Gość TwojPan 25.03.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) Witam kol M- teraz już wiesz jak ważne jest sterowanie pod palniki bruceropodobne i nie tylko i pod dany opał ja o tym już bardzo dawno wiem nie mniej jest już lepsze sterowanie na tapecie od tego co masz-MOŻE KIEDYŚ SIĘ Z NIM SPOTKASZ-tego ci życzę z całego serducha zdrówka Rajmund,wiesz co robisz-powodzenia życzę,zawsze życzyłem.Trochę czasu już minęło jak się poznaliśmy w necie.Wtedy też pisałem,że praca "pewnego" palnika mi się nie podoba.Po dwóch latach "szmacenia" mnie na forum ES i FM-teraz można już tak pisać,ba nawet jest to już fakt. Ja mam dosyć koczowania w kotłowni.Niczego i nikomu nie zamierzam udowadniać.Moim zdaniem,ecoala można prowadzić źle (automat),i poprawnie (manual)-nigdy dobrze.Najzwyczajniej nie daje takich możliwości.Dla mnie palenie w kotle to nie tylko płomień na palniku.Palenie w nim dwustanowo,prowadzi do powolnej agonii komina ,kotła etc...Mnie najzwyczajniej na to nie stać. Pozdrawiam. Edytowane 25 Marca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 25.03.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 .Palenie w nim dwustanowo,prowadzi do powolnej agonii komina ,kotła etc...Mnie najzwyczajniej na to nie stać. Pozdrawiam. He?. Akurat zwykły 2S z tych wszystkich koncepcji chyba najmniej zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.03.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) He?. Akurat zwykły 2S z tych wszystkich koncepcji chyba najmniej zaszkodzi. Owszem,pod warunkiem że pracuje tak jak SPP,a to nie jest taki manual jak w ecoalu. Coś dodam,choć w obecnej sytuacji nie jest mnie ani Panu to na "rękę". Zakładając ,że większość sterowników działa mówiąc kolokwialnie "góra-dół" -palimy ostro czyli duża moc,mamy szybko zadaną rozgrzany kocioł i bez względu na bezwładność układu CO dosyć albo bardzo szybki wzrost temp CO.Cieszymy oko,kocioł się odstawia ,liczymy czas w jakim nie spalamy opału.Co dalej?Ano dalej jest tak,że komin gwałtownie stygnie (czujniki spalin pokazuję potężne spadki )-temp.CO w zależności od odbioru ciepła też spada,szybciej lub wolniej.Niech mi Pan powie gdzie jest to szybciej a gdzie wolniej i jakie skutki w zmianach materiału z którego zbudowany jest kocioł&komin ,jest to jeszcze nie szkodliwe-wolniej/szybciej. Ja jestem praktykiem.Wiem co widzę.Widzę "szary" wymiennik i co?Wiem ,że odbiera wciąż ciepło i sam nie stygnie.Nie każda część wymiennika rozgrzewa się i stygnie tak samo.Dlaczego?Nie wiem,ma na to czas,nie wychładza się w czasie zbyt "długiego" odstawiania kotła? Pisałem o modulacji nadmuchu 2 lata temu,twierdze do dziś że nie ma nic lepszego,dla każdego opału-prowadzenie kotła "prawie" non stop.Budowa mojego kotła dodatkowo daje mi potwierdzenie ,że i taki sposób "palenia" jest dobry,lepszy niż szybki speed a potem zjazd-jaki by on nie był. P.S. Podsyłam fotkę z wyczystki kominowej.Bardzo mnie się podoba.Lepszego obrazu nie miałem jak palę w kotłach....Jest szara i czysta,brak sadzy. Edytowane 25 Marca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.03.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 [ATTACH=CONFIG]250772[/ATTACH] Komin mam 180mm,"ćuda" robiłem by tak wyglądał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 25.03.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Weź z tym Panem...Przypadek który przywołałeś ma miejsce chyba tylko przy rozpalaniu. Jeśli 2S ustawisz w miarę poprawnie to nie pogoni spalin na 400st i nie odstawi się na godzine. Do tego dochodzi kwestia wykropleń która z pewnością zaszkodzi bardziej niż jakaś (poniekąd abstrakcyjna?) rozszerzalność materiałów, a w przypadku 2S o wykroplenie nieco trudniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.03.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Weź z tym Panem... Jeśli 2S ustawisz w miarę poprawnie to nie pogoni spalin na 400st i nie odstawi się na godzine. Do tego dochodzi kwestia wykropleń która z pewnością zaszkodzi bardziej niż jakaś (poniekąd abstrakcyjna?) rozszerzalność materiałów, a w przypadku 2S o wykroplenie nieco trudniej. He he...Wciągać się w tę dysputę nie dam. Celowo pisałem o "szybkiej" jeździe-bo ona tylko ma sens "w oszczędzaniu paliwa".I choć dla jednych to 1:5 mocy a dla innych 1:12-sprowadza się do jednego.STOP dla kotła,komina i układu CO. Nie pitolmy bez sensu,gdybyś nie myślał podobnie jak ja,SPP nie pracowałby jak pracuje.A tak,jest ok.Jak dla mnie. Kurcze ,to takie proste.Zmniejszać moc wraz z nadmuchem....bo nadmuch to też moc przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.03.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=250772&d=1395782637&thumb=1Komin mam 180mm,"ćuda" robiłem by tak wyglądał... A tam troszkę głębiej wygląda jakby sadza była . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthek 26.03.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) Novy Odnoszenie czy porównywanie do ecoala w zasadzie jest na miejscu tylko patrząc przez pryzmat Twojej osoby. Uważam jednak,że takie konfrontowanie nieco mija się z celem, niczego wielkiego nie wniesie a będzie jedynie powodować kłótnie. Na chwilę obecną takie porównania są moim zdaniem nieuprawnione. Wyjaśniam dlaczego: Bruli czy eCoal to rozbudowane kombajny z obsługą 3pomp, z czujnikiem wewnętrznym i zewnętrznym, idzie zadawać kilka sposobów pracy pomp. nie potrafię tego odnieść do SPP, bo się zwyczajnie nie da. SPP to inne grono odbiorców. Tutaj nieprzeładowane menu, obsługa 2pomp, nie ma czujnika wewn/zewn który można programować i odnosić do działania pomp. One owszem są, ale jedynie jako odczyt temperatur. Nie ma też stref czasowych. Strefy możesz zyskać przez panel PPX, jak pamiętam przy obniżce nocnej wówczas także nie ładuje się bojler. Co do algorytmu pracy, tak uważam,że jest to skuteczne, popiół jest drobny, kociołek bardziej czysty, ale nic innego ani nic więcej nie potrafię powiedzieć. Resztę trzeba zwyczajnie zbadać a to trochę kosztuje. Zapytam Cię, co Ci przeszkadza w SPP, co jest dobre to już wiadomo. Ja to Bolkowi mówiłem, mam podobne zdanie do Kaszpira i do wysyłek zamawiam z gniazdami komputerowymi na podajnik i dmuchawę, Dalej mi bardzo, bardzo brakuje menu do rozpalania kotła. Taki ręczny tryb, gdzie zadam siłę nadmuchu, ręcznie podam paliwo, wyłączę podajnik i dopiero po rozpaleniu przełączę w automat. Poważny problem to brak podtrzymania pamięci algorytmu i gniazda na USB w SPP . Poza tym sterownik oceniam bardzo pozytywnie ( jako niezależny użytkownik) . Na tłoku zdecydowanie mniej sadzy , i zauważalnie mniejsze spalanie niż na sterowniku dwustanowym .Palę dwustanem 5 sezonów i mam go opanowanego i mimo to nie jestem w stanie zejśc ze spalaniem do poziomu SPP. Nie jest to jakaś przepaść ale widać ze w porównywalnych warunkach jest ono wyraźnie mniejsze. Cenowo ten sterownik również w/g mnie nie mam konkurencji obecnie na rynku. Naprawdę dobry produkt ale wymagający "dopieszczenia" ( USB, podtrzymanie pamięci) Edytowane 26 Marca 2014 przez arthek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.03.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) Poza tym sterownik oceniam bardzo pozytywnie ( jako niezależny użytkownik) . Bolecki ma łeb na karku.W jednym na 100% z Rajmundem się zgadzam.Albo trzeba się znać na rzeczy,albo wiedzieć co się robi (pasjonaci tak zwykle mają).Żadne wyższe tytuły i wielkie firmy temu nie dorównają.SPP w fabrycznych ustawieniach bije na głowę nawet sławetne spalanie grupowe.Wszystko co proste jest piękne. Ci co mieli kontakt z takimi możliwościami spalania,to potwierdzą.Jeśli Boleckiemu "ktoś" z branży nie pomoże "rozchulać" tego stera na większą skalę,to pewnie nie opłaci mu się go dopracowywać.Szkoda by było.Rozwala ecoala na łopatki.Przypominają mi się słowa karoki, który pewnego pięknego dnia tak się rozpisał o firmie produkującej sterowniki,jakby to był koncern Audi.A tu nagle taki Bolecki wyskakuje.... I bam. Życzę mocno. Pozdrawiam. Edytowane 26 Marca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 26.03.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Dobra, wszyscy wiemy więc nie ma sensu w koło o tym jaki jest oh ah. ->arthek, Nie wątpliwie brak może nie tyle USB co możliwości upgrade na pewno dokucza grzebiącym. Też bym chciał, ale na razie jest jak jest. Natomiast co do tej "nie pamiętania". Zabrzmiało to jak by ster w ogóle tracił ustawienia, dla jasności trzeba by dodać że po włączeniu traci się kilka parametrów które ster musi sobie wypracować:- Info o spalonym wczoraj opale- info o spalaniu chwilowym w ciągu godziny- dopasowanie do obiektuReszta parametrów, takie jak dawka paliwa, temperatury, czy nawet to ile zostało w zbiorniku są pamiętane.Co stoi na przeszkodzie żeby zapamiętać tamte?. Chodzi o ilość wpisów do pamięci która ma ich ograniczoną ilość. Żeby się uchronić przed skutkami chwilowych zaników zasilania trzeba by je bardzo często zapisywać, w efekcie zgon stera mógł by nastąpić nie z przyczyn naturalnych ale wywalenia się pamięci. Można by co prawda inaczej podejść do tematu ale jakoś tak nie po drodzę. Zaniki napięcia to raczej promil użytkowników, uparci mogą sobie podtrzymać życie stera wpinając mały 12aku pomiędzy GND a V+ na złączu krańcówki lub regulatora pok. W sumie tego nie sprawdzałem ale może się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 26.03.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 kol Markowsky-A tu nagle taki Bolecki wyskakuje....co miałeś na myśli TAKI-spytaj się GO może myślisz że nie ukończył nawet podstawówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 26.03.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Berdnard, to że mam podstawowe (niepełne) to wystarczy że wiesz ty i kilka innych osób. Prosiłem, nie rozgaduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.03.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 kol Markowsky-A tu nagle taki Bolecki wyskakuje.... co miałeś na myśli TAKI-spytaj się GO może myślisz że nie ukończył nawet podstawówki Jedynie to ,że piękny graficznie sterownik "opanował" rynek.Długo,zachwycał i mnie.A tu takie proste rozwiązanie,bez patosu i pierdół o "dyskrecji" spalania-prosty i skuteczny ster.-nagle pojawia się na rynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.03.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Przypominają mi się słowa karoki, który pewnego pięknego dnia tak się rozpisał o firmie produkującej sterowniki,jakby to był koncern Audi.A tu nagle taki Bolecki wyskakuje.... I bam. Życzę mocno. Pozdrawiam. Novy, nie lubię grzebać w śmieciach i nie mam na to czasu ani ochoty ale znalazłbym Ci Twoje wpisy gdzie byłeś mocniej podniecony ode mnie w swoich wpisach o sterowniku tego "koncernu" Z resztą nie pierwszy raz i nie tylko o tym, dopóki znowu coś Ci się nie przyśni albo się na kogoś nie obrazisz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.03.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Novy, nie lubię grzebać w śmieciach i nie mam na to czasu ani ochoty ale znalazłbym Ci Twoje wpisy gdzie byłeś mocniej podniecony ode mnie w swoich wpisach o sterowniku.... Powyżej o tym napisałem.Nigdy jednak nie pisałem o tej firmie jak o wielkim potentacie,a Panu się to często zdarzało.Ja tam nikomu źle nie życzę,nie lubię jednak monopolu, w każdej dziedzinie.Jest Bolecki i gra.Pewnie,nie w smak jest co niektórym ,że na rynku coraz więcej jest sprzedających używanego ecoala.... Wie Pan co,zaczynam wierzyć, że na poważnie uważa Pan ecoala i bruli -jako najlepsze sterowniki na świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthek 27.03.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 (edytowane) Dobra, wszyscy wiemy więc nie ma sensu w koło o tym jaki jest oh ah. ->arthek, Nie wątpliwie brak może nie tyle USB co możliwości upgrade na pewno dokucza grzebiącym. Też bym chciał, ale na razie jest jak jest. Natomiast co do tej "nie pamiętania". Zabrzmiało to jak by ster w ogóle tracił ustawienia, dla jasności trzeba by dodać że po włączeniu traci się kilka parametrów które ster musi sobie wypracować: - Info o spalonym wczoraj opale - info o spalaniu chwilowym w ciągu godziny - dopasowanie do obiektu Reszta parametrów, takie jak dawka paliwa, temperatury, czy nawet to ile zostało w zbiorniku są pamiętane. Co stoi na przeszkodzie żeby zapamiętać tamte?. Chodzi o ilość wpisów do pamięci która ma ich ograniczoną ilość. Żeby się uchronić przed skutkami chwilowych zaników zasilania trzeba by je bardzo często zapisywać, w efekcie zgon stera mógł by nastąpić nie z przyczyn naturalnych ale wywalenia się pamięci. Można by co prawda inaczej podejść do tematu ale jakoś tak nie po drodzę. Zaniki napięcia to raczej promil użytkowników, uparci mogą sobie podtrzymać życie stera wpinając mały 12aku pomiędzy GND a V+ na złączu krańcówki lub regulatora pok. W sumie tego nie sprawdzałem ale może się udać. To ja jeszcze kilka słów o "Zarazie" Ok, z tym "nietrzymaniem " pamięci to rzeczywiście wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie za co przepraszam. O Ecoalu , Brulim , i wyrobach Elsteru i Elektromizu się nie wypowiadam bo nie mam w zwyczaju wypowiadać się na temat czegoś czego nie miałem okazji osobiście sprawdzić . Temat sterowników 'adaptacyjnych" do kotłów , śledzę praktycznie odkąd posiadam kocioł z podajnikiem czyli od min 4-5 lat. Powodem jest mało precyzyjne sterowanie dwustanowe , które powoduje problemy z kotłami, które sami znacie. Dzięki możliwości nieodpłatnego przetestowania steru SPP jaką daje jego producent ( jest to chyba nowa jakość na rynku branżowym) , mam możliwość przekonania się co do skuteczności jego działania, a i Twórca ma na bieżąco możliwość testowania i udoskonalania swojego produktu, ot taka obopólna korzyść. A właśnie skuteczność działania sterownika decyduje o tym czy ktoś będzie miał chęć wydać ciężko zarobione pieniądze czy nie.Nie wygląd sterownika, bajerancki "dezign" , full bajer z kolorowymi ekranami i "drapieżnymi" nazwami , tylko właśnie efekt jego pracy. Chyle czoła przed Twórcą algorytmu SPP , bo człek sobie po prostu na to zasłużył. I na zakończenie mojego przynudzania: Czy są przewidziane w tym roku kalendarzowym jakiekolwiek zmiany w SPP ( hardawe'rowe ) poza ewentualnymi dopieszczeniami softu ? Przyznam szczerze , że bramka BET jest dla mnie fajnym rozwiązaniem ale tylko i wyłącznie z jednego powodu - WYKRESY. Generalnie nie jest mi potrzebna możliwość sterowania sterownikiem poprzez ekotłownię, bo i po co ? parametrów sterownika i tak nie zmienię zdalnie bo żeby cokolwiek zmienić to trzeba widzieć efekt tych zmian na palniku , a takiej możliwosci SPP niestety nie daje Ale mówiąc poważnie - zależy mi w zasadzie tylko na wykresach pracy sterownika ( kapitalna sprawa) , dlatego chciałbym aby SPP miał możliwość zapisywania wykresów na włożonym w USB pendraku ( + ewentualna aktualizacja softu) - dlatego wcześniej poruszyłem kwestię USB w SPP. Czy jest jakakolwiek szansa na taką opcję ? Przyznam szczerze ze gdyby była taka możliwość to byłbym niezmiernie ukontentowany. Edytowane 27 Marca 2014 przez arthek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 27.03.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Do BETa dojdzie trochę funkcjonalności, ale co to będzie to na razie głośno nie powiem.W sterze jeśli już to co najwyżej pojawi się karta SD z której będzie można zassać plik, czy będą tam robionie wykresy- na razie jesteś pierwszy a to trochę za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_W 27.03.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Witam. Jeszcze niedawno była możliwość pobrania danych w pliku ze strony ekotłowni. Teraz chciałem pobrać i gdzieś mi wdupiło knefel pobrania. bolek_bolecki faktycznie już nie będzie pobierania danych ze strony, czy ja mam jakieś przekłamania w przeglądarce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 27.03.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Wsiąkło i to dawno temu. Wyślij na PW meila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthek 27.03.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Do BETa dojdzie trochę funkcjonalności, ale co to będzie to na razie głośno nie powiem. W sterze jeśli już to co najwyżej pojawi się karta SD z której będzie można zassać plik, czy będą tam robionie wykresy- na razie jesteś pierwszy a to trochę za mało. Kiedy nastąpią te zmiany ( BET i karta SD) ? W roku pańskim 2014 ? OK , jako nośnik może być karta SD mnie upieram się przy pendraku , ważne aby SPP miał możliwość zapisania na niej wykresów by potem sobie odtworzyć to sobie na kompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts