Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

No i małymi kroczkami - po 1 stopniu dziennie - obniżyłem temperaturę kotła do tych 55 stopni. Przy pracy na grawitacji czujnik na rurze zasilania pokazywał 55, a na kotle mierzone w kapilarze było 59. Trzymam 55, bo tak zaleca producent kotła. Jeszcze ze 3 - 4 dni SPP będzie robił z moim starym, wielkim klocem Defro. Potem pójdzie na Skama do zakładu, bo tam potrzebuję możliwości kontroli kotła przez internet. A na Defro stary dwustan ST 37 powróci, po prostej naprawie śmiga jak nówka. Jak Skama uruchomię, udostępnię podgląd z jego pracy tak samo, jak obecnie udostępniam Defro.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Stałem się użytkownikiem SPP + PPX, mam go od dwóch dni no niestety kicha, robi mi jakieś dziwne psikusy, tzn. załączy się podajnik całkiem przypadkowo

i pracuję non stop co powoduje przesypanie palnika i cały żar spada do popielnika , nie jest to wynik alarmu temp podajnika bo nawet czujnika temp podajnika nie mam na razie zamontowanego na swym miejscu. Dzwoniłem do Boleckiego to twierdzą że to wina jakiś zakłóceń i prawdopodobnie nie zamontowali jakiegoś filtra na płycie głównej. Zrobiłem zdjęcia płyty i wysłałem im na meila. Instrukcja też jest bardzo skąpo napisana , np nigdzie nie jest napisane jak podejrzeć spalanie chwilowe .

kolego trochę cierpliwości, przeskocz na dedykowane forum tam napewno ktoś pomoże, objawy masz dziwne ja mam od zeszłego roku ten ster z róznymi oprogramowaniami i nie było nigdy takiego problemu, jedyne co mi przychodzi na myśl to właśnie błąd czujnika podajnika, on nie może gdzieś tam sobie leżeć,

No i po kontakcie z producentem zostanie podesłany mi na podmianę drugi ster, firma zachowuję się profesjonalnie tak że wielki plus dla Boleckiego.

Czy ktoś koledzy może mi powiedzieć jak można wejść do menu w, którym jest spalanie chwilowe?

Przytrzymaj drugi klawisz od lewej i naciśnij czwarty. W dolnym wierszu będziesz miał spalanie chwilowe, obroty dmuchawy i coś tam jeszcze - nie pamiętam co. Tylko ostrożnie sobie w tym menu poczynaj, bo to masz też wejście do PID -a. ( ustawienia PID są w górnym wierszu ) . Jak się za wiele w tym nie orientujesz, to po sprawdzeniu tego spalania żeby wyjść naciśnij czwarty klawisz ( ten od wejścia do ustawień ). Jak będziesz w tym menu, nie ruszaj kredki ( pierwszego przycisku z lewej ), bo wejdziesz w zmiany parametrów PID.

Bernard, fajny filmik. Moje SPP trafiło na docelowy kocioł, od 15.oo steruje w zakładzie Skamem 17 KW z obrotowym palnikiem Ardeo ( 200 m2, Thermomur 25 + 15 styropianu, dach zacząłem właśnie ocieplać, średnia wysokość 3,40m ). Suszę ściany i wylewki, więc grzeję całą parą przy uchylonych oknach. Powoli zaczyna się jakby stabilizować, ostatnie korekty nastaw przez internet około 19.00 bez oglądania kotła ( mam do niego 18 kilometrów ). Ciekawe, co rano będzie w popielniku. Pali się teraz Janina, więc zużycie sporawe.

Wczoraj koło 9.oo lekko podrasowałem PID -a, wygląda że tego mu było trzeba. Teraz naprawdę się skutecznie dogaduje z kotłem i instalacją. Tylko trzeba się jednak przyzwyczaić że na wykresie spaliny mają własną skalę po prawej, bo tak głupio trochę się czuję jak mi się rysują poniżej CO.

Ładnie,

tylko gdzie tu modulacji PID? Po płomieniu jakoś nie widać aby się to zmieniało.

Ustaw mu niższą temp. np. 45' i wtedy pokaż jak się pali i jak moduluje.

A co z ecoalem? Już nie jest taki fajny?

coś ci sie nie podoba-może dał byś mi lekcję o tzw PID i ustawieniach np spp-czy rt09 pid- czy misiek automat -acha pale czymś weglowatym o bardzo zróżnicowanym uziarnieniu z przewagą czarnej mąki -chetnie skorzystam z rad -wiesz jak to mówią do grobowyj deski sie uczymy

a misiek mi sie podoba -ładnie kreśli pazurkami

:cool:

Edytowane przez berdnard
korekta

Dziś o 6.40 chłopaki jak zwykle pootwierali wszystko na przestrzał, na zewnątrz 4,5 st.C ( całą noc uchylone były 4 okna ). Pięknie walczy o utrzymanie temperatury zadanej, jeździ z mocą w te i nazad żeby nie dopuścić do spadku ale i nie przebić zbyt wiele po takim szoku - temp. wewnątrz spadła o 7 stopni, zużycie wzrosło o 30%. To właśnie mi się w SPP podoba - dynamiczna reakcja na znianę warunków pracy. Nie kombinuje tylko jak trzeba daje w palnik i potrafi zbastować w odpowiednim momencie.

jak wygląda popiół i czy ładnie dopala eko?
Dziś o 6.40 chłopaki jak zwykle pootwierali wszystko na przestrzał, na zewnątrz 4,5 st.C ( całą noc uchylone były 4 okna ). Pięknie walczy o utrzymanie temperatury zadanej, jeździ z mocą w te i nazad żeby nie dopuścić do spadku ale i nie przebić zbyt wiele po takim szoku - temp. wewnątrz spadła o 7 stopni, zużycie wzrosło o 30%. To właśnie mi się w SPP podoba - dynamiczna reakcja na znianę warunków pracy. Nie kombinuje tylko jak trzeba daje w palnik i potrafi zbastować w odpowiednim momencie.

hubi27

Kobra tutaj wklejał foty:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=6199393&viewfull=1#post6199393

dzisiaj widzę,że nowy user zaczął pracę ale jeszcze robi monitoring z drugiego stera...

http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=60.msg3084#msg3084