogowej do 4 D wróci zimna woda i już stabilizację ch.. strzeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 13.10.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Na podłogówki zrób sobie mieszacze z siłownikami i sterownikami pogodowymi (albo poczekaj aż E-S wypuści nowy sterownik). A jak chcesz ochronić powrót to wywal ten 4D i zrób krótki obieg kotłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 13.10.2013 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 To po Ci możliwość regulacji temperatury zasilania skoro na podłogówkę regulować ją będą zawory 3D termo, wyjście z CWU także 3D termo. Za każdym załączeniem pompy czy od CWU czy podłogowej do 4 D wróci zimna woda i już stabilizację ch.. strzeli. Istotą powstania schematu było sterowanie proporcjonalne zaworem 4D, później doczytałem że może to nie działać prawidłowo przez to zawory termostatyczne. Jeżeli by jednak 4D działał prawidłowo zostałbym przy sterowaniu na 4D, a zawory termostatyczne działały by jako zabezpieczenie prze przegrzaniem podłogówki ustawione na maksimum czyli 45C. Zawsze też przy takim schemacie można odwrócić sterowanie i otworzyć 4d i sterować tylko zaworami termostatycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 13.10.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Istotą powstania schematu było sterowanie proporcjonalne zaworem 4D, później doczytałem że może to nie działać prawidłowo przez to zawory termostatyczne. Jeżeli by jednak 4D działał prawidłowo zostałbym przy sterowaniu na 4D, a zawory termostatyczne działały by jako zabezpieczenie prze przegrzaniem podłogówki ustawione na maksimum czyli 45C. Zawsze też przy takim schemacie można odwrócić sterowanie i otworzyć 4d i sterować tylko zaworami termostatycznymi. Ja to rozumiem, tylko po co dodatkowo komplikować instalację jak z góry zakładasz, że otworzysz 4D na maksa ? Może niech kolega Kalio narysuje Ci schemat jak się zaoferował i go sobie przeanalizujesz, to nic nie kosztuje. No chyba że już kupiłeś osprzęt i szkoda Ci się go pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 13.10.2013 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Ja to rozumiem, tylko po co dodatkowo komplikować instalację jak z góry zakładasz, że otworzysz 4D na maksa ? Może niech kolega Kalio narysuje Ci schemat jak się zaoferował i go sobie przeanalizujesz, to nic nie kosztuje. No chyba że już kupiłeś osprzęt i szkoda Ci się go pozbyć Tak jak pisałem wcześniej chciałbym regulować 4D jak się nie sprawdzi to wtedy termostatycznymi, zależy co będzie bardziej stabilne lub wygodniejsze, sprzętu jeszcze nie kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 4d stabilnie utrzymasz temp zasilania, warunek z napędem siłownika. Ja na Twoim miejscu wywalił bym te 3d w rozdzielaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 13.10.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 4d stabilnie utrzymasz temp zasilania, warunek z napędem siłownika. Ja na Twoim miejscu wywalił bym te 3d w rozdzielaczach. Ale wtedy odpada osobne sterowanie na poszczególnych kondygnacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Ale wtedy odpada osobne sterowanie na poszczególnych kondygnacjach. Zostaje pompy on/off Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Do regulacji siłownika 4d możesz dołożyć np sterownik ST 430 firmy tech, lub inny. Wtedy ustawiasz stałe zasilanie OP np na 35st i nic więcej nie musisz robić, dodatkowo masz tam pogodówkę. A temp kotła ustawiasz sobie jak Ci się podoba. Jeżeli jakakolwiek pompa chodzi, masz ochronę powrotu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 13.10.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Po wypowiedziach na forum właśnie przez to chce taki układ po jedni doradzają wywal 4D inni zawory termostatyczne i do końca sam nie jestem przekonany które rozwiązanie będzie lepsze, a tak jeden układ nie powinien przeszkadzać drugiemu. Po za trochę większymi kosztami ten układ jest prawidłowo zrobiony?Nie powinienem dołożyć 2 zaworów zwrotnych pomiędzy układami z zaworami termostatycznymi, jeden układ nie będzie podbierał wodę drugiemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 13.10.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Zostaje pompy on/off Sam pewnie wiesz, że pompa od podłogówki powinna pracować non stop. Ja u siebie mam zawór 3D termo sterowany ręcznie. Jako że nie chce mi się nim kręcić zbyt często, pompą steruje cyklicznie eCoal. Zdaje to egzamin ale nie jest w 100 % komfortowe. Ciężko jest tak ustawić czasy pracy i pauzy, żeby podłoga się zbytnio nie wychłodziła, a jednocześnie nie przegrzewała pomieszczeń. Najlepszym rozwiązaniem byłby siłownik i pogodówka. Ustawiasz krzywą grzania i siłownik sam reguluje ile wpuszczasz w podłogę. Z racji tego, że kolega Maher chce niezależnie sterować dwoma kondygnacjami w sposób płynny, to niestety pozostają dwa zawory 3D termo plus siłowniki i jakieś stery do tego albo jeden multisterownik czy jak go tam Panowie z E-S nazwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 13.10.2013 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Sam pewnie wiesz, że pompa od podłogówki powinna pracować non stop. Ja u siebie mam zawór 3D termo sterowany ręcznie. Jako że nie chce mi się nim kręcić zbyt często, pompą steruje cyklicznie eCoal. Zdaje to egzamin ale nie jest w 100 % komfortowe. Ciężko jest tak ustawić czasy pracy i pauzy, żeby podłoga się zbytnio nie wychłodziła, a jednocześnie nie przegrzewała pomieszczeń. Najlepszym rozwiązaniem byłby siłownik i pogodówka. Ustawiasz krzywą grzania i siłownik sam reguluje ile wpuszczasz w podłogę. Z racji tego, że kolega Maher chce niezależnie sterować dwoma kondygnacjami w sposób płynny, to niestety pozostają dwa zawory 3D termo plus siłowniki i jakieś stery do tego albo jeden multisterownik czy jak go tam Panowie z E-S nazwą. Nie chcę stosować dodatkowych sterowników i siłowników nawet ze względu na koszty stałe (jeden siłownik na jednej pętli pobiera około 2W prądu), już lepiej taki układ ja u ciebie z niezależnym sterowaniem każdym poziomem i wyłączaniem pompy obiegowej. Już nie chcę czekać kolejnego roku na wprowadzenie nowego sterownika z E-S. Może kiedyś jak żadna z kombinacji mojego układu się nie sprawdzi to zawsze mogę dokupić siłownik i sterownik zaworu 4D i nim sterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts