Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła wysokotemperaturowa.

tufus

Recommended Posts

też jestem użytkownikiem pompy ciepła w układzie mieszanym z grzejnikami- wcześniej miałem " olejak"- pierwszą zimę mam za sobą, może nie była najmroźniejsza, ale póki co jestem bardzo zadowolony z komfortu cieplnego jak i ekonomicznie. Grzejniki mam tylko na górze i są dostosowany wielkością do parametrów 45 stopni.

• 7 years później...
  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy pomp wysokotemperaturowych również dotyczy kwestia min ilości wody w instalacji jak ma to miejsce w przypadku niskotemperaturowych?

Siłą rzeczy przy grzejnikach tej wody w układzie jest dużo mniej niż przy podłogówce.

Tak na szybko licząc jest u mnie może z 50l...

Jestem prosty chłop z pompą gruntową on/off, więc nie wiem dokladnie jak tam sobie powietrzne inwertery radzą, ale na mój rozum to tym bardziej dotyczy. Im mniej masz wody w górnym źródle, tym trudniej pompie rozwinąc skrzydła, gdyż musi pracowac na odpowiedniej delcie. Gdy jest jej mało, to na powrocie szybko zacznie dostawać zbyt wysoką temperaturę. U mnie jest około 1800mb podlogowki plus dobiegi, co daje ponad 200 litrow i problemu z taktowaniem pompy nie ma, bufor nie jest potrzebny, a to stałe 10kW. Jednak np. na CWU pompa miała fabrycznie limit 42 stopnie - tak tez bylo napisane w katalogu - serwis tłumaczył, ze to dlatego, że im wyzej bede grzał, tym większe ryzyko taktowania. Ostatecznie odblokowlai do 47 stopni i jest ok, grzejąc CWU temp zasilania dochodzi do 52 stopni i również bez taktowania w jednym cyklu nagrzewa CWU - dizęku duzje powierzchni węzownicy.

Na grzejnikach z małym zładem wody, może być własnie taki problem ze grzejniki tego ciepła nie odbiorą