Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik SPP

czp01

Recommended Posts

Koło doby się już ten miał 19D z Piasta pali - jak na razie według wykresów źle nie jest. Nawet dość równo sobie to idzie, licznik pokazał 10 kilo - czyli pewnie ze 13 spalił bo jest ustawiony przesyp dla ekogroszku i nie chce mi się wyłączać sterownika tylko po to żeby przestawić przesyp. Spaliny się nieco dźwignęły - no ale całkowicie otwarłem przesłonę dmuchawy to tak musiało być. Ciekawy jestem co w poniedziałek zobaczę w popielniku i na palniku - zakładam że będzie sporo szlaki w różne fantazyjne formy pospiekanej ale raczej nie spodziewam się jakiegoś niedopału.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szło nieźle, jednak miał odmówił współpracy - powiesił się w koszu. Przebiłem - a on się za chwilę znów powiesił. Próby przesunięte do czasu wysuszenia tego badziewu - pewnie z tydzień. Teraz się Jaret z Janki popali chwilę.

Zrób tak wysyp worek miału na posadzkę rozgarnij ,na to wysyp worek ekogroszku ,zrób kanapkę ,ładuj w wiadra i wsypuj do zasobnika aż wypełnisz do pełna.

W ten sposób ładnie się mieszają miał z węglem ,nic się nie zawiesza jadę cały sezon .

No właśnie nie rozsypałem, tylko w jutowych workach pod kaloryferem na hali stoi. Powinno w parę dni wyschnąć, teraz Janka idzie.

Zasłyszane...Kobra ,mam znajomego co pali miałem, jego receptą na mokry miał jest..... Kołek grubości styliska od łopaty czy trochę grubszy, gość wycina kołek na wymiar, daje go do zasobnika w ten sposób że kołek leży pod kątem / i blokuje go żeby nie trafił przypadkiem do ślimaka, mówi że pali tak cały czas a dzieki temu nie zawiesza mu się miał tylko zsuwa sie po tym kołku... mówi że największym kłopotem jest zablokowanie tego kołka..nie wiem nie palę miałem ale spróbować możesz...

- to ma być tylko ten miał. Bez żadnego uszlachetniania - syf w najczystszej postaci. Chcę zobaczyć, jak sobie z tym poradzi palnik i sterownik.
Już paliłem miałem ,mułem,który pachniał i wyglądał jak ziemia ,zastanawiałem się czy to jeszcze węgiel czy już nie moze mi ziemi sprzedali ,ale o dziwo paliło się to.:rolleyes: Edytowane przez animuss

Kurcze - jestem trochę zaskoczony zawieszeniem się paliwa - nawet jeśłi wilgotnego. Zejście w Ardeo jest niemalże wielkości szybu windowego;). Już się nastawiłem na wymianę w lecie na ten palnik. Cały styczeń występował u mnie problem z zawieszaniem groszku na moim brucku. Wiem już co było przyczyną. Chyba sobie na razie odpuszczę zamiankę.

Kurcze - jestem trochę zaskoczony zawieszeniem się paliwa - nawet jeśłi wilgotnego. Zejście w Ardeo jest niemalże wielkości szybu windowego;). Już się nastawiłem na wymianę w lecie na ten palnik. Cały styczeń występował u mnie problem z zawieszaniem groszku na moim brucku. Wiem już co było przyczyną. Chyba sobie na razie odpuszczę zamiankę.

Ja korzystam z palnika, gdzie zejścia na paliwo robią mi pod kosze pancerpola, bo zależy mi, aby palone było suchym.

Z pancerpola, takiej wersji ardeo, ewmara i nowej eko schodzi bez kłopotu suchy miał,lekko wilgotny też, ale mokry się powiesi.

To zejście jest wielkością podobne do ewmarowskiego appm-1 oraz nowszej wersji ekoenergii.

Jest też wersja ardeo z tym wielkim zejściem na paliwo z kosza, wówczas zostajemy przy koszach ardeowskich i jest też kłopot z wysyłka kotła, bo nie mieści się na palecie....

Hej - Ja nie pisałem, że zamierzam palić mokrym opałem. Kupiłem w lecie groszek Wesoła;) - jak pół Polski w tym roku. Sęk, że to chyba na prawdę Wesoła bo popiołu ma rewelacyjne mało, trochę gorzej ze spiekami i jest dość bogata w drobny pył. Co do zawieszania... To po części pewnie moja wina. Wypracowałem sobie w tym roku schemat. Zasyp w sobotę, koło czwartku/piątku dosypanie jednego worka i zasyp do pełna w sobotę. Tym sposobem zawsze na dole było co najmniej 1/4 zbiornika. Z czasem na spodzie zbiornika zebrała się pylista/mułowa, wilgotna, zbita frakcja. 2 tygodnie temu wybrałem tego z około połowy małego worka. Wróciłem do starego schematu - zasyp dopiero po zejściu całego zbiornika. W moim brucku zejście ma 17x15cm. Dlatego zastanawiam się czy takie nagromadzenie pyłu a w rezultacie zawieszenie węgla jest możliwe również przy szerszych zejściach.

Ja zawsze kiedy to możliwe staram się palić "do końca". To z mojego starego Defro mi zostało - nawet jak opał wydaje się całkowicie pozbawiony miału to ten miał w nim jest i przy dosypywaniu się gromadzi z kolejnych zasypów. 2 razy się w Defro pobawiłem w opróżnianie kosza i wyleczyłem się z dosypywania - ale w starym Defro i zejście jest niewielkie i ten skos kosza nad samym ślimakiem niespecjalnie stromy. Z wilgotnego opału z nawet niewielką zawartością miału potrafi wybrać tunel środkiem nad zejściem a wokół zostaje opał który już się nie nie osypuje na ślimak.

Ano wybrał ślimak co zeszło i powstała taka dziura nad zejściem a nad nią skorupa. Przebiłem i solidnie wzruszyłem to prętem i miałem nadzieję że pójdzie. No ale się na nadziei skończyło, po godzinie znów wisiało.

Miałem to samo - nie można było w nocy pospać - bo piec ciągle alarmował - ale załatwiłem sobie siatkę do przesiewania piachu - taką co używa się na budowie . Ze 100 kg niby węgla "wydobywam" wiaderko miału - taki to rewelacyjny węgiel mają w workach. Co sobota jest trochę zabawy - ale przynajmniej zacząłem się wysypiać w nocy :D .

Miał trochę się podsuszył i SPP + stalowa obrotówka Ardeo znów z nim walczą - tak mniej więcej od północy ( tak by wynikało z wykresu, że wtedy dotarł ten miał na palnik - dosypałem na prawie pusty kosz wczoraj około 17 ). Relacja i zdjęcia są w wątku o kotle Skam P. Na razie nie wygląda to najgorzej - mam tylko nadzieję że się znów nie zawiesi.