bobasxx 13.10.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Nie chcę stosować dodatkowych sterowników i siłowników nawet ze względu na koszty stałe (jeden siłownik na jednej pętli pobiera około 2W prądu), już lepiej taki układ ja u ciebie z niezależnym sterowaniem każdym poziomem i wyłączaniem pompy obiegowej. Już nie chcę czekać kolejnego roku na wprowadzenie nowego sterownika z E-S. Może kiedyś jak żadna z kombinacji mojego układu się nie sprawdzi to zawsze mogę dokupić siłownik i sterownik zaworu 4D i nim sterować. Chodziło mi o jeden siłownik na jeden zawór 3D, nie na każdą pętlę z osobna. Ok zrobisz jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 13.10.2013 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Napisałem ten temat bo chciałem poznać opinie na temat poprawności schematu, czyli po za większymi kosztami reszta jest OK?W międzyczasie dostałem kilka PW na temat przerobienia układu, zadzwonię o normalnych godzinach i jeżeli nie będą to rozmowy na temat wykonania instalacji u mnie, jak podobnie miałem propozycje na PW o zakupie pieca to chętnie poznam nowe opinie, hydraulika już mam i jak z nim rozmawiałem to zrobi to mu przekaże i w schemacie nie znalazł błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 13.10.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Ok, z mojej strony tylko Ci podpowiem, żebyś dla CWU też zainwestował w pompę energooszczędną. Bo dla stabilnej pracy układu może zajść potrzeba jej ciągłej pracy. Ale do tego dojdziesz już sam, po czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 13.10.2013 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Ok, z mojej strony tylko Ci podpowiem, żebyś dla CWU też zainwestował w pompę energooszczędną. Bo dla stabilnej pracy układu może zajść potrzeba jej ciągłej pracy. Ale do tego dojdziesz już sam, po czasie. Co do CWU myślę że grawitacja powinna załatwić sprawę, najwyżej będę z 100zł w plecy na pompę klasy D (zawszę będzie jako rezerwa, wszystkie pompy planuje kupić 25/40 180 - zawszę w czasie awarii będzie można je zamienić miejscami, energooszczędne na podłogówki, CWU i cyrkulacje klasy D). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 14.10.2013 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Witam Po przeliczałem teraz przepływy w instalacji podłogówki odnośnie zaworów termostatycznych w obiegu C.O. wybrałem ESBE VTA322 1" 20-43C w dokumentacji jest napisane że maksymalny przepływ to KVS = 1,6 m³/h czyli około 26,6 litra na minutę, biorąc że w największym rozdzielaczu mam 8 pętli i maksymalny przepływ na rotametrach 2,5 litra na minutę daje to 20litrów na minutę czyli ten zawór powinien wyrobić w instalacji CO i nie muszę kupować dwa razy droższych zaworów z serii VTA 572, czy dobrze to przeliczyłem i te zawory wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 16.10.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 ja mam 322 na CWU i nie daje rady bierz VTA372 zresztą esbe zaleca 322 do mieszania wody użytkowej lub małych insntacji OP do 50m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts