Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

U kumpla jest robiony strop drewniany (na belkach 80x280 i rozpórkach 40x180 mają być przykręcane 2 warstwy OSB 18 mm) a na tym mają być panele.

Na razie została przykręcona 1 warstwa i w kilku miejscach widać nierówności rzędu 5 mm na 1,5m łacie (pewnie z powodu nierówności belek)

Wydaje mi się, że trzeba wypełnić to jakąś masą przed przykręceniem drugiej warstwy OSB. Chyba lepiej teraz i przykręcić na to drugą warstwę OSB niż wyrównywać dopiero po jej przykręceniu.

I teraz pytanie. Jakiej masy użyć? Nie chcę wylewek samopoziomujących, bo nie są elastyczne i pewnie by się pokruszyły pomiędzy pracującymi jednak w pewnym zakresie płytami OSB i w rezultacie może się tam zrobić grzechotka:-))

Wg mnie powinno to być coś trwale elastycznego. Tyle, że gdyby pójść w stronę jakiś silikonów z kartuszy to wyjdą spore pieniądze.

To musiałoby być coś niedrogiego, z wiaderek.

Bardzo proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam

Tomek

https://forum.murator.pl/topic/183672-pilna-pro%C5%9Bba-do-znaj%C4%85cych-si%C4%99-na-chemii-budowlanej/

jedyne co mi przychodzi do glowy, jezeli nie wylewka samopoziomujaca, chociaz jestem strasznym przeciwnikiem wszelkich wylewek na materialy drewnopochodne to:

1) polozyc to od nowa z wykorzystaniem podsypki i elementow jastrychowych fermacell

2) sprobowac skompensowac nierownosci pianka typu ethafoam pomiedzy warstwami osb....

3) wylewka samopoziomujaca

Poliuretan nawet jak znajdziesz - zabije Cie cenowo.