kobra64 24.10.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 No i małymi kroczkami - po 1 stopniu dziennie - obniżyłem temperaturę kotła do tych 55 stopni. Przy pracy na grawitacji czujnik na rurze zasilania pokazywał 55, a na kotle mierzone w kapilarze było 59. Trzymam 55, bo tak zaleca producent kotła. Jeszcze ze 3 - 4 dni SPP będzie robił z moim starym, wielkim klocem Defro. Potem pójdzie na Skama do zakładu, bo tam potrzebuję możliwości kontroli kotła przez internet. A na Defro stary dwustan ST 37 powróci, po prostej naprawie śmiga jak nówka. Jak Skama uruchomię, udostępnię podgląd z jego pracy tak samo, jak obecnie udostępniam Defro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 26.10.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 http://youtu.be/-C0_wN_MRsI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian81 26.10.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Witam.Stałem się użytkownikiem SPP + PPX, mam go od dwóch dni no niestety kicha, robi mi jakieś dziwne psikusy, tzn. załączy się podajnik całkiem przypadkowoi pracuję non stop co powoduje przesypanie palnika i cały żar spada do popielnika , nie jest to wynik alarmu temp podajnika bo nawet czujnika temp podajnika nie mam na razie zamontowanego na swym miejscu. Dzwoniłem do Boleckiego to twierdzą że to wina jakiś zakłóceń i prawdopodobnie nie zamontowali jakiegoś filtra na płycie głównej. Zrobiłem zdjęcia płyty i wysłałem im na meila. Instrukcja też jest bardzo skąpo napisana , np nigdzie nie jest napisane jak podejrzeć spalanie chwilowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 26.10.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 kolego trochę cierpliwości, przeskocz na dedykowane forum tam napewno ktoś pomoże, objawy masz dziwne ja mam od zeszłego roku ten ster z róznymi oprogramowaniami i nie było nigdy takiego problemu, jedyne co mi przychodzi na myśl to właśnie błąd czujnika podajnika, on nie może gdzieś tam sobie leżeć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian81 26.10.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 No i po kontakcie z producentem zostanie podesłany mi na podmianę drugi ster, firma zachowuję się profesjonalnie tak że wielki plus dla Boleckiego. Czy ktoś koledzy może mi powiedzieć jak można wejść do menu w, którym jest spalanie chwilowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.10.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Przytrzymaj drugi klawisz od lewej i naciśnij czwarty. W dolnym wierszu będziesz miał spalanie chwilowe, obroty dmuchawy i coś tam jeszcze - nie pamiętam co. Tylko ostrożnie sobie w tym menu poczynaj, bo to masz też wejście do PID -a. ( ustawienia PID są w górnym wierszu ) . Jak się za wiele w tym nie orientujesz, to po sprawdzeniu tego spalania żeby wyjść naciśnij czwarty klawisz ( ten od wejścia do ustawień ). Jak będziesz w tym menu, nie ruszaj kredki ( pierwszego przycisku z lewej ), bo wejdziesz w zmiany parametrów PID. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 26.10.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 http://youtu.be/0db7uGQ4zWQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.10.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Bernard, fajny filmik. Moje SPP trafiło na docelowy kocioł, od 15.oo steruje w zakładzie Skamem 17 KW z obrotowym palnikiem Ardeo ( 200 m2, Thermomur 25 + 15 styropianu, dach zacząłem właśnie ocieplać, średnia wysokość 3,40m ). Suszę ściany i wylewki, więc grzeję całą parą przy uchylonych oknach. Powoli zaczyna się jakby stabilizować, ostatnie korekty nastaw przez internet około 19.00 bez oglądania kotła ( mam do niego 18 kilometrów ). Ciekawe, co rano będzie w popielniku. Pali się teraz Janina, więc zużycie sporawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 03.11.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Wczoraj koło 9.oo lekko podrasowałem PID -a, wygląda że tego mu było trzeba. Teraz naprawdę się skutecznie dogaduje z kotłem i instalacją. Tylko trzeba się jednak przyzwyczaić że na wykresie spaliny mają własną skalę po prawej, bo tak głupio trochę się czuję jak mi się rysują poniżej CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 03.11.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 http://youtu.be/0db7uGQ4zWQ Ładnie, tylko gdzie tu modulacji PID? Po płomieniu jakoś nie widać aby się to zmieniało. Ustaw mu niższą temp. np. 45' i wtedy pokaż jak się pali i jak moduluje. A co z ecoalem? Już nie jest taki fajny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 03.11.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Kobra napisał "... bo tak głupio trochę się czuję jak mi się rysują poniżej CO." Uważaj na zbyt niską temperaturę spalin bo " nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 03.11.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Darase, spaliny mam korekt - około 90 - 100 stopni. tylko że one są na osobnej skali ( z lewej skala dla wszystkich kresek, z prawej dla temp. spalin ), lokują się na wykresie niezależnie od pozostałych kresek. Przez to tak trochę śmiesznie wygląda, trzeba się przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 04.11.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 --> Nela32Wyjaśnij może jak definiujesz modulację PID. Czego ona dotyczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 04.11.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Ładnie, tylko gdzie tu modulacji PID? Po płomieniu jakoś nie widać aby się to zmieniało. Ustaw mu niższą temp. np. 45' i wtedy pokaż jak się pali i jak moduluje. A co z ecoalem? Już nie jest taki fajny? coś ci sie nie podoba-może dał byś mi lekcję o tzw PID i ustawieniach np spp-czy rt09 pid- czy misiek automat -acha pale czymś weglowatym o bardzo zróżnicowanym uziarnieniu z przewagą czarnej mąki -chetnie skorzystam z rad -wiesz jak to mówią do grobowyj deski sie uczymy a misiek mi sie podoba -ładnie kreśli pazurkami Edytowane 4 Listopada 2013 przez berdnard korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 06.11.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Dziś o 6.40 chłopaki jak zwykle pootwierali wszystko na przestrzał, na zewnątrz 4,5 st.C ( całą noc uchylone były 4 okna ). Pięknie walczy o utrzymanie temperatury zadanej, jeździ z mocą w te i nazad żeby nie dopuścić do spadku ale i nie przebić zbyt wiele po takim szoku - temp. wewnątrz spadła o 7 stopni, zużycie wzrosło o 30%. To właśnie mi się w SPP podoba - dynamiczna reakcja na znianę warunków pracy. Nie kombinuje tylko jak trzeba daje w palnik i potrafi zbastować w odpowiednim momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 06.11.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 To właśnie mi się w SPP podoba - dynamiczna reakcja na znianę warunków pracy. Nie kombinuje tylko jak trzeba daje w palnik i potrafi zbastować w odpowiednim momencie. Witam zgadzam sie z kol kobra 64:yes: spp jest gites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 10.11.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 jak wygląda popiół i czy ładnie dopala eko?Dziś o 6.40 chłopaki jak zwykle pootwierali wszystko na przestrzał, na zewnątrz 4,5 st.C ( całą noc uchylone były 4 okna ). Pięknie walczy o utrzymanie temperatury zadanej, jeździ z mocą w te i nazad żeby nie dopuścić do spadku ale i nie przebić zbyt wiele po takim szoku - temp. wewnątrz spadła o 7 stopni, zużycie wzrosło o 30%. To właśnie mi się w SPP podoba - dynamiczna reakcja na znianę warunków pracy. Nie kombinuje tylko jak trzeba daje w palnik i potrafi zbastować w odpowiednim momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.11.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 hubi27Kobra tutaj wklejał foty:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=6199393&viewfull=1#post6199393 dzisiaj widzę,że nowy user zaczął pracę ale jeszcze robi monitoring z drugiego stera...http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=60.msg3084#msg3084 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witkacy112 10.11.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Witam ,mam pytanie czy przy wymianie zwykłego sterownika na sterownik z PID muszę wymienić dmuchawe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 10.11.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Chyba nie do końca dobrze zadane pytanie, nie tyle PID co sterownik. Jeśli chodzi stricte o SPP to dmuchawa powinna być dynamiczna, jaką masz w tej chwili?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts