Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak radzić sobie z dużą różnicą wysokości przy instalacji sanitarnej.

endi38

Recommended Posts

Na dniach będę się zabierał za przyłącze sanitarne. Aktualnie mam rurę osłonową pod ławą fundamentową fi200. Ściana fundamentowa będzie miała około 100cm, ława 40cm, chudy pod ławą 10cm, a rura jest jakieś 40 cm pod ławą, co daje nam przejście kanalizacji pod ławą na głębokości prawie 2m pod punktem "zero". Od tego przecisku do najbardziej oddalonego pionu dzieli mnie niecałe 10 metrów. Wiem, że minimalny spadek to około 2-3 stopnie, ale wyczytałem też, że zalecany maksymalny spadek to 15 stopni czyli na tych moich 10-ciu metrach, będzie to około 1,5 metra. Teraz moje pytanie: Kal prawidłowo zgubić te pozostałe ~50 cm wysokości. Czy piony wpuścić głębiej o te 50cm i pierwsze kolano od pionu dać około 50cm pod punktem "zero" i tym samym całość rozprowadzać na większej głębokości, czy kolano od pionu dać tuż pod "podłogą" a te ostatnie 50cm zgubić dając bardziej pionowy odcinek, przy samym przejściu pod ławą fundamentową?

Jak niejasne to dodaje rysunek... Robi się tak jak na niebiesko czy tak jak na pomarańczowo? Czy jeszcze inaczej? :p

http://img138.imageshack.us/img138/1820/5l08.png

Uploaded with ImageShack.us