zawijan 17.06.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Jak Ecoal kiedyś wykreśli takie EKG,kupię sobie ze trzy Do kreślenia wykresów lepszy jest ploter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 17.06.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Do kreślenia wykresów lepszy jest ploter. Ale gul skacze,co? Boli,że jeden koleś zrobił to co "grono fachowców" nie dało rady? To jest właśnie przewaga inteligencji.Żaden tytuł i największa firma jej nie zastąpi. Edytowane 17 Czerwca 2014 przez TwojPan temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 17.06.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Ale gul skacze,co? Boli,że jeden koleś zrobił to co "grono fachowców" nie dało rady? To jest właśnie przewaga inteligencji.Żaden tytuł i największa firma jej nie zastąpi. To, co napisałem, dotyczyło Ciebie. Nie tego kolesia. Zareagowałeś prawidłowo. Zgodnie z oczekiwaniami. Jesteś taki przewidywalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 17.06.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Pytasz którędy te zbędne powietrze trafia do kotła ?. Po prostu przez otwory napowietrzające palnik. Trochę mi się zeszło, ale w końcu wykopałem: (ilustracja oraz poniższe wypowiedzi pochodzą z bloga zawijan.wordpress.com ) znamienne są komentarze pod tym wykresem: lech_palacz said, on 16 Marzec 2010 at 15:51 Dlaczego wraz ze spadkiem mocy rośnie sprawność pieca? Duża ilość tlenku węgla świadczy raczej o nie dopalonym węglu? ZawiJan said, on 16 Marzec 2010 at 15:57 Zauważ jednak, jak silnie spada temperatura spalin wylotowych. lech_palacz said, on 16 Marzec 2010 at 22:13 W moim piecu temperatura spada jak go wyczyszczę. Tutaj zmniejszyła sie prędkość spalin?. ZawiJan said, on 16 Marzec 2010 at 22:24 Zmniejszyła się przede wszystkim ilość spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 17.06.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Bolecki dobrze wie co chciał osiągnąć-o tym w tej dyskusji nie ma gadki-choć być powinna. SPP spisuje się dobrze w różnych kotłach i instalacjach (tu bym lekko polemizował,daje radę w tych gdzie pomp nie ma sześć ) A w kotłach dlatego,że jego ster spalając opał i modulując mocą dmuchawy (jakże ważną w spalaniu paliw stałych-przyp.dostarcza niezbędnego tlenu) -"zafundował" w każdym kotle sterowanym SPP- nieco inną drogę spalin.Bez względu na wymiennik kotła.Pomijam celowo ciąg kominowy-ten zbyt duży, może nieco "psuć" zabawę.Napisałem "nieco inną" bo nie mam ochoty niczego i nikomu udowadniać.Niech się przebrną ciekawi przez teorię i praktykę.Mam tez w duszy,czy ktoś wierzy w to co pisze czy nie. Bolecki pozamiatał tym pomysłem smród wielu topowych sterów.Dlaczego?Bo podszedł do tematu jak do cepa.A proste farmazony-sprawdzają się najlepiej.Ale na to trzeba mieć IQ nieco większe. Namawiam wszystkich czytających ten watek,z każdym kotłem na ekogroszek.Wpadajcie na forum Boleckiego,i bierzcie SPP na testy,za free-bo ster jest zajebisty I to była reklama użytkownika.Pozdrawiam. Edytowane 17 Czerwca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.06.2014 02:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 To jednak przyznajesz,że ciąg kominowy ma znaczenie w spalaniu?A jeszcze niedawno mi pitoliłeś,że pierdoły piszę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.06.2014 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 To jednak przyznajesz,że ciąg kominowy ma znaczenie w spalaniu? A jeszcze niedawno mi pitoliłeś,że pierdoły piszę!!! Musiałem o tym wspomnieć bo są tacy którzy mają kominy 40x40,albo sterowniki takie jak Twój-a dla nich "trendy" spalin są najważniejsze Choć z drugiej strony jestem zdania,że nad ciągiem kominowym można jedynie "częściowo" zapanować.Zbyt wiele zmiennych.I dlatego sterowniki oparte na 'badaniu" trendów spalin to nieporozumienie.Ale to tylko moje zdanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.06.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Jest jak jest.Cienkie zużycie wody,spalanie można utrzymać na 2 kg/doba.Jutro zamykam grzanie CWU,popatrzymy ile a sam kocioł spali.Opał Jaret,sterownik SPP,sterujący leszcz Novy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 21.06.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.06.2014 02:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Musiałem o tym wspomnieć bo są tacy którzy mają kominy 40x40,albo sterowniki takie jak Twój-a dla nich "trendy" spalin są najważniejsze Choć z drugiej strony jestem zdania,że nad ciągiem kominowym można jedynie "częściowo" zapanować.Zbyt wiele zmiennych.I dlatego sterowniki oparte na 'badaniu" trendów spalin to nieporozumienie.Ale to tylko moje zdanie... Tak uważasz TY bo masz do tego prawo.Jednak te klika tyś użytkowników z sterowaniem adaptacyjnym,które bada trendy myśli inaczej.Dziwne trochę co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.06.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Tak uważasz TY bo masz do tego prawo.Jednak te klika tyś użytkowników z sterowaniem adaptacyjnym,które bada trendy myśli inaczej.Dziwne trochę co? Myśli,a to wcale nie znaczy że wie, czy opał przy użyciu takiego sposobu spalania jest spalany poprawnie.Byle zaburzenia ciągu,nie koniecznie techniczne,np.pogoda-i już trendy są odczytywane nie właściwie.A opał jest dziś drogi.Zabawa nie polega na tym ,by utrzymywać w kotłowni takie warunki jak na stanowisku badań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.06.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Byle zaburzenia ciągu,nie koniecznie techniczne,np.pogoda-i już trendy są odczytywane nie właściwie. Masz oczywiście trochę racji ale pomyśl, lepiej chyba jest widzieć coś nic nic. Dzięki temu wiesz chyba wiele więcej niż wtedy gdybyś nie widział nic. Zobacz ile jest takich sterowników, ilu ludzi jest "ślepych" i tez są szczęśliwi żyjąc w niewiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.06.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Masz oczywiście trochę racji ale pomyśl, lepiej chyba jest widzieć coś nic nic. Dzięki temu wiesz chyba wiele więcej niż wtedy gdybyś nie widział nic. Zobacz ile jest takich sterowników, ilu ludzi jest "ślepych" i tez są szczęśliwi żyjąc w niewiedzy. I to jest jasne.Ja nie próbuję udowodnić ,że automat ecoal to kiepskie rozwiązanie,tylko że SPP proponuje lepsze. Chyba będzie tak jak z domem kolegi imrahil.Jest "nie piękny"-ale znalazł nabywcę. Na siłę chyba chciałbym uratować świat Edytowane 22 Czerwca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.06.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 I to jest jasne.Ja nie próbuję udowodnić ,że automat ecoal to kiepskie rozwiązanie,tylko że SPP proponuje lepsze. Chyba będzie tak jak z domem kolegi imrahil.Jest "nie piękny"-ale znalazł nabywcę. Na siłę chyba chciałbym uratować świat Daj mu już spokój z tym domem jemu chyba się podoba albo już musi, ilu ludzi tyle gustów. A z tymi sterownika jest dokładnie tam samo, jeden lubi brunetki a drugi blondynki i chyba niech tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.06.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Po kilku testach i zabawach w zmiany P i S,powiem tak.Na tym sterowniku "garstką"opału się da wodę grzać..Spożycie 2kg ,na mycie rąk i mały prysznic,spoko.Trochę się obawiam o ten mój palnik ,nie lubię chodzić w podtrzymaniu na krawędzi opału na palniku..Niech ślimak wytrzyma dłużej...Pozdrawiam Edytowane 26 Czerwca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 03.08.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 witam wszystkich .......uff....wreszcie dotarłem do końca tematu.......nie ukrywam było ciężko. Przepraszam ( nie chcę nikogo urazić) ale ciężko normalnemu i zwykłemu userowi czy też potencjalnemu nabywcy sterownika SPP wyłuskać konkretne i fachowe info spośród morza bełkotu! Panowie!!!! nie chcę nikogo oceniać, ale wycieczek osobistych, oskarżeń i pomówień tyle, że aż się odechciewa.... masarka jakaś....jakbym słuchał polityków w tv....ten taki, ten owaki, ten plotkuje, ten sprzedaje, ten fałszuje, ten nagrywa... Mam pytanie do bolek_bolecki: czy zapisy na test sterownika ruszą we wrześniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 03.08.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Testować zdaje się można i teraz, jeśli ktoś ma życzenie sprawdzać, czy sterownik sprawdzi się w prowadzeniu kotła służącego przygotowaniu tylko CWUhttp://forum.bolecki.pl/index.php?topic=124.150 Uważam, że w uzyskaniu informacji na temat tego sterownika znacznie bardziej pomocne jest forum producenta; można tam zapoznać się m.in. z wrażeniami osób testujących działanie sterownika na różnych kotłach i instalacjach. Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 03.08.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) No bo jak już zauważyłeś... tutaj jest taka polityka że sensowne rzeczy, nie będące na rękę dla X czy Y były zagłuszone, tak aby nieskażonej osobie chciało się rzygać na samą myśl o czytaniu. Jest forum.bolecki.pl tam staram się osobiście trzymać porządek i nie ma tego typu wycieczek- z resztą, mentalność userów jest całkiem inna i na to nie pozwala. Wracając do tematu, zapisy i testy działają cały czas. Krążą dwa stery, jeden aktualnie jest u mnie bo ktoś na długi urlop jechał a nie było następnego w kolejce. Tak że rejestruj się u mnie, daj dane do wysyłki i wio. Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 04.08.2014 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 No bo jak już zauważyłeś... tutaj jest taka polityka że sensowne rzeczy, nie będące na rękę dla X czy Y były zagłuszone, tak aby nieskażonej osobie chciało się rzygać na samą myśl o czytaniu. Jest forum.bolecki.pl tam staram się osobiście trzymać porządek i nie ma tego typu wycieczek- z resztą, mentalność userów jest całkiem inna i na to nie pozwala. Wracając do tematu, zapisy i testy działają cały czas. Krążą dwa stery, jeden aktualnie jest u mnie bo ktoś na długi urlop jechał a nie było następnego w kolejce. Tak że rejestruj się u mnie, daj dane do wysyłki i wio. ok, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.08.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Wprowadziłem parę dni temu pewne zmiany w sposobie sterowania - wykorzystując w strefach obniżenie temp. kotła ustawiłem go tak żeby sobie poszarpał dość zdrowo. Efekty jak na razie zadowalające. Jeżeli się w dłuższej perspektywie potwierdzi - to być może uda mi się pomimo dość sporego zużycia wody zejść na stałe poniżej 3 kg / doba. Nastawy widać w profilu, z tego co niewidoczne to P mam teraz na 1, I jest wyłączone ( bo widzi wyłączoną pompę CO ). Tło na Podajnik. S ( dokarmianie ) 50. Zobaczymy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts