Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto kupić podłogi bambusowe? KOPP czy GLOBALWOOD? a może dąb?

Baster_t

Recommended Posts

Witam,

Odwiedziłem kilka sklepów i mam dylemtat.

Najbardziej do gustu przypadły mi podłogi bambusowe (pasują do płytek), lecz rozsądek podpowiada, żeby wybrać dęba.

Stąd kilka pytań:

1. czy warto montować bambusa prasowanego na podłogę? podobno ma tendencje do kurczenia się?

2. Która z tych firm jest lepsza?

- http://www.podlogi-kopp.pl/szczegoly...p?lang=pl&id=4

- http://www.globalwood.pl/pl/9/produc...rbon#aranzacja

W rezerwie mam jeszcze inne podłogi:

- http://www.ipowood.pl/Gatunki-drewna/dab Dąb RUST lub Dąb TOFFEE

- http://www.ipowood.pl/Gatunki-drewna/bambus Bambus skręcany karmelowy

- http://mos-parkett.ru/parket/pd-Barlinek/barlinek-decor-line-dub-brown-sugar-piccolo.html (nie mogę odpowiednika zlokalizować na polskich stronach, a mają taki towar w Merkury Market)

Czy ktoś może coś ciekawego podpowiedzieć?

Oczywiście, ze można - Bambus skręcany w Koppie czy to naturalny czy karmelowy jest dostępny z zamkiem Loc i chyba w grubościach 10 i 14 mm. Przynajmniej taki układałem

Warunek aby to przetrwało wiele lat bez problemów to:

- równe podłoże( na krzywym może zamki będą ciągle pracować i po jakimś czasie mogą się trochę "poluzować")a nie każdy zwraca uwagę na stan podłoża przy układaniu podłóg pływających co jest dużym błędem, Na krzywym podłożu poza wymienioną usterką pogarsza się również akustyka.

- Pod bambus musisz zastosować podkład tłumiący ( najlepiej jakiś naturalny jak np. korek http://www.listwy-dekoracyjne.pl/podklady-korkowe/726-korkowy-podklad-tlumiacy-grubosc-18mm-10m2.html)

- obowiązkowo folia paroizolacyjna 0,2 mm ułożona pasami z min 20 cm zakładem i sklejona taśmą na łączeniach, wywinięta na ścianę co najmniej powyżej poziomu podłogi

No i jeśli już układasz na pływająco - to dylatacje min 10 mm przy ścianach i podcięte ościeżnica. Warto dbać o w miarę stabilną wilgotność względną powietrza w pomieszczeniach tj. pomiędzy 45 -56%. Wtedy nie będzie z tym żadnych problemów:)

Edytowane przez Pawel_krak

Jeszcze jedno. To że deski KOPP mają wymiar 14 x 130 x 912 mm, a Globalwood 14 x 125 x 1830 mm działa na korzyść konkretnej firmy? Chodzi głównie o efekt kurczenia się desek pod wpływem zmiany wilgotności.

Wizualnie wolałbym dłuższą deskę, ale wielokrotnie odchodziłem od stylu na rzecz jakości i funkcjonalności.

• 2 weeks później...
Jako, że i na mnie przyszedł czas... i stoję przed wyborem paneli do swojego mieszkania. W zasadzie wybrałem już typ i kolor (http://www.wild-wood.pl/oferta/podlogi-bambusowe/karmel/) i w przyszłym tygodniu będę się raczej ostatecznie decydował, ale... Ma to być zakup na lata, a różnie czytałem o bambusie. Na pewno jest tani w zakupie, ale jak z wytrzymałością? Bo można sprzeczne informacje w necie znaleźć... Jest ktoś kto już długo korzysta z takich podłóg i jest zadowolony?

Jako, że i na mnie przyszedł czas... i stoję przed wyborem paneli do swojego mieszkania. W zasadzie wybrałem już typ i kolor (http://www.wild-wood.pl/oferta/podlogi-bambusowe/karmel/) i w przyszłym tygodniu będę się raczej ostatecznie decydował, ale... Ma to być zakup na lata, a różnie czytałem o bambusie. Na pewno jest tani w zakupie, ale jak z wytrzymałością? Bo można sprzeczne informacje w necie znaleźć... Jest ktoś kto już długo korzysta z takich podłóg i jest zadowolony?

Bambus jest twardy i przy tym kruchy. Podczas pęcznienia jeżeli nie zostanie zmierzona jego wilgotnośc na wago-suszarce przed montażem, może później sprawić trochę niespodzianek w postaci pękania czy łupania się krawędzi w wyniku powstałych znacznych sił ciśnienia pęcznienia. Skurczem bambusa, o ile klimat w pomieszczeniu jest nieco niekorzystny, bym się nie przejmował, ponieważ wtedy powstaną niewielki szczeliny między elementami.

Mimo tego, co zostało napisane powyżej uważam, że przyklejenie desek do podłoża jest o wiele bardziej korzystne. Coćby ze względu na hałas...Żeby podłoga mogła pracować najlepszymi klejami są elastyczne kleje silanowe.

• 1 year później...

Bambus ma swój urok, tez mi się podoba, chociaż na forach ludzie dosyć narzekają, że się nacięli. System CLICK jest kuszącą propozycją bo oszczędzamy na kleju i przedewszystkim jest to czysta robota, samemu do zrobienia.

Z argumentów przeciw które jak do tej pory słyszałem to: pływająca podłoga stuka, bo lekko się wybrzusza. Oraz w przyszłości nie będzie można takiej cyklinować bo będzie wpadała w wibracje. Oczywiście cyklinowanie to jakaś abstrakcja, już wolałbym wymienić całą podłogę.

Natomiast martwi mnie to stukanie. Może to kwestia podkładu? Słyszałem opinie, że pod bambus gruntuje się posadzkę (nie wiem czemu) następnie podkład z pianki , nie z korka i dopiero na to podłoga. O folii paroizolacyjnej pierwsze słyszę.. Czy to nie spowoduje właśnie zawilgocenia?

Tam gdzie brak wentylacji, tam zawsze zbiera się wilgoć.

no to może kilka sprostowań - folia paroprzepuszczlna ( parizolacja) o grubości min. 0.2 mm pozwala własnie na kontrolowany przepływa wilgoci z podłoża czego nie zatrzyma nic, nawet, gdyby wydawałoby Ci się,że jest całkowicie sucho i mieszkasz na ostatnim piętrze wieżowca. Drugie sprostowanie - jesli podłoże , na którym układasz podłoge pływająca jest nierówny - będzie stukać wszystko niezlaeznie od tego jaki podkład zastosujesz. A korek? jest naturalny., nie zmienia parametrów izolacyjnych w czasie i spełni swoja role na pewno przez wiele lat. o cyklinowani podłogi pływającej lepie nie mysleć. bo tak jak napisał przedmówca - lepiej to wymienic niż cyklinować, a żeby nie trzeba było wymieniać za wsześnie- trzeba po prostu o podłoge dbać:)

Bambus ma swój urok, tez mi się podoba, chociaż na forach ludzie dosyć narzekają, że się nacięli. System CLICK jest kuszącą propozycją bo oszczędzamy na kleju i przedewszystkim jest to czysta robota, samemu do zrobienia.

Z argumentów przeciw które jak do tej pory słyszałem to: pływająca podłoga stuka, bo lekko się wybrzusza. Oraz w przyszłości nie będzie można takiej cyklinować bo będzie wpadała w wibracje. Oczywiście cyklinowanie to jakaś abstrakcja, już wolałbym wymienić całą podłogę.

Natomiast martwi mnie to stukanie. Może to kwestia podkładu? Słyszałem opinie, że pod bambus gruntuje się posadzkę (nie wiem czemu) następnie podkład z pianki , nie z korka i dopiero na to podłoga. O folii paroizolacyjnej pierwsze słyszę.. Czy to nie spowoduje właśnie zawilgocenia?

Tam gdzie brak wentylacji, tam zawsze zbiera się wilgoć.

podłoga pływająca z zasady stuka zawsze, a nie w wyniku wybrzuszenia. W takiej sytuacji jest już zbyt daleko posunięta deformacja całej płyty posadzki podłogowej! Podłogę pływającą da się cyklinować i wygląda po cyklinowaniu jak ta klejona do podłoża. Podłoga nie wpada w żadne wibracje, chyba, że maszyna jest źle ustawiona lub totalnie wyeksploatowana.

Gruntowanie pod bambus? A może z powodu zbyt wilgotnego podłoża lub lepszej adhezji kleju o ile ma być klejony? Podkład wolałbym z korka, jest naturalny! Folię paroizolacyjną (nazwa myląca) daje się z powodu występowania ewentualnej pary wodnej z podłoża, które wysychając będzie dążyło do uzyskania wilgotności równoważnej z klimatem otoczenia. Czasami jest to do odparowania nawet 0,7 litra wody z podłoża, przyjmując 2,0CM% wilgotności podłoża. Znam przypadki, że tzw folia paroizolacyjna 0,2mm nie stworzyła bariery i laminat lub panele drewniane się zdeformowały. Poza tym folia 0,2 zostaje w trakcie układania często podziurawiona!

Nie prawdą jest, że tam gdzie brak wentylacji zbiera się wilgoć. Wilgoć otacza nas zawsze i wszędzie. Brak wilgoci to śmierć! Nadmiar wilgoci podobnie! Wniosek, że problemu nie ma gdy ta wilgoć daje na m3 tyle wody (pary wodnej) z której nie będzie problemów. Podstawowy warunek to 20C i 55%RH otoczenia. Dla tych parametrów przygotowane jest drewno podłogowe, laminat, bambus. Niestety nie przygotowane jest podłoże. Bo kto by chciał czekać tak długo!? Podłoże jak chce większość producentów parkietów i chemii podparkietowej, a za nimi większość parkieciarzy, nie może mieć więcej niż maks.2,0CM% wilgoci resztkowej. Tyle tylko, że parkieciarze sami mają potem z tą wilgotnością, - 2,0CM % - problemy i to wielkie! Dlatego należy gruntować odpowiednimi środkami blokującymi wilgoć w podłożu lub kłaść folię 0,4mm, lub podwójnie na krzyż folię 0,2mm sklejając dokładnie bez fałd zakładki, i wypuszczając ją na ścianę 10cm. Aby pozbyć się wilgoci z podłoża, ponieważ taka zablokowana wilgoć jest źródłem zarodników pleśni i grzybni w domu, należy nie zamontowywać listew. Wilgoc powinna spokojnie wyparowywać z podłoża między ścianą a wylewką. Trwa to długo ale jest zdecydowanie zdrowsze. Najlepiej jednak wysuszyć w sposób naturalny podłoże. Trwa to tez długo.

. o cyklinowani podłogi pływającej lepie nie mysleć. bo tak jak napisał przedmówca - lepiej to wymienic niż cyklinować,

Z tym się nie zgodze, na jesien cyklinowaliśmy w Krakowie deske warstwowa polozona plywajaco ( deska paskudna zniszczona , jedna z pierwszych dostepnych w pl, wlasciciel mowil ze ma okolo 13-15 lat)

Facet był meczacy tzw, ciezki klient wiec wczesniej zrobil rozeznanie w internecie i w kilku salonach i firmach parkieciarskich.Kazdy odradzal a parkieciarze rezygnowali ze sie nie da, w sklepach slyszal to samo.. Nam stwierdzil ze jak cos pojdzie nie tak to wtedy sie zerwie i wymieni na lita deske. Wszystko poszlo super, klient zakupil lakieru 2kpu na 4 warstwy .Byl tak zadowolony ze z ciezkiego klienta zrobil sie mily facet ktory dolozyl bonus :)

ponadto klika razy juz szlifowalismy mlodsze warstwowe plywajaco i zawsze wyszlo dobrze.

Ps. Bambusy sa brzydkie :) - tak szybko jak sie pojawily masowo to tak szybko znikaly.

Co do stukania i foli itp to @jarekkur napisał wszystko idealnie .

monkey222, odnośnie bambusu to kwestia gustu. Klasyczne drewno jest ładne, a bambus wprowadza jakby trochę egzotyki nawet jeśli faktycznie jest brzydszy.. Poza tym w supermarketach to praktycznie są na ogół 2-4 rodzaje, jasny/karmelizowany, prosty i skręcany. W specjalistycznych sklepach parkietowych jest dostępna szersza gama, np

http://midas.pl/wnetrza/podloga-bamboo-click-h10

Są też bambusy rustykalne, w dotyku mają dosyć wyraźną nieregularną fakturę, tak jakby starodawne wiejskie grube deski.